Koje gume da stavim?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Kabi
    CBC Veteran
    • 22.08.2006
    • 113
    • Novi Sad

Koje gume da stavim?

Za pasata,trenutno su montirane letnje 195/65 r15 Michelin Pilot Primacy,da ostavim iste dimenzije za zimski pneumatik ili?

Dosta sam citao ovde na forumu ali ipak ne mogu da se odlucim izmedju nekoliko opcija:
    1) Goodyear Ultra Grip 7
    2)Michelin Alpin A3
    3)Pirelli W 210 Sottozero
    4)Continental ContiWinterContact TS810

jos neka za preporuku?
    U cemu je razlika izmedju Michelin Alpin A2 i A3?

Jedino ne znam gde moze Pirelli da se nadje u Novom Sadu?

I koliko uopste ima smisla da stavljam zimske gume? Auto ce dosta vremena provoditi po auto putu,ovuda kuda se krecem(Vojvodina i okolina BL) realno retko kad ima snega pa se razmisljam da li stavljati cisto zimsku gumu? Nisam pametan....neki prdlog? Pozdrav
  • starac vujadin
    CBC Senator XXL
    • 27.08.2005
    • 2617
    • Stari grad

Niko drugi ne zna bolje od tebe da li ti stvarno trebaju zimske gume, tako da cemo ti tu tesko pomoci...

Sto se tice pobrojanih guma, Michelin Alpine je tu jedini ispod nivoa, ostale su sve odlicne.

Comment

• 206
      Admin od ispočetka :)
      • 09.12.2004
      • 9548
      • Beograd
      • 206

Re: Koje gume da stavim?

Originally posted by Kabi
      I koliko uopste ima smisla da stavljam zimske gume?
      Prvi put kad ti padne makar 1cm snega na put, i to pogotovo na autoputu, videces koliko i da li ima smisla. Zimi se voze zimske gume, pravilo. Ne samo zbog sare vec i smese same gume - letnja smesa gume ispod 7 stepeni gubi maltene sve karakteristike i funkciju prijanjanja na podlogu.

Stavi koje hoces, odnosno mozes da platis, osim Michelina koji tradicionalo pravi katastrofalno lose gume u odnosu na njihovu cenu.
      The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Kabi
        CBC Veteran
        • 22.08.2006
        • 113
        • Novi Sad

OK,hvala na odgovorima. Stavicu Continental ili Goodyear

Comment

• Dren
          CBC Senator XXL
          • 24.08.2005
          • 1068
          • Sarajevo

Htjedoh ti isto preporuciti, da zaobidjes Michelin, pogotovo s obzirom na cijene, a Pirelli htjedoh preporuciti, ali ako ih nemas u blizini, kupuj sta imas od tih preostalih...

Comment

• Wiz
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 3104
            • Nish

Ja bih Continetal

Comment

• dranix
              CBC Senator XXL
              • 04.10.2004
              • 3079
              • Antwerpen/Belgium
              • Saab 9-3

Meni samo jedna stvar nije jasna.
              Zasto li smo samo pisali toliko o WInterA odn. Winter1 kad su svi drugi toliko bolji?
              Da zivim u Srbiji i da dolazim cesto nikad u zivotu ne bi kupio drugu zimsku gumu osim WinterA. Kazem zimsku, da se razumemo i to bez obzira na vrstu (marku, cenu, vrednost) automobila. Ni jedna druga guma ne opravdava toliku razliku u ceni a da ne govorimo o tome da su neke a posebno Michelin tehnicki losije a skupe. Ako bi vec bacio pare "ni za sta" kupio bi bar jednu od najboljih a to je recimo Vredestein snowtrac 2.

Comment

• MeganeSport
                CBC Član
                • 31.10.2006
                • 79
                • Beograd

Najlosija zimska je bolja od letnje po snegu i minusu.Dobro,ne bas najlosija.
                P.S.dugo sam se razmisljao,i pisao sam o tome ovde,da li da uzmem WinterA ali sam se ipak za malo vecu cenu ipak odlucio za neke druge-Kleber XP Krisalp,e sad da li sam se zaj...o videcemo kad nagazim na prvi pravi sneg.
                Onaj ko poznaje neprijatelja svoga i poznaje samoga sebe, neće biti ugrožen ni u stotinu bitaka.

Comment

Meni se Miselin alpin a2 super pokazao bas u dimenziji 195 /65 r 15.
                  Audi a4 1.9 tdi .

Comment

• starac vujadin
                    CBC Senator XXL
                    • 27.08.2005
                    • 2617
                    • Stari grad

Michelin je vrhunska guma, ali skoro uvek skuplja od konkurencije. Kao i svaki drugi jak brend sa mnogo proizvoda i njima se omakne da neki model ne uspe, pa je tako i sa Michelin Alpine. Posto ljudi imaju veliko poverenje u brend onda kupuju proizvod cak iako nije na nivou brenda koji reprezentuju. Ipak, treba imati petlju pa reci nekad i da Michelin promasi...a to je slucaj sa ovom gumom. Ja licno vozim Michelin Pilot Primacy i relativno sam zadovoljan tom gumom, ali sam vozio i bolje.
                    Normalno, sve je ovo prica o "prvoligaskim gumama", Tigar je tu jos uvek ispod tog nivoa...Tigar je treca kategorija Michelina, pa nije uputno pricati kako je Wintera bolja od bilo kog Michelina, jer korporativna pravila jednostavno to ne dozvoljavaju. To su ozbiljna posla u pitanju i svaki korak se meri. O njoj se ovde mnogo pise jer je dostupna najsiroj populaciji, ali to ne znaci vrhunski kvalitet u apsolutnom smislu.
                    Kao sto rece Dranix, Vredestein Snowtrac se godinama jako dobro kotira kao vrhunska guma za zimu i apsolutno se moze preporucuti.

Comment

• 206
                      Admin od ispočetka :)
                      • 09.12.2004
                      • 9548
                      • Beograd
                      • 206

Misljenje da se odredjena guma, konkretno Michelin "super pokazao" je iskljucivo subjektivno misljenje i bez stavljanja u perspektivu, malo vredi. U svetlu cinjenice da se zimske gume redovno testiraju i da u poredjenju vise premium brendova Michelin redovno zavrsava kao osrednje ili lose ocenjen uz ubedljivo najvecu cenu od svih, moeni dosta govori. Sama po sebi mozda i nije losa, ali u poredjenju sa drugim markama zimskih guma, imajuci u vidu i poredjenje po ceni, prilicno los izbor.
                      The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

Pa mislim da na testu ima svega i svacega .
                        ne bih da favorizujem mishelin ali cesto se desi
                        da su i faktor cene previse doprineli slabim bodovima .
                        Mogu da pricam samo o onome sto sam vozio .
                        Imao sam pre toga pireli i bile su ok vredenstajn su se pokazale
                        ocajno a eto u testu su bile medju najboljim .
                        Sta da kazem sad cu da kupim kontinental pa cu da ih
                        uporedim .

Comment

• monkey
                          CBC Senator
                          • 14.11.2006
                          • 286
                          • Porec, Hrvatska

evo, mislim da mogu rec svoje misljenje... do lani sam imao michelin montiran na autu, i nisam bas bio prezadovoljan sa karakteristikama gume... ove sam se godine odlucio za vredestein snowtrack2, i nekako mi vise leze, i kad me neko pita, preporucim mu njih.. .naravno, to je moje subjektivno misljenje temeljeno samo na mojim iskustvima i feelingu tokom voznje, makar vredestein jos nisam probao na snjegu(sva sreca), pa neznam kako ce se ponasat, makar kazu da je i tu sasvim ok...

Comment

• dranix
                            CBC Senator XXL
                            • 04.10.2004
                            • 3079
                            • Antwerpen/Belgium
                            • Saab 9-3

Ima tu jos jedan element o kome se mozda manje razmislja.
                            Ko mnogo vozi treba uvek da kupi skupu (trajnu) gumu ma kog tipa ona bila. Michelin je za normalne pojmove jedan od "nepoderivih" brandova a onih par eura vise ne mora da znaci da se ne isplati na kraju. Pitanje je samo kome se to isplati VISE.
                            Dati 80-120+ eura za gumu koja ce biti vozena 3-4 meseca ili mozda manje od 10k je pomalo preterano (8 zima??? jer Michelin ladno traje 80k i vise). Posle izvesnog broja skidanja (koje kosta) ako se nemaju felne za njih se gubi razlika u ceni izmedju skupe i jevtine gume a i od stajanja propadaju svejedno. Nadam se da me razumete.
                            Dobre cipele i dobre gume nisu nikada skupe pod uslovom da se sto vise koriste. Na kraju to vazi i za mnoge druge stvari.
                            Pod zimskom voznjom ja pretpostavljam bas sneg sto znaci jako spora voznja pa ne vidim da je Tigar bas nesto los za takve uslove. Racunao sam da ce se guma koristiti SAMO preko zime.
                            Postoji mnogo tipova specijalizovanih za specificne uslove zimske voznje pa sasvim razumem one koji kazu da im se neke brandirane gume nisu pokazale. Moguce i da nisu optimalizovane za te uslove u kojima se nisu pokazale. Nije zima svuda ista a nije ni svaka zima ista. Da ne poredimo sad ovde ravnicu i planine i slicne stvari. To ne da nije isto, nego....

Comment

• sw.brick
                              CBC Senator XXL
                              • 09.10.2004
                              • 8141
                              • Beograd, barajevo-zemun
                              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Postoji mnogo tipova specijalizovanih za specificne uslove zimske voznje pa sasvim razumem one koji kazu da im se neke brandirane gume nisu pokazale. Moguce i da nisu optimalizovane za te uslove u kojima se nisu pokazale. Nije zima svuda ista a nije ni svaka zima ista. Da ne poredimo sad ovde ravnicu i planine i slicne stvari. To ne da nije isto, nego....
                              slazem se, niti ti testovi nista posebno ne govore ako se ne navedu svi uslovi testa i ocekivanu/ ciljnu svrhu upotrebe.

slazem se i da Tigar nije premium brend i naravno nije apsolutno najbolji niti je ti ikada receno (barem ja ne znam za takvu ekplicitnu postavku).
                              ali, u realnosti mnogo je veca razlika u ceni pojedinih brendova nego sto je razlika u osobinama/kvalitetu pri upotrebi.

kao sto i brojke na testovima pokazuju razlike najboljih i najlosijih brendova su u okviru nekih 20-tak %.
                              (cene se pri tome razlikuju i 100%)

a sama podloga (osobine) po kojoj se okrecu te iste gume se menja nekih 500-800% zavisno od trenutnog stanja.

povezujuci te 2 cinjenice u sklop, sistem medjusobne interakcije po meni previse se obraca paznje na faktor koji je u ukupnom skoru ne vise tako vazan.

za mene je vaznija naknadna podrska za odabrani brend gume, tipa ako mi zatreba rezervna da je kupim to mogu da uradim svuda ili gotovo svuda u maloprodaji ili da distributer ima sposobnost isporuke na datu lokaciju u roku od sat dva ma gde na teritoriji Srbije.

bar dok ne predjem(o) na runflat tip guma.

ne postoji najbolja guma, postoji optimalna za dati auto, dati nacin upotrebe, predvidjenu geografiju upotrebe itd.

kao i kada se kupuje auto, ne uzima se (aspsolutno) najbolji moguci koji postoji vec neki kompromis koji zadovoljava najbolje buducu upotrebu.
                              volvo
                              945 SE turbo lpg
                              344 GL lpg

Comment

Working...
                              X