Zna li neko shta je ovo...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • overspeed
    CBC Senator XXL
    • 24.05.2005
    • 2779
    • Kosovska Mitrovica

Zna li neko shta je ovo...

Dakle, zna li neko (a znam da zna ) shta je ovo na slikama, u pitanju je neka sonda/senzor ali meni zaista nije jasno chemu sluzhi... Jedan lokalni "majstor" je na moje pitanje takodje ostao bez texta, ubio sam ga u pojam...

Zbunjen sam tim vishe shto kod prijatelja koji vozi isti auto (dodushe starijeg godishta, sa motorom M40, kod mene je M43) ovog senzora na tom mestu nema?! WTF

U pitanju je BMW 318i 1995. godishte... Da vas chujem...? =]
    http://www.bmw.tv
  • M-power
    Moderator
    • 10.01.2005
    • 10060
    • Bg; Banovo Brdo
    • CorsaC, astra H,

Pa kod tvog prijatelja nema jer on ima Lucasov servo bez ABS-a a ti imas ABS (jel tako?), pa je servo ATE sa tim senzorom isto cini mi se ATE proizvodnje.
    To date there has never been a faster car built for the public road and,
    it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• vega
      CBC Senator XXL
      • 21.02.2006
      • 324
      • Beograd

A jel dobijem krug ako ti kazem sta je?
      ... and then the damn thing gone wild!

Comment

• overspeed
        CBC Senator XXL
        • 24.05.2005
        • 2779
        • Kosovska Mitrovica

@ M: OK, to objashnjava zashto kod mog prijatelja nema tog senzora, njegov auto je iz 1991. i moguce da je bez ABS-a. Moj auto, naravno, ima ABS, jer su ih tih godishta uveliko ugradjivali serijski u sve modele...

ALI, ne reche mi SHTA je u stvari taj senzor, znam da je neshta u vezi ABS/kochionog sistema, zato sam i okachio slike u ovoj sobi... Dakle, chemu sluzhi taj senzor, koja mu je funkcija, to mi nije jasno...?

@ vega: A jel' mozhe kvadrat?

BTW. Izvinjavam se zbog onolike prashine pod haubom, ali sam slikao tek po povratku sa poduzheg odmora. Pretrchala benka 1500 km, nakupilo se... Inache mi je auto besprekorno chist, spolja i iznutra

Comment

• M-power
          Moderator
          • 10.01.2005
          • 10060
          • Bg; Banovo Brdo
          • CorsaC, astra H,

A da....cemu sluzi?

Nemoj me drzati za rec, ali koliko se secam to je senzor pritiska (vakuma) u servu koji daje podatak o jacini (brzini) reagovanja na pedalu kocnice, radi prepoznavanja situacije na putu, iznenadna nagla kocenja gde kocnica drugacije reaguje u zavisnosti od situacije na putu (tj. potreba za iznenadnim naglim zaustavljanjem).
          Ili je 'pak to onaj senzor na samom ABS-u....zato kazem nisam siguran
          To date there has never been a faster car built for the public road and,
          it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• vega
            CBC Senator XXL
            • 21.02.2006
            • 324
            • Beograd

E ne moze kvadrat!
            Treba da je ovo prvo sto M rece, znaci belezi koliko naglo i "duboko" je pedala pritisnuta pa koriguje kocionu silu u zavisnosti od toga.
            Ja sam mislio da je to mnogo mladja novotarija...
            ... and then the damn thing gone wild!

Comment

• overspeed
              CBC Senator XXL
              • 24.05.2005
              • 2779
              • Kosovska Mitrovica

OK, ima smisla... Naime, taj opisani efekat je veoma primetan u vozhnji: lagano doziranje na papuchu kochnice - kochiona sila je nekako slabija, nema cimanja (udobnije za vozhnju po gradu, u guzhvi i sl.), kad se medjutim naglo (bez doziranja) pritisne papuchica kochnice to se prepozna kao neko "emergency" kochenje, shta li, pa u tom sluchaju kochi "punom snagom"... To sam osetio u vozhnji, izuzetno korisna "stvarchica"

Ja sam mislio da je to mnogo mladja novotarija...
              Kako za koga, kad malo bolje razmislim pojedini proizvodjachi tek sad to uvode kao "dodatnu opremu", kao i onaj varijabilni nivo asistencije serva u zavisnosti od brzine kretanja (kojima daju razna "fancy" imena ), a to je BMW josh na E36 serijski ugradio i chak "precutao", to sam saznao/osetio tek "u praksi"... Najveci gaf je sa ABS sistemom, mislim da je sramota da se taj sistem chak i dan-danas nalazi kod pojedinih tek kao dodatna opcija, i to chak u srednjem/vishem segmentu!? Trebalo bi zakonom primorati proizvodjache da serijski ugradjuju i ABS i kontrolu stabilnosti jer su jednako bitni za bezbednost kao i airbag, na primer (ako ne i vishe, jer se radi o prevenciji). Elem, da ne odem u off...

PS. Ljudi, hvala na pomoci Vega, ako se ikada sretnemo - dobijash taj krug

Comment

• mirdza
                CBC Senator XXL
                • 14.03.2005
                • 2437
                • Katowice (PL) / Banja Luka
                • AGP / W126

Originally posted by overspeed
                Najveci gaf je sa ABS sistemom, mislim da je sramota da se taj sistem chak i dan-danas nalazi kod pojedinih tek kao dodatna opcija
                zavisi gdje. u EU svi novi automobili MORAJU da imaju ABS i vazdusni jastuk
                Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

Working...
                X