aluminijumske felne

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • X9
    CBC Senator XXL
    • 28.06.2005
    • 3179
    • Wien-Sabac
    • RX-8 i X-9

aluminijumske felne

evo ovako ..ima li neko pojma gde se mogu naci podaci o tezinama alufelni,nije bitno kojeg proizvodjaca,bitno je samo da budu u velicini 16 cola..
    da se ne bi desilo da alu +gume budu tezi od celicnih+gume
    "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...
  • X9
    CBC Senator XXL
    • 28.06.2005
    • 3179
    • Wien-Sabac
    • RX-8 i X-9

Andy's Auto Sport offers a large variety of Wheels products for any vehicle! We have a huge selection of categories available to help you see all our Wheels products.

ok pronasao....
    mama mila koliki spisak

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• Nenad
      CBC Senator XXL
      • 06.01.2005
      • 1364
      • BBgd/Mow

Boost or bust...

Comment

• X9
        CBC Senator XXL
        • 28.06.2005
        • 3179
        • Wien-Sabac
        • RX-8 i X-9

ima li ko predstavu koje felne u 16 cola velicini i u sledecem razmeru rupa(5x114,3) treba uzeti ali da su obavezno lagane?
        a ne,kao ja sto sam napravio glupost sa bivsim pa su alu+gume teze od celicnih +gume za citavih 2kg(mada nije bilo nigde podataka o tezini same felne tada)...

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• dranix
          CBC Senator XXL
          • 04.10.2004
          • 3079
          • Antwerpen/Belgium
          • Saab 9-3

To zavisi i od toga po kakvom putu i ivicnjacima zelis da se vozis.
          A posto si ti "poletarac" trebaju ti krila i naravno da je sve sto lakse.
          Salu na stranu. Nisu sve aluminijumske felne "sportske". To si dobro primetio a do sada ovde na forumu niko to nije pomenuo osim sto je Honda malo zakacio temu jednom.

Comment

• X9
            CBC Senator XXL
            • 28.06.2005
            • 3179
            • Wien-Sabac
            • RX-8 i X-9

Originally posted by dranix
            To zavisi i od toga po kakvom putu i ivicnjacima zelis da se vozis.
            A posto si ti "poletarac" trebaju ti krila i naravno da je sve sto lakse.
            Salu na stranu. Nisu sve aluminijumske felne "sportske". To si dobro primetio a do sada ovde na forumu niko to nije pomenuo osim sto je Honda malo zakacio temu jednom.
            za puteve se ne brini..a za poletarac ne znam sasvim je normalno da nisu sve alu sportske,ovde ih ima i kao zimska alu felna...
            primetio sam da niko nije do sada obradio ovu temu,a mislim da je za obicne vozace sa ne tjunovanim motorima i onim slabije tjunovanim to mozda jedan veliki korak ka dobitku boljeg odziva auta i na gasu i na ubrzanju..
            na zalost jos nisam nasao odgovarajucu felnu od 16 cola,koja bi zadovoljila moje kriterijume o tezini...
            primera radi...15 cola alu (original od mazde,samo felna teska oko 5kg) su teske sa gumama 15kg...
            ove moje 16 cola-traktorske -su sa gumama oko 19,5kg..
            voziti auto sa jednim i drugim je kao dan i noc na racun laksih...e sada trazim 16 cola sa sto manjom tezinom,ili 17 cola nije bitno vazno jesamo da je lagana i da mi odgovara raspon rupa i ET...

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141
              • Beograd, barajevo-zemun
              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

mislim da se ule?eu za?arani krug.
              alu to?ak jeste lakši od ?eli?nog, za istu dimenziju ali kako pove?avaš dimenziju tako pove?avaš i masu nužno.

tako da je16 in?a teže od 15in?a.

sa gumama je još gore što si i primetio iz merenja.
              razlog, pa osnovni sastavni deo gume je gvoždje, tj ?elik.
              a ?elik ima 7,8/2,7 odnos specifi?ne gustine odnosno 3 puta je teži za istu koli?inu.

kako pove?avaš dimenzije guma tako i pove?avaš 3 puta masu u odnosu na po?etno stanje poredjenja sa alu.

dakle, ako ti je cilj mala masa onda ne pove?avaš dimenzije niti gume niti to?ka, i koristiš magnezijum (alu nije baš pogodan ali je jeftiniji) koji može da bude tanji jer je žilaviji materijala od alu.

tanji= manje kg.

ja ne bih rekao da koji kg razlike u masi to?ak i gume toliko uti?e na ose?aj ponašanja vozila, niti da je merljivo nešto vredno pomena koa razlika.
              subjektivni izgled, to se menja a o ukusima su re?i suvišne.

kada sam rekao da su gume uglavnom sastavljene od gvoždja mislim pre svega na masene odnose udela u jednoj gumi- na slojeve ?elika koji gaze?em sloju i onom vrhu ruba daju okvir.
              ne znam kako se stru?no zove nadam se da je razumljivo na šta mislim.

stoga i ve?a guma sa više ?elika u sebi je i naravno teža a to raste 3 puta brže nego što aluminjum smanjuje masu u poredjenju alu A vs alu B samo to?ak.

dodatni faktor je i što ve?a masa ?elika u gumi ima i ve?i moment inercije pa zapravo ve?a guma umanjuje perfomasne slabijih vozila pri ubrzavanju.
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• dranix
                CBC Senator XXL
                • 04.10.2004
                • 3079
                • Antwerpen/Belgium
                • Saab 9-3

E to je vec kompromis.
                Ili su livene debelog mesa i zilave ali teske.
                Ili su kovane od tvrdih legura, tankog mesa i lake i jako cvrste na vibracije ali prilicno krte na udarce. I skupe.
                Pazi na ET. Kazu da je razlika u ponasanju auta drasticna.

Sa Brick-om se slazem a posebno jer se cesto stavljaju bilo kakve felne i samo pogorsavaju predvidjene vozne osobine vozila.

Ja bi posteno mnogo vise obratio paznju na osobine gume za odredjenu vrstu voznje. Nezgodno je to sto bi ih trebalo imati nekoliko razlicitih setova za razlicite prilike.

Comment

• zux
                  CBC Senator XXL
                  • 10.05.2005
                  • 773
                  • Beograd-Filmski grad

Jedne od najlakših nama dostupnih felni su ti OZ Ultraleggera (jbg. nekome se svi?aju, nekome ne, ali mora se priznati da su lagane)

Comment

• X9
                    CBC Senator XXL
                    • 28.06.2005
                    • 3179
                    • Wien-Sabac
                    • RX-8 i X-9

Originally posted by zux
                    Jedne od najlakših nama dostupnih felni su ti OZ Ultraleggera (jbg. nekome se svi?aju, nekome ne, ali mora se priznati da su lagane)
                    ja se ubi u austriji da ih nadjem za mene...
                    ima li ih u srbiji?

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• zux
                      CBC Senator XXL
                      • 10.05.2005
                      • 773
                      • Beograd-Filmski grad

Ako si vec u austriji, skokni do slovenije tamo provereno znam da ih ima, mada bi ih u austriji morao na?i (jbg. malo je specifi?an raspon rupa, ali proizvode se u toj dimenziji tako da ?eš ih sigurno na?i)

Comment

• mirdza
                        CBC Senator XXL
                        • 14.03.2005
                        • 2437
                        • Katowice (PL) / Banja Luka
                        • AGP / W126

http://moto.allegro.pl/search.php?strin ... &country=1

ako ima sta da ti odgovara reci dovezem ti u wien kad budem isao (mozda cak i za vikend)
                        Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• X9
                          CBC Senator XXL
                          • 28.06.2005
                          • 3179
                          • Wien-Sabac
                          • RX-8 i X-9

Originally posted by mirdza
                          http://moto.allegro.pl/search.php?string=5x114%2C3&category=18751&country =1

ako ima sta da ti odgovara reci dovezem ti u wien kad budem isao (mozda cak i za vikend)
                          hvala za ponudu...medjutim trazim apsolutno najlakse sto mogu da nadjem u toj dimenziji ili 17 cola...
                          dranix:
                          za vaznost ET znam...cak sam upoznao neke ljude koji su se igrali sa tim pa napravili jos bolje performanse na autu..ima i onih koji su zasrali...
                          ok oz superlegera je prvi predlog...ima li jos ko sta na pameti?

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• mirdza
                            CBC Senator XXL
                            • 14.03.2005
                            • 2437
                            • Katowice (PL) / Banja Luka
                            • AGP / W126

enkei
                            Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• X9
                              CBC Senator XXL
                              • 28.06.2005
                              • 3179
                              • Wien-Sabac
                              • RX-8 i X-9

daj link bre
                              nasao oz al je pitanje ima li ih za moj raspon rupa i et...
                              http://www.reifenmarkt.at/index.htm?fra ... a_8x17.htm

No ROTOR no MOTOR...

Comment

Working...
                              X