E stvarno to mi nikad nije bilo jasno, kako to da formula 1 tako dobro lezi u krivinama a uopste nema niskoprofilne gume, cak naprotiv ima "balonjare"??? U cemu je fora, kakve su to gume?
Pa druga tehnologija izrade skroz, ojacani bokovi, tvrda guma, velika sirina guma i trapa a nisko teziste formule i njena mala tezina neprave tolike mase.
To date there has never been a faster car built for the public road and,
it has been suggested, there never will be. McLaren F1.
Da... Sigurno bi bolje lezao sa 14...
Aj ne lupaj molim te, kada moram ovako da ti napisem. U projektovanju automobila jeste bitna estetika kao i sam marketing, poredjenje u odnosu na konkurenciju i pracenje trendova, ali to je sve uzeto u obzir kada se radilo na hardverskom delu.
Sigurno su inzinjeri prepustili ceo posao dizajnerima i rekli ma stavite 18 dobro izgleda, al' lezi ko ona stvar na putu, koga je briga...
Nisam ja rekao da ne lezi bolje, ali ako lezi 5% bolje a 50% je manje udobniji sta si uradio?! A sigurno i povecavaju cijenu auta sasvim fino, a i trosak za nove gume sta mislis koliki je. 4 nove 18ce ces tesko naci ispod 1000 EURa, znaci zamisli kad taj Civic bude 10 godina star i vrijedio 5000 a gume budes placao 1000
Da ne pominjem koliko razvaljuju trapove amortizere itd. nisu ni u zapadnim zemljama svi putevi bas kao autobahn
Zato sto su tek krenule da se forsiraju... Polako ce postati standard, pa ce im cena pasti.
Druga stvar je to sto su gume kod nas preskupe do 15" i nekako, sve preko katastrofa, naravno u poredjenju sa komsijama hrvatima i slovencima.
sta da vam kazem kad nova ibiza sport ima 16 205/40 na 75 ili 85ks.....znaci strsno
Zove se sport rider zbog paketa opreme a ne zbog performansi.205/45/16 je dimenzija guma na toj ibici.Jel si nekad racunao koja je razlika u procentima izmedju 205/45/16 i 175/65/14(fabricka dimenzija za ibicu 75ks)?Ako nisi ti preracunaj koja je razlika u obimu tocka pa ces i sam videti da je razlika mala.Kad povecavas dimenziju tocka izracunas koliko treba da smanjis profil gume i nema problema osim ako nisi u faznonu da imas savrsenu udobnost i da je sve ispod 60 plofila kretenizam voziti.
Navikao si ti na Japan pa ti zato ne ide a ne zato sto je on los .Isti djavo sta god stavio na auto osim da nije neka extremna jotaza.U mom autu je isti taj motor i vozio sam od 14 do 17 i uvek ide isto.
Comment