Opel Kadet iz 86-te. Iz treće u drugu je prebacivanje gotovo nemoguće bez popularnog "krrrrrrrrrrrk"... a ponekad i iz prve u drugu ( mnogo ređe 1 od 20). Sa rikvercom nemam nikakav problem ( ne znam da li to nesto ima veze ali čitajuci ostale postove vidim da je pominjano ). Dakle moje pitanje je, ima li tu pomoći ili moram drugi menjac da trazim? Ako ima koliko je operacija zahtevna... stručno i finansijski pre svega. letimično sam cuo od jednog "strucnjaka" da postoji neko štelovanje... u šta i kao laik sumnjam. Unapred hvala na pomoći.
Sinhron druge, ima li popravke?
Collapse
X
-
Verovatno na otpadu mozes da nadjes taj sinhron za smesne pare i onda samo platis majstora da ti to zameni.Sigurno je jeftinija varijanta nego da kupujes nov menjac.U svakom slucaju dobro se preracunaj...
Dok to ne zamenis ubacuj u drugu sa 2 puta pritisnutim kvacilom pa onda nece biti krrr...
Za stelovanje nikad nisam cuo.Power of dreams !!!
Comment
-
-
Štelovanja nema, to je uslovno rečeno malo kvačilo. Ne znam baš sistem sinhrona koji je upotrebljen ali postoji mogućnost njegovog okretanja za 180 stepeni pa je kao nov. Ta strana nije potrošena.
U svakom slučaju raspitaj se za cenu otvaranja menjača i uporedi sa nekim sa otpada pa će ti sve biti jasno.
Comment
-
-
-
Nisam razumeo, kako medjugasom? ... nisam bas siguran kako taj sinhron radi, pretpostavljam da treba da sinhronizuje 2 zupcanika... da ne bi krcalo... ali nemam pojma ni kako to izgleda...Renault Twingo, 1.2
Ono što nemaš od dodatne opreme, ne može ni da ti se pokvari.
Comment
-
-
Medjugas ustvari glumi taj sinhron.... dakle, kad ga recimo vracas iz 3. u 2. brzinu, pre nego sto ubacis u drugu, dodaj mu malo gas (videces koliko treba) da ujednacis obrtaje motora i menjaca, pa ce glatko da upadne, samo moras da uvezbas dobro.....kocis i dajes gas, deluje komplikovano, al kad uvezbas, vrlo prosto.....naravno, nista ne zamenjuje pokvaren sinhron, ali ovo regulise to krcanje, a i zabavno je
P.S. Kod Golfa mi je takodje pokvaren sinhron druge brzine (tipicna boljka GTI-a), pa moram tako da menjam....a kad sednem u BMW koji ima savrsen menjac, opet radim isto, jer mi je zanimljivo, a i raspored papucica je perfektan za tako stogod
Comment
-
-
da,i lamelu i menjac i motor,.... dok ne naucis, onda je okhttp://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off
Comment
-
-
Pa dok ja to naucim meni ce sve to da zvizne, i to tim redom kojim si naveo... neka lakse mi je da 2x pritisnem kvacilo ( ako i to radi posto nisam probao )... ali hvala na savetima... cim pandrkne lamela i bude za menjanje a to ce skoro, pozabavicu se i tim sinhronom...Renault Twingo, 1.2
Comment
-
-
To o cemu ti pricas je druga akcija.
Medjugas je radnja koju vrsis kad prebacujes iz vise brzine u nizu, a auskuplovanje (ovo sto si ti naveo, duplo kvacilo) je kad prebacujes iz nize u visu.
A procedura je:
za medjugas - pritisnes kvacilo, ubacis u ler, pustis kvacilo, odsecno dodas veliki gas, pritisnes kvacilo, ubacis u nizi stepen prenosa
za auskuplovanje - pritisnes kvacilo, ubacis u ler, pustis kvacilo, pritisnes kvacilo, ubacis u visi stepen prenosa.- "Dobar dan. Dobro ste. Kako sam ja?"
- "I vi ste dobro."
Comment
-
-
Originally posted by luka.lza medjugas - pritisnes kvacilo, ubacis u ler, pustis kvacilo, odsecno dodas veliki gas, pritisnes kvacilo, ubacis u nizi stepen prenosaRenault Twingo, 1.2
Comment
-
-
Originally posted by madwap... nisam bas siguran kako taj sinhron radi, pretpostavljam da treba da sinhronizuje 2 zupcanika... da ne bi krcalo... ali nemam pojma ni kako to izgleda...
Idi odje...
What does that funny "H" pattern on my car's gear shift have to do with my transmission? How does it make the car change gears? And when I mess up and hear that horrible grinding sound, what is actually grinding?
Imas na dnu strane, zadnji podnaslov - Synchronizers. Objasnjeno, ne moz' bolje..."Ja sam tamo bio, i opet cu da bijem."
Comment
-
-
Skapirao sam... prakticno cu tako sj**ati menjac pre ili kasnije... inace, probao sam medju-gas, na nacin da iz 3. u ler, dam gas mozda do pola, pa onda u 2. i to radi sigurno u 70-80% slucajeva, kada je normalnabrzina. Samo 2x pritisnuti kvacilo u mom slucaju uopste ne funkcionise... hvala svima na pomoci i obrazlozenju...Renault Twingo, 1.2
Comment
-
-
Ma samo vezbaj,ustedeces pare, a kad provalis kako je dobro....predjes na zahtevnije operacije i..... kupis Alfu ili Bmw ( ajde, moze i neku drugu trkalicu, citaj japansku)
Comment
-
Comment