Ja sam se naslusao prica ljudi sa starijim vozilima od 5 pa navise godina da im se u gomili slucajeva nije otvorio jastuk ni pri vecim sudarima ili da se otvorio ali sa upumpavanjem 3l vazduha... Inace, svi su bili vezani, a kompjuter nije prijavljivao gresku na jastucima!!!!
.....
Pazite kako vozite u okolini Kolašina.....nikad se ne zna!
Mislim da bi tu jedna privatna ekipa u sastavu dva oka, dve ruke, jedna bejzbolka i klješta za sečenje armature doveli do brze istrage koja bi urodila plodom na sveopšte zadovoljstvo.
Istina je, i ne samo kod Kolasina. Ekipe sa slep sluzbom u Crnoj Gori umeju da "slucajno" izgube nekolko litara ulja po putu.... Meni se desilo da plesem kao po ledu pre par godina u povratku s mora. Lep, suncan dan, suv put a auto plese ko po ledu. Ja sam imao srece da ispravim auto, prijatelji iza u jugu nisu. Sva sreca, sem odvaljenog branika i malo ulubljenog krila o stenu sa strane, dobro su prosli. Sa dvoje dece u kolima. A nije proslo pet minuta kako je "slucajno" naisao slep....
ja sam cuo iz vise izvora nesto drugaciju pricu o poreklu klizavica u CG.
ocigledna stvar je da tim putem svakodnevno prolaze stotine kamiona a opste je poznato (bar u nasim uslovima) da kamioni, autobusi, kao i vecina dizel auta hornicno pati od curenja ulja, tj masti puteve.
ne samo u CG, svuda.
a ima i jos jedna stvar- meni su dobornamerno skrenuli paznju da je taj deo oko Kolasina jako klizav iz prostih prirodnih razloga.
naime, planine okolo puta su sa dosta nekakve masne zemlje, krecnjaka sta vec i pri kisi (koja je tu jako cesta pojava) to se spira i ostavlja vrlo tanak kao klizajuci sloj sa efektom kao da je led.
najgore je na pocetku padanja dok je sitna kisa, tada je najklizavije a kada je vec pljusak dovoljno jako to se samo spere sa kolovoza.
pre 10tak godina imao sam takvu metereolosku situaciju i poucen savetom vozio sam vrlo sporo, jedva 30tak km/h. naravno auto je zaplesao u jednom trenutku iz cista mira ali je brzina bila taman adekvatna da mogu da odrzim zeljeniu pravac kretanja.
nekoliko trenutaka kasnije sam video tezu saobracajku sa 3 vozila, i vojni dzip hitne pomoci, koja su se nalazila porazbacana na putu a jedno vozilo je bilo sletelo sa puta.
nekako sam ih jedva izbegao sve usput klizajuci.
u naredna 2 minuta sam video jos 4 saobracajke.
sve ukupno na 1-2km puta horor scene.
u takvim uslovima nema kocenja nema zaustavljanja samo polagano uz odravanje pravca a kako (barem u to doba) na tom putu ne postoje parkinzi ili mesta sa strane za predah bilo je potrebno puno srece zbog vozila iz kontra smera.
ne znam tacno duzinu i poziciju te lokacije, tu negde oko Crkvine ili kako se vec zove taj kraj, uglavnom lokalci znaju za taj jadac i tacnije pozicije deonice.
da nisam doziveo takvo klizanje usred leta po suncu, na naizgled odlicnom kolovozu i tako malom brzinom verovao bi u sve drugo samo ne u prirodnu pojavu.
nazalost onda nije postojalo nista sto bi oznacilo takvo stanje, nikakvi znaci upozorenja pa ko zna zna ko ne sreca ce mu dobro doci.
ah da, ima ta masna zemlja i neki poseban lokalni naziv- zaboravio.
I ja sam video nesto slicno na Debelom Brdu brick, ali to je imalo boju "obicnog" mokrog kolovoza, sigurno je lako razlikovati od karakteristicnog crnila prosutog ulja?
Comment