Zimske gume, da ili ne ?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • low rider
    CBC Senator XXL
    • 03.04.2006
    • 613
    • Beograd

Zimske gume, da ili ne ?

Danas sam vodio zustriju diskusiju sa drugovima oko zimskih guma. Pa me interesuje i vase misljenje. Svadja je oko toga da li ima poente uopste kupovati zimske gume u Beogradu, pa i u Srbiji, na nizim nadmorskim visinama, s obzirom da snega ima par dana godisnje, a gradske i magistralne ulice su obicno ciste ?

Tu je i pitanje kako se ponasaju zimske gume po vlaznom kolovozu i da li su u tom slucaju mozda i bolje letnje gume. Recimo neki tvrde da su po vlaznom kolovozu letnje superiornije zbog specificnih sara.

Ja nemam zimske, a poslednji put sam ih "vozio" na autu od devojke pre koju godinu kada je bio bas sneg. Priznajem mnogo znace i u takvim uslovima (sneg) BAS je razlika. Ali ova i prethodna zima i nisu zime pa nismo eksperimetisali sa zimskim po suvom i vlaznom kolovozu u gradu.
    Meni je logicnije da smesa gume za zimske na niskim temperaturama bolje lepi asfalt, dok se letnja guma verovatno pervise stvrdne.
    Stvarno nisam isprobavao u praksi. Ja vozim letnje + lanci ako treba. Razmisljam o zimskom setu guma, pa me interesuje vase iskustvo.
  • sw.brick
    CBC Senator XXL
    • 09.10.2004
    • 8141
    • Beograd, barajevo-zemun
    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

po vlaznom su bolje letnje, za visoke brzine takodje letnje, za velika opterecenja teretom takodje letnje, po suvom takodje.

ali, letnje su totalno neupotrebljive po snegu, na hladnoci i drasticno su losije od zimske gume.

ako neko ima takvu upotrebu auta da vozi samo kada je suvo ili vlazno moze da zaboravi na zimske gume ali tada ne bi trebalo ni u snu da pokusa sa letnjim gumama voznju po snegu, ledu, ispod nule.

problem je procene kakvi ce biti buduci uslovi klime tokom tog naseg puta.

optimalni izbor guma za svaku voznju je ono sto se radi u F1, i za nas bi bilo optimalno ali je jos uvek preskupo ( i neprakticno).

stoga su nuzni kompromisi u odabiru i u proceni kakvi ce biti uslovi tokom vecine vremena nase voznje.

ako nekome treba auto i po zimi bez izuzetka da li je napolju suvo i suncano ili je snezna mecava onda i nema velike dileme- zimska guma je jedina opcija (uz sve svoje mane koje nuzno ima).
    ako moze kada su takvi dani da se uzdrzi od koriscenja auta zimske gume i nisu nuzne, ionako stvarne zime su sve krace barem kod nas.

a i klima se stalno menja sto dodatno komplikuje procene koji tip gume odabrati.

a vec prema tipu gume prilagoditi i stil voznje.

u Bg javni prevoz koristi cele godine letnje gume. ali zato zimi , mislim kada ima prave zime, prvi snezic i prvo zaledjivanje, prva klizavica i autobusi su u autu cim treba da savladaju neku ulicu pod nagibom ( a kojih je prepun Beograd) pa onda otkazu (kao skrate) gomilu linija cekajuci da sto priroda sama po sebi promeni trenutno klimatsko stanje sto da protokom vremena i visekratnim ciscenjem kolovoz opet bude potpuno cist od snega.

uz zimske gume takve scene (i haos) koje izazivaju autobusi, kamioni i slicno se ne bi dogadjale.

malo je glupo da obicni vozaci amateri koriste zimske gume, vezuju pojaseve, imaju (i koriste) svetla za maglu a autobusi koji su 365 dana u saiobracaju su neadekvatno opremljeni za uslove voznje.
    volvo
    945 SE turbo lpg
    344 GL lpg

Comment

• slobodan81
      CBC Član
      • 16.11.2006
      • 79
      • Negotin

ja bih kratko kao sto je vec receno letnja guma je nizasta po snegu i verujmi da ce i zimska polovna guma bolje posluziti po snegu od nove letnje.
      audi a6 1.9 tdi
      uskoro neka benzinara

Comment

• Williams
        CBC Senator XXL
        • 07.02.2006
        • 556
        • Beograd- Cerak

Meni se cini da mi ove zimske mnogo vise proklizavaju kad je vlazan kolovoz od ovih letnjih sto sam imao. Za ona 2-3 dana kad je bio sneg, stvarno su se pokazale kao extra...tad i samo tad.

Comment

• jaksa
          CBC Senator XXL
          • 23.10.2004
          • 701
          • Novi Beograd, SC

Ja sam taj problem resio na sledeci nacin, i potvrdio ga u praksi:
          (Uvek) Nove (uvek) domace (Tigar) gume, letnje + lanci za sneg u gepeku kada se ide bilo gde gde ima snega.

Comment

• Uzelac
            CBC Senator XXL
            • 03.12.2006
            • 1717
            • munZe

Jaksicu, los ti rezon jer se sa letnjim gumama mozes zaglaviti i na senjaku kad padne sneg. Dok turis lance... tja.

Mislim da treba napraviti razliku izmedju "letnja" i letnja.
            Ja imam dva seta, jedne za letnjo i toplo vreme a druge su zimska varijanta. Dok je napolju bilo 15+ stepeni, ove letnje su drzale odlicno, bilo kisa bilo suvo. Medjutim, kako je temperatura pala ispod 10 stepeni pocele su da gube prijananje, verovatno kao posledica nedovoljne zagrejanosti tj krutosti.
            Tada sam stavio M+S i ponovo sam "grippy". Ne nameravam da ih skidam do marta, ma koliko suvo bilo. I na ovako nenormalno tople dane kakvih je poslednjih par, jutra su hladna i silaze i ispod 6-7 stepeni. U tim situacijama, letnja Yokohama bi lose prijanjala.
            Naravno, koliko je zimska Wintera znacila pri penanju i spustanju sa Kopaonika oko nove godine, ne treba pricati.

E sad, ko ima "kisne gume" kako ja zovem letnju varijantu koja ima izrazenije kanale za odvod vode taj verovatno manje brine, makar dok ne padne sneg i pokrije sve. Ti kanali su dobri i za mud/snow a i smesa je kruca (pride, pravilo je da su jeftinije gume kruce a obicno je to ekonomska varijanta - za sve uslove) pa je pad performansi sa padom temperatura i pojavom vlage mnogo slabije izrazen.

Zakljucak. Ako imate bas letnje gume, zimska varijanta je obavezna. Ako imate neke kisne-polu-letnje, verovatno cete pregurati zimu, makar u Beogradu.
            work in progress

Comment

• 206
              Admin od ispočetka :)
              • 09.12.2004
              • 9548
              • Beograd
              • 206

Jednom za svagda, zimske gume NE ZNACE iskljucivo voznju po snegu, vec zadrzavanje funkcije gume na niskim temperaturama.

Letnja ispod 7c nema funkciju, zimska ima, tako da sneg nije neki faktor.
              The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• TETAK
                CBC Senator XXL
                • 30.09.2004
                • 3034
                • Čačak, Srbija

Što bi rekle naše bake "uze mi reč iz usta", najvažnija je spoljna temperatura.Elem zimski pneumatici se zbog mekše smeše same gume mnogo bolje ponašaju na niskim temp. od letnjih koje se jednostavno ukrute i ne rade ono za šta su pravljene.
                Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• jaksa
                  CBC Senator XXL
                  • 23.10.2004
                  • 701
                  • Novi Beograd, SC

Pod "letnje"+"domace"+"nove" sam mislio na Tigar Hitris, one se valjda uklapaju i u tu definiciju "kisnih".
                  A zimi a ni leti na senjak ne idem

Svo gradivo oko guma je jasno, ja samo pisem sta mi je u ovom momentu zadovoljavajuce mada ne i optimalno resenje.

Comment

• prolupator
                    CBC Senator XXL
                    • 02.09.2005
                    • 3968
                    • Zemun

Mislim stvarno... To sto je sad napolju +16C ne znaci da je uvek takoi da uvek biti tako. Setite se onih zima pre godinu, dve, tri ili pet kad je bilo snega za izvoz! Cim dovoljno zahladi zimska guma i sporija voznja, bilo-nebilo snega. Do Marta, onda opet neka all season ili "letnja" guma. Inace, sad se vozi Wintera i jako sam zadovoljan, cak i na +16C.
                    OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Nenad
                      CBC Senator XXL
                      • 06.01.2005
                      • 1364
                      • BBgd/Mow

Mozes da koristis medjusezonske preko cele godine. one su podjednako dobre/lose i zimi i leti.
                      Inace zimske gume se ne koriste samo zbog snege nego zato sto letnja guma zimi na temperaturama od -3/-5 i nize gubi svoja svojstva tj prestaje da radi kako treba, zato sto se stvrdne. Zimske gume su napravljene od mekse gume koja na niskoj temperaturi se stvrdne ali ne toliko da se losije ponasha.
                      Boost or bust...

Comment

• prolupator
                        CBC Senator XXL
                        • 02.09.2005
                        • 3968
                        • Zemun

Sve je to meni jasno, ali su mi letnje gume mnooogo tvrde i bucne. Kao da se vozim na plastici, sto i nije daleko od istine. Ok, razmislicu, ali jedino neke lepe, Kumho i sl. S njima imam dobro iskustvo... Kad dodje vreme procitacu ponovo sve o gumama i dogovoriti se sam sa sobom
                        OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Uzelac
                          CBC Senator XXL
                          • 03.12.2006
                          • 1717
                          • munZe

Svi se generalno slazu, zimske gume za zimu, letnje za leto.
                          Problem je sto neki pokusavaju, vise i manje uspesno, da preguraju celu sezonu sa univerzalnom gumom ili "manje-letnjom" letnjom gumom.

U principu, moze i to, pitane je samo da li je rizik (losije performanse) veci od koristi (manji troskovi, jednostavnije koriscenje-nema menjanja guma).

EDIT 021 Ne citirati post iznad
                          work in progress

Comment

• ivo72
                            CBC Početnik
                            • 31.12.2006
                            • 4
                            • Uzice

mislim da je sigurno jedno letnja guma nije za zimu. ja koristim sava eskimo s3 zimi i to je jedna od dobrih guma za sneg i zimu. Naravno treba je skidati cim temperature pocinju da se penju iznad 10 stepeni

Comment

• Audi A4
                              CBC Početnik
                              • 27.01.2007
                              • 4
                              • München

Mislim da je nekorisno diskutovati koje su gume za koje godisnje doba i uslove voznje potrebne, pa to samo dolazi iz njihovog naziva, ljetne ili zimske.

Najbolje rjesenje su dva kompleta tockova sa ljetnim i zimskim pneumaticima, ali je to rjesenje i najskuplje tako da se to kod nas bas i ne praktikuje, dok je to npr. u Njemackoj vec dugo vremena, standardna oprema svakoga automobila.

Voznja sa ljetnim gumama zimi je kao ruski rulet, to moze samo onaj ko gotovo cijelu zimu drzi svoje vozilo u garazi, a onaj ko zeli da vozi zimi sa ljetnim gumama (bile one nove ili ne) ugrozava svoj zivot i zivote drugih ucesnika u saobracaju.

Ko ne vjeruje mnogo u ovu teoriju sa gumama samo neka u sred zime obuje ljene cipele pa neka proba u njima da hoda po ledu i snijegu, mislim da ce mu tada sve biti mnogo jasnije.

Najzalosnije i najbolnija tacka u svemu ovomeza je finansijska situacija vozaca, zbog koje su mnogi prinudjeni da se "prenesu" cijelu godinu sa "ljetnom obucom" na svome vozilu, e tu onda nema sta mnogo da se diskutuje, za ili protiv, nuzda zakon mijenja.

Comment

Working...
                              X