Zimske gume, da ili ne ?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • jevtic
    CBC Senator XXL
    • 26.11.2006
    • 729
    • beograd

imam dva seta guma."letnje" yokohama c drive (kisni set
    ) i tigar winter1. moram reci da sem u uslovima kada ima snega na ulicama yokohama je mnogo bolja od tigra. jedino sto sam primetio da se na niskim temperaturama mnogo brzo trosi. ali voznja sa tigrom je prava macka u dzaku. pogotovu na mokrom. par puta sam dobro isklizao dok se nisam navikao da sa njima ne smem kociti tako naglo kao sa yokohama. takodje sa tigrom auto mnogo lakse krene da kliza preko nosa.

tako da mogu reci da je stvarno pod znamkom pitanja da li je za ovakve zime kao sto je ovogodisnja kad je bio samo jedan dan snega potrebno imati drugi set guma. samo treba znati da se letnje gume mnogo brze trose zimi nego leti
    ex - fabia 1.9 tdi
    golf 2.0 tfsi

Comment

• sw.brick
      CBC Senator XXL
      • 09.10.2004
      • 8141
      • Beograd, barajevo-zemun
      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

bilo je vise od jednog dana zimskih uslova voznje, u sta spada i spoljna temepratura, ali u pravu si za ovakvo vreme koje je zapravo vise jesenje pitanje je koliko su potrebne zimske.
      nezgoda je sto ako auto koristis za nesto vise od povremene upotrebe tipa poneki vikend godisnje, moras da budes pripremljen i za zimske uslove.

ono, glupo je biti iznenadjen zimom kada se dogodi usred zime

kada bi znali kakva ce biti zima, znali bi i tacno koje gume a posto klima nije bas tako jednoznacno predvidljiva i dalje je zimski+ letnji set najbolja varijanta, pa onda samo zimske i na kraju samo letnje.

mnogo toga zavisi od navika, mesta stanovanja i eventualno rada, kolicine upotrebe vozila, puteva gde se najcesce vozi itd.

neki put je jeftinije uopste ne koristiti auto zimi za tih nekoliko dana potrebe kada se pojavi, vec taxi ili javni prevoz.

stvar je previse individualna za opste resenje, ali je sigurno da auto sa letnjim gumam u zimskim uslovima na putu je kao ruski rulet, opasno sredstvo za svakoga.
      volvo
      945 SE turbo lpg
      344 GL lpg

Comment

• alexa05
        CBC Senator XXL
        • 23.07.2006
        • 1769
        • Smederevo
        • Opel Vectra B 2.0DI 16v

jevtic: "ali voznja sa tigrom je prava macka u dzaku. pogotovu na mokrom. par puta sam dobro isklizao dok se nisam navikao da sa njima ne smem kociti tako naglo kao sa yokohama."

Prijatelju, sobzirom da vozim od '92 (za nekog dugacak staz, za nekog ne) i da radim u vatrogasnoj jedinici SD-a (koja kao i ostale jedinice u zemlji intervenise prilikom saobracajki) iz iskustva znam da ni Bozja guma u ogromnom broju situacija ne moze da te spase nekih nemilih dogadjaja, a kamoli yokohama, wintera ili neka treca.

Najodlucujuci faktor u takvim situacijama je hladna glava, iskustvo, umerenost na upravljacu, gasu, kocnici i objektivno razmisljanje. Vecina mladih ljudi koje svakodnevno vadimo moje kolege i ja iz slupanih automobila obicno nije presla put do BMW-a, Mercedesa ili bilo kog drugog auta koji ima vise od 100ks, preko yuga ili keca, pa imaju utisak da taj auto (citaj avion ili space shutle) moze sve i svasta, pa cak i da poleti sa tim tvojim yokohama gumama a krajnji je ishod da bi se saobracajka desila u svakom slucaju.

PS. Izvinjavam se ako sam nekog udavio ovim postom i slucajno otisao u OFF.
        EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T

NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)

SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA

Comment

• jevtic
          CBC Senator XXL
          • 26.11.2006
          • 729
          • beograd

ne razumem sta zelis da kazes ili da postignes ovakvim postom. da li me smatras za "mladu usijanu glavu" ili "nesrecu koja ceka da se dogodi" i zaso?
          ex - fabia 1.9 tdi
          golf 2.0 tfsi

Comment

• Delkan
            CBC Senator XXL
            • 14.06.2005
            • 829
            • 60 km From BG,West

Hoce da kaze da te razlike izmedju guma postoje ali nisu toliko bas presudne...
            Konkretno,vozim od `96-te,napravio sam dosta km i nikad nisam bio u situaciji da mi je nedostajala ta razlika izmedju guma da ne bih napravio neko sr...Sad,trenutno,vozim winter-u i primetim da je guma losija na suvom od vecine drugih,ali opet kazem nisam bio u situaciji da mi fali bas ta razlika u kvalitetu,pogotovo sto ne vozim kao baba ako si to pomislio...

Originally posted by alexa05
            Najodlucujuci faktor u takvim situacijama je hladna glava, iskustvo, umerenost na upravljacu, gasu, kocnici i objektivno razmisljanje.
            Amin.

Comment

• alexa05
              CBC Senator XXL
              • 23.07.2006
              • 1769
              • Smederevo

Svojim postom nisam mislio nista lose, a narocito da nekog od kolega sa foruma bez boljeg upoznavanja etiketiram unapred.

Ovo sto sam napisao je u stvari moje vidjenje donekle objektivne razlike u gumama na nasem trzistu, kako gledano kroz kvalitet tako i kroz cenu. Ja trenutno vozim winteru na svom kadetu vec drugu sezonu i mogu ti reci da sam extra zadovoljan (kao i vecina forumasa), kako po proslogodisnjem snegu tako i po kisovitom vremenu ove godine. A mogu ti reci i da je bilo ostrijeg kocenja, kako po snegu tako i po kisi a probleme nisam imao.

Ono sto sam u stvari hteo da kazem je da razlike izmedju wintere i yokohame iskazane u tvom postu pocinju da se gube umerenoscu vozaca i odmerenim reakcijama na kocnicu, upravljac itd. To sve pada u vodu isprobavanjem krajnih granica vozila narocito na ovim nasim putevima gde kao sto rekoh ni jedna guma ne moze da garantuje bezbednost.

Izvini ako sam te isprozivao svojim prethodnim postom. Ispravicemo to neki put uz .

Moj glas za zimske zimi u svakom slucaju, osim ako ne znate da gledate u pasulj pa tako provalite kada ce da padne sneg i uz to imate ekipu iz pit-stopa F1 koja ce vam letnje zameniti za zimske u roku od 32sec!

Comment

• alexa05
                CBC Senator XXL
                • 23.07.2006
                • 1769
                • Smederevo

Delkan hvala na razumevanju mog posta, upravo tako.

Comment

• Laki GSi
                  CBC Senator XXL
                  • 15.10.2006
                  • 2426
                  • Beograd-Vozdovac

Mislim da obican vozac moze samo primetiti kako se guma trosi u odnosu na neku prethodnu gumu jer ipak te finese oko kraceg kocionog puta ,pojave aqua planinga....moze samo neki komp.ili ti vec cime oni ispituju pneumatike.
                  Licno smatram da je wintera u odnosu cena-kvalitet prilicno zahvalna guma!
                  Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

• Eon
                    Moderator
                    • 10.03.2005
                    • 4225
                    • Beograd-NBG-44
                    • Superb 2.0 4x4 DSG

Pa ne slazem se bas sa tvojom konstatacijom... Vise puta sam se uverio da je guma jako bitna za sigurnu voznju i da nije svaka guma za sve. Ja se slazem da treba imati 2 seta pneumatika i ja prvi to postujem, ali opet nije svejedno koji je proizvodjac istih... Tigar Wintera je odlicna guma, ali ako je kolovoz suv, a temperature malo porastu iznad 5-6 stepeni, onda ABS po ceo dan lupa po nozi, a ja sebe ne smatram nekim neumerenim vozacem. A odnos cena performanse kod te gume je stvarno idealna.

Opet, mislim da treba teziti sto kvalitetnijom stvari, pre nego necemu sto je ekonomicnije!!!
                    Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                    Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Bane R
                      CBC Senator XXL
                      • 27.03.2006
                      • 1769
                      • Beograd

Pa laki mogu delimično da se složim s tobom, ali aquaplaning je jednostavno nešto što se dešava u deliću sekunde i jednostavno ne znaš kada situacija aquaplaning može da ti se desi. Čak i sa najboljim gumama sa zdravim vešanjem, može svako da uleti u takvu situaciju...

Iz mog ugla, mnogo pažljivije treba birati letnju gumu... Leti se brže vozi, ne retko padaju obilne kiše i čovek zaboravi šta može da mu se desi. Zimi je koncentracija 300% veća, vozi se sporije, pazi se na mnogo više elemenata, pa i to mnogo pomaže u vožnji, ali ne kažem da ne treba kupiti dobru zimsku gumu...

Lepo kaže Eon... kada bi kupovao televizor, onda bi gledao najbolji odnos cene i performansi, ali ako kupujem gumu, onda ću kupiti najbolju koju sebi mogu da priuštim .

Comment

• dranix
                        CBC Senator XXL
                        • 04.10.2004
                        • 3079
                        • Antwerpen/Belgium
                        • Saab 9-3

To je dobar luksuz ako ne uspes da ih izvozis (min 60k) za 4 zimske sezone ili da vozis stare gume sa dobrom sarom jedno 10-tak godina.

Comment

• boris58
                          CBC Veteran
                          • 19.02.2007
                          • 196
                          • Cacak

Sto luksuz?
                          Ako vec pomaze na nizim temperaturama, onda ne verujem da moze da se podvede pod luksuz.
                          Uostalom voleo bih da vidim kakve gume mogu da izdrze 10 godina, tj na sta lice takve gume.
                          Pre 2 meseca sam zamenio gume na Samari, Tigar 521 koje su vozene po principu all season. Gume stare nekih 5 godina, a ne lice ni nasta. Brazde jako plitke, guma ispucala jako istrosena. Na snegu je bilo jako lepo voziti tj sanjkati se sa njima.

Na pocetku zime sa logana skinem Michelin energy gume, jer kad su pocele temp malo ispod nule, neverovatno koliko su proklizavale pri brzem skretanju.

Nesto mi se cini da su zimske gume ipak jeftinije od limarije, ili necijeg zivota

Comment

• dranix
                            CBC Senator XXL
                            • 04.10.2004
                            • 3079
                            • Antwerpen/Belgium
                            • Saab 9-3

Nov si na forumu. Nisi me razumeo.
                            Rok trajanja gume je 4 godine bila vozena ili ne. Ako vozis zimske SAMO zimi koliko ces preci za 4 godine sa njima? A jos ako su neke skupe?
                            Koliko predjes ti licno km preko zime? Dao bi 100+ eura po gumi pa da ih posle 4 godine bacis iako su "kao nove"?
                            Racunas li da ces sa skupim tipicnim zimskim gumama voziti sigurnije ili brze po snegu nego sa nekim skromnijim?
                            U normalnom svetu gde se dosta vozi svako ima dva seta tockova. Za leto i za zimu. Postoje i oni koji voze preko cele godine zimske ili all season gume. To je vec druga prica.
                            Gume nisu skupe ako se koriste a mnogi (vecina prosecnih vozaca) ih moraju baciti jer ih nisu uspeli "izvoziti" koliko je trebalo.
                            Dobro dosao na forum.

Comment

• prolupator
                              CBC Senator XXL
                              • 02.09.2005
                              • 3968
                              • Zemun

Ja bih voleo da imam gume koje traju 4 godine . S mojih ~45K km godisnje svaka guma je kratkotrajna

Vecinom imam dva seta guma, letnje i zimske. zimi bez zimskih ne pomisljam da idem do prodavnice, a da ne govorimo o pravim relacijama...

P.S. @boris58: Popuni lokaciju u profilu da te macevaoci ne bi opominjali..
                              OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• dranix
                                CBC Senator XXL
                                • 04.10.2004
                                • 3079
                                • Antwerpen/Belgium
                                • Saab 9-3

Za tebe nema problema. Malo je takvih u populaciji vozaca i vozila. Ne vozis se ti sto volis tako da to sve drugi plate na kraju.

Comment

Working...
                                X