Pitanje u vezi vrste menjaèa

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • jomini
    CBC Senator XXL
    • 11.03.2007
    • 490
    • Novi Sad

Pitanje u vezi vrste menjaèa

Pre par godina sam vozio Golf III koji je imao ?udan menja?. Ru?ica menja?a kao na svakom automobilu sa manuelnim menja?em, ali nema pedale kva?ila. Brzine idu u H, sve normalno... Samo fali kva?ilo... Koja je to vrsta menja?a? Manuelno se menjaju brzine, zna?i nije automatski, nije onaj tiptronik/steptronik ili kako ga ve? ko zove... Nije obi?an manuelni... Šta je to? Našao sam na nekim sajtovima neke DSG/SMT menja?e, ali nije to to...
    San ispunjen. Impreza Turbo.
  • Gruja
    CBC Senator XXL
    • 09.02.2006
    • 614
    • Bgd
    • Alfa 75 TS

Poluautomatski menjac....
    Ima senzor koji kada pomeras rucicu menjaca daje signal da automatika "odradi" kvacilo...
    Relativno mator izum, ali se nije nesto primio...

Najdalje je sa tim otisao SAAB (zvalo se "Sensonic" ako se dobro secam) ali zbog jako slabe potraznje povuceno iz prodaje... rekli su "dosao je prerano, svet nije spreman za ovako nesto i povlaci se iz upotrebe do nekih boljih vremena.."
    Transaxle u krvi...

"ne mozu oni da nam oduzmu kol'ko mi moz' da namocamo..." - Pretty Diana

Comment

• jomini
      CBC Senator XXL
      • 11.03.2007
      • 490
      • Novi Sad

Da, ru?ica menja?a ima neki zglob, šta li, na polovini svoje dužine, ali se jedva oseti. Valjda tu elektronika odradi ulogu kva?ila, tj. tako odvaja... Neki ?ikica vozio 124-ku, a posle ga prodao i kupio ovog Golfa. Invalid je ina?e. I nije se smelo ostavljati auto u brzini kada se ugasi... Zna?i poluautomatski... Ima li neki specijalan naziv?

Comment

• SAAB PoWeR
        CBC Senator XXL
        • 26.04.2005
        • 1394
        • tu iza coska(Milwaukee USA)

ovo je zanimljivo , nikad cuo za tako nesto , zna li ko jos nesto o ovom sistemu
        _Svenska Aeroplan Aktie Bolaget _moj SAAB projekt ,moja photo galerija

Comment

• jomini
          CBC Senator XXL
          • 11.03.2007
          • 490
          • Novi Sad

Probao sam na?i na netu, ali ne znam kako da tražim... U pretragu mogu samo da napišem transmission ili type of... Pitao sam na još dva foruma, ali bez odgovora. Bilo je naga?anja, ali ništa konkretno i precizno. Zna?i Golf III, ru?ica menja?a identi?na ''normalnom'', brzine isto idu, ali dole samo gas i ko?nica... Zabunjen sam maksimalno.

Comment

• alt+64
            CBC Senator XXL
            • 27.02.2006
            • 571
            • bgd

Nisam citao celo, al is prvih par recenica lici da je to to

Comment

• jomini
              CBC Senator XXL
              • 11.03.2007
              • 490
              • Novi Sad

To je jedan od sajtova koje sam gledao. Ali s obzirom da piše ovo:

Operation

In standard mass-production automobiles, the gear lever appears similar to manual shifts, except that the gear stick only moves forward and backward to shift into higher and lower gears, instead of the traditional H-pattern

...onda to nije to. Ono je klasi?an H pattern. Vozio sam ga po gradu taj ceo dan. Jako neprijatan ose?aj kada treba da se menja stepen prenosa, samo o?ekujem da zakr?i menja?. Ali sve radi kako treba...

Comment

• prolupator
                CBC Senator XXL
                • 02.09.2005
                • 3968
                • Zemun

Posto si napomenuo da je auto od invalida, da nije specijalan model samo za one s jednom nogom ?
                OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• jomini
                  CBC Senator XXL
                  • 11.03.2007
                  • 490
                  • Novi Sad

Vidiš, nisam o tome razmišljao. Ali ipak, nisu osmislili rešenje samo zbog invalida. A i da jesu, opet bi bilo nekog traga o tome na netu... Ne mogu nikakvu sliku da na?em, da se vidi obi?na ru?ica menja?a sa H rasporedom, ali da nema kva?ilo. Tražim ve? satima skoro.

Comment

• Gruja
                    CBC Senator XXL
                    • 09.02.2006
                    • 614
                    • Bgd
                    • Alfa 75 TS

Ljudi, jer iko procitao moj post????

dakle, za vise detalja kako radi:
                    1. google
                    2. search SAAB sensonic
                    Transaxle u krvi...

Comment

• prolupator
                      CBC Senator XXL
                      • 02.09.2005
                      • 3968
                      • Zemun

Ma procitao sam, ali nisam mogao da odolim

Inace:
                      http://en.wikipedia.org/wiki/Saab_900_(NG)
                      The 'Sensonic' clutch variant, (available on the Turbo models only) provided a manual gear lever as in a standard manual-transmission car, but omitted the clutch pedal in favor of electronics which could control the clutch faster than the average driver.

When a driver started to move the gear shift knob\gear selector lever, a computer-controlled actuator operated the clutch. With the car in gear but stationary, the clutch was released only when gas was applied. If neither brake nor gas pedal was depressed, a warning tone sounded and a message flashed on the on-board display, and if no action was taken after 7 seconds, the engine was shut off.

Sensonic was discontinued after a short time, as it proved to be somewhat unreliable and expensive to repair.

The SAAB 900 handbook has an error, where it states that if the car is in gear and starts rolling backwards down a hill, the clutch will operate to stop it rolling back. This "Hill Start" mode was not actually implemented on the car.

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Gruja
                        CBC Senator XXL
                        • 09.02.2006
                        • 614
                        • Bgd
                        • Alfa 75 TS

Inace jedan drugar je tvrdio da Buba njegovog caleta iz 60 i neke ima poluautomatski menjac, tj. klasicnu rucicu sa H rasporedom i sve to brez kvacila...

Nazalost nikada nisam to video uzivo da mogu da tvrdim da je tako i bilo ili se on neuk nesto malkice prevario... =]

P.S. mali 'hint' za one koji mozda ne znaju - na engl. bi trebalo da bude "semiautomatic" pa googlajte ako vam saab nije dovoljan...
                        Transaxle u krvi...

Comment

• jomini
                          CBC Senator XXL
                          • 11.03.2007
                          • 490
                          • Novi Sad

Pregledao sam sve to i nigde nema da brzine idu u H. H pattern... Tražio sam i sa clutchless H pattern i ništa... Izgleda da mi ne verujete da to postoji, ali neko ?e ve? na?i.

Comment

• BRABUS
                            CBC Senator XXL
                            • 15.10.2004
                            • 2399
                            • London

Imao je Mercedes to u prethodnoj verziji C klase (ovoj koja se pravila do ove godine), samo ne mogu da se setim da li su brzine isle u H ili samo +-, ali bio je potpuni promasaj

Comment

• prolupator
                              CBC Senator XXL
                              • 02.09.2005
                              • 3968
                              • Zemun

@jomini: Ja ti verujem, delujes dovoljno ozbiljno da ti svi poklonimo poverenje...

Sto se za mene ne bi moglo reci

prolupator.mojblog.rs

Comment

Working...
                              X