AirBag

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • stefanves
    CBC Senator XXL
    • 10.12.2006
    • 1351
    • BG

AirBag

Nesto sam listao po forumu i naleteo da postoji neki nacin za proveru da li postoji air bag, moze li nesto detaljnije o tome?
    Fiat Punto MK1, 1.2 16v @85hp, '99
    Konacno i ja imam auto :-)
  • pbogdanovic
    CBC Član
    • 15.09.2006
    • 22

Ovo bi i mene interesovalo - kako na polovnim kolima da znam da li su airbagovi ispucani ili ne?
    KULTURAN?

Comment

• Kenno
      CBC Senator XXL
      • 21.08.2006
      • 460
      • Zenica, BiH

Za postojanje airbaga - obicno postoji oznaka, dovoljno uocljiva tipa "AIRBAG" ili "AIRBAG SRS" na samom poklopcu airbaga na volanu i ispred suvozaca, u sjedalima i gdje vec ima. Nekim autima pise to i na zadnjoj sajbi.
      Da li su ispucani ili ne - razderana, puknuta plastika ispod koje je airbag, dovoljno uocljivo. Moguce i zamijenjen volan nekim "sportskim" ili zamijenjno srce volana u kome se nalazio airbag. Vidjao sam od poklopaca airbaga druge boje, zatim poklopac airbaga zamaskiran kozom preko njega, do razvaljenog volana, tj. armature gdje je iskoristeni airbag samo iscupan.

Comment

• prolupator
        CBC Senator XXL
        • 02.09.2005
        • 3968
        • Zemun

Ako primetis bilo kakve pipanje volana ... bezi od toga. Postoji i lampica za airbag koja mora da se ugasi nezavisno od svega ostalog, moze biti da je prespojena na nesto pa da trepce/sija s jos necim i da se gasi s tim... pazljivo...
        Plastika volana ne mora biti merodavna... i komp moze da se zezne prespajanjem... kod elektricara da se vidi da su sve zice na mestu, da su sve plastike na mestu, da je instalacija nedirana...
        OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• stefanves
          CBC Senator XXL
          • 10.12.2006
          • 1351
          • BG

Meni ne svetli lampci u opse, znaci ni pri paljenju, ni pri gasenju, ni u medju vremenu.Volan nije pipan, znaci ko nov je, verovatno je crkla lampica.

Comment

• prolupator
            CBC Senator XXL
            • 02.09.2005
            • 3968
            • Zemun

I to ume da se desi, meni je crkla lampica za upozorenje za pojas, verovatno zato sto radi non-stop
            OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• pbogdanovic
              CBC Član
              • 15.09.2006
              • 22

Bolje vezuj pojas. Nije to izmisljeno da bi te davilo nego da bi ti spaslo zivot. A i sta ce ti airbag ako ne vezes pojas.
              KULTURAN?

Comment

• Eon
                Moderator
                • 10.03.2005
                • 4225
                • Beograd-NBG-44
                • Superb 2.0 4x4 DSG

Da bi proverio postojanje i funkcionisanje air-bag-a, treba prvo vizuelno pregledati vozilo i potraziti natpise SRS ili AIRBAG. Zatim pregledati eventualno ostecenje materijala oko istih (ogrebotine, pukotine) kao i boju materijala. Zatim dati kontakt i videti da li se lampica airbag na tabli pali, a zatim i gasi kada se upali vozilo!!! U vecini slucajeva je ovo dovoljno!!!!
                Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• stefanves
                  CBC Senator XXL
                  • 10.12.2006
                  • 1351
                  • BG

Da sumiramo, na volanu pise Air Bag, nije ostecen volan, nema ogrebotina, boja je odgovarajuca, a ne radi lampica, u opste se ne vidi lampa, znaci da je verovatno crkla.

Comment

• overspeed
                    CBC Senator XXL
                    • 24.05.2005
                    • 2779
                    • Kosovska Mitrovica

"Verovatno" je jako uopshten i relativan pojam...

Nije mi jasno, tj. nije napomenuto da li je lampica svetlela kad je auto doshao u tvoje vlasnishtvo (tvog oca, nebitno), ili je prestala da se "pali" u neko skorije vreme?

Ako je ovo drugo u pitanju skoro pa je sigurno da je lampica riknula, tim pre shto se radi o autu od nekih 10-ak godina pa zasigurno nije menjana ranije. Nishta neochekivano, tim pre shto se radi o italijanskom automobilu te klase...

Ako je ono prvo, ne bih bio tako siguran da je "verovatno" problem u izgoreloj lampici...
                    http://www.bmw.tv

Comment

• stefanves
                      CBC Senator XXL
                      • 10.12.2006
                      • 1351
                      • BG

Od kada je kod nas ne radi ta lampica, ja sam na to upozorio oca dok je kupovao, a on je govorio dobro, dobro, mojne da smaras....Ne znam, mozda je i stvarno crkla jer enterijer izgleda prerfektno, vidi se da je koriscen, ali lepo ocuvan.U ovlasceno servisu su rekli, da mozda i nije povezan air bag, a da verovatno postoji posto su nesto pipkali volan(Samo mi nije jasno sta su mogli napipkati preko plastike debljine 5mm).Nego sta sve treba da mi se pali kada dam kontakt, meni se pali svega par lampica, tako da verujem opet da je nesto crklo na automatu za ta svetla.

P.S.U tom "ovlascenom servisu" trazili su nam 40-50 eura da elektricar samo pogleda air bag sistem, a ako ima neko povezivanje nesto, to ce jos da kosta.Mislim stvarno koga oni smatraju budalom?!

PPS. MAlo sam osamucen(od spavanja) tako da ako je post malo konfuzan sorry

Comment

• overspeed
                        CBC Senator XXL
                        • 24.05.2005
                        • 2779
                        • Kosovska Mitrovica

Za cenu konkretne usluge u tom servisu nemoj da se chudish, ako je servis zaista ovlashcen. Mada, posao bi mogao da odradish i kod nekog "nezavisnog", ali proverenog servisera za recimo polovinu od te vrednosti. Tu treba biti jako oprezan jer nestruchno lice mozhe skidanjem volana da oshteti airbag, ili da zavrshi sa glavom u jastuku...

Inache, konkretan model auta nisam imao prilike da vozim, tako da zaista ne znam tachno koje se sve lampice pale pri davanju kontakta. Standardno bi trebalo da se upale "minimum" lampica za pritisak ulja, stanje baterije, Airbag i ruchnu kochnicu (ako je podignuta), od kojih se prve tri ubrzo gase (nakon sekundu-dve).
                        http://www.bmw.tv

Comment

• stefanves
                          CBC Senator XXL
                          • 10.12.2006
                          • 1351
                          • BG

Pale se lampice za dizne(to je to za ulje verovatno), kod kljuc, rucnu, bateriju...A sto se tise servisa nije to Deltin servis, vec neki drugi koji je takodje ovlascen po njihovim recima.

Comment

• komarac
                            CBC Član
                            • 15.09.2005
                            • 62
                            • Istocna Hrvatska

Ta "za dizne" je lampica od motorne elektronike (MIL), za ulje izgleda kao aladinova lampa, a što se tiče air-baga ili je izgorila lampica, ili ju je netko namjerno isključio da ne svijetli stalno, bilo zbog nekog kvara na sistemu ili je bio ispucan jastuk pa je samo stavljen drugi a da nije odrađeno ostalo što je potrebno da bi sistem ispravno radio što je manje vjerovatno zato što za taj model auta postoji samo poklopac volana što je jeftinija opcija. izvadi sat i pregledaj lampice.

Comment

• stefanves
                              CBC Senator XXL
                              • 10.12.2006
                              • 1351
                              • BG

Da da ima ta lampica za pritisak ulja, ja sam bio malo istripovan, uspavan pa sam to napisao.Auto je bio na diagnostici, posotji airbag, ali ima neki prekid, pa cu gledati to da sredim.Hvala puno.

Comment

Working...
                              X