Puklo mi je bilo crevo koje ide do celjusti na prednjem tocku, zamenio sam i sipao neko Galax kociono ulje koje sam imao kuci, ispusten vazduh samo na prednjim tockovima, cinilo mi se da malo teze koci, odvezao sam auto kod drugara na kanal da odzracimo i zadnje tockove kad ono na jednom tocku ima onaj ventil za ispustanje vazduha a na jednom nema. Odzracili smo samo taj jedan tocak, nismo ni morali jer nije ni bilo vazduha tako da mi je kocenje ostalo nepromenjeno. Prosli vikend sam resio da zamenim kociono ulje, da sipam novo jer ono sto sam sipao pre ko zna koliko je staro pa rekoh mozda je zbog toga. Ispustio staro ulje, sipao novo i otisao lepo ko covek u servis da mi odzrace sve tockove. Majstor mi odradio prednje tockove (ja drukao kocnicu) i kaze to je to, probaj, zadnje nije dirao i kaze da se na Golfu 1 zadnji tockovi ne odzracuju sto mi je malo cudno. Auto sada potpuno isto koci kao pre samo sto mi je tada pedala bila dosta tvrda a sada je mnogo meksa i dublje moram da je pritisnem u odnosu na pre da bi poceo da koci. Kakva je pedala kad ima vazduha jos u cevima, meni je logicno da je meka i mislim da mi ovaj majstor nije lepo odradio posao, sta mislite da idem ponovo u drugi servis za isti posao?
Niza pedala kocnice
Collapse
X
-
Kad ima vazduha u sistemu pedala je gnjecava.
Nemoj da te buni sto je pedala prvo mekana jer ima servo asistenciju. Posle kontakta sa plocicama kocnica nekoliko mm dublje bukvalno mora da ujeda a ne da propada i da se ne desava nista. S druge strane. Ako je recimo pedala kocnice jako tvrda a trebas da je stiskas kao lud da bi kocio to znaci da ti servo ne radi kako treba ili nikako (pusta membrana obicno). Osecaj je isti bilo da je obican kocioni sistem ili ABS samo je efekat kocenja malo drugaciji.
Tecnosti su nestisljive u odnosu na vazduh i gasove tako da "kontakt" treba da je direktan kao da je sajla ili poluga. Znaci, nema propadanja bez razloga jer nema sta da se sabije nego se direktno prenosi dalje na kocione cilindre. Ako slucajno ima vazduha prvo sabijas taj vazduh pa on tek sabija tecnost pa tek onda ako stigne i da koci (ako ti vec pedala nije skroz na podu). Nije ni svejedno da li ima malo ili malo vise vazduha kao ni u kom je stanju ceo sistem (propusta tecnost, ne dihtuju gumice, ne vraca kocnica ili slicno).
Na kraju ako su kocnice bile ok pre pucanja creva takve trebaju da budu i sada ako je sve odradjeno po JUS-u. Utoliko pre ako nije vozeno preterano dugo sa puknutim crevom. Da li je stara kociona tecnost bila bistra i da nije mozda bilo tragova rdje u njoj? Na to se UVEK obraca posebna paznja prilikom zamene tecnosti. Ako je tecnost mutna znaci da sadrzi vlagu (vodu) a ako ima i rdje znaci da je prastara i da sadrzi jos vise vode koja je odradila svoje.
Mnoge stvari nisu mozda vazne za tebe i tvoj slucaj ali citaju ovo i drugi pa cisto da ponovim mada je vec pisano potanko o tome na forumu.
Na kraju. Ponekad je veoma opasno da kocnica uopste i jednom propadne do poda jer hoce da se s**** gumica na glavnom kocionom cilindru. To narocito treba posebno paziti kad se druka dok se odzracuje sistem a cesto se podmetne nesto zgodno pod pedalu da ne moze da ide do poda cak i ako bi mogla. Ima ipak caka koje treba znati.
-
-
Hvala na opsirnom odgovoru, moram da napomenem a to sam zaboravio u prvom postu, ja nemam kocioni servo, mator auto! Crevo mi je puklo kada sam kocio pre lezeceg policajca, malo sam zurio i ostrije sam zakocio i tada je puklo, to je nekih 200m od kuce tako da sam se odmah vratio, znaci nije mnogo vozeno. Stara kociona tecnost, koja je izlazila iz puknutog creva je bila relativno cista, ne kao nova, malo tamnija, ali nije bilo rdje, ni pre a ni sada nisam gubio tecnost, uvek je bila na istom nivou. Pre 3000 km sam zamenio prednje plocice i cini mi se da su stare bile dosta mekse, mozda je i to doprinelo losijem kocenju. Pre majstora mi je pedala bila dosta vislja i tvrdja ako me shvatas sta hocu da kazem, a sada da bi postigao tu tvrdocu koja mi je pre bila cim malo zgazim pedalu, moram malo dublje da pritisnem pedalu. Ne dolazi do patosa, to nikako ali moram muski da zgazim pedalu da bi u voznji od nekih 40km/h blokirao tockove, i to ih nekako srameznjivo blokira, kao da se plasiVidim ja da cu na kraju da kupim nove malo skuplje plocice i da odem u drugi servis na zamenu. Najvise me bune zadnji tockovi, zar je moguce da se iz cevi do njih ne ispusta vazduh? Bukvalno mi je to majstor rekao... Hvala i pozdrav
"Nema leka. U stvari, treba ili prestati piti ili ne prestajati s pićem. Kad prekršite jedno od ta dva pravila, imate problem"
Comment
-
-
Ako si vec presao minimum 500km trebalo bi da su nove plocice legle na delimicno istorsen disk i to ti je sada to. Naravno da nisu sve plocice iste i da ne zavisi uvek kvalitet bas samo od cene. Jednostavno su plocice drugacije a neke kombinacije su veoma lose.
Javice se valjda neko ko zna TACNO kako se i sta radi sa zadnjim kocnicama na Golfu I.
Inace, padala mora biti dosta tvrdja nego sto ti je sada. Krivac je samo vazduh u sistemu sto nije jedino sto ima veze sa silom kocenja. Tek kad se sve sredi videces ustvari kakve su same plocice koje si stavio. Na kraju, one imaju i ime a to nam nisi rekao. Postoji verovatnoca da neko koristi bas takve plocice i ima vec neko iskustvo sa njima.
Comment
-
-
Najveci problem je sto ne znam koje plocice su mi stavili u servisu posto sam radio reparaciju glave upravljaca (imalo malo lufta pa nisam mogao da regliram trap) pa kada mi je vec auto bio tamo rasturen a plocice su me cekale resio sam da mi odmah i to urade, stavili su mi pocice koje oni ugradjuju, a ja ****** nisam pitao odmah sta su stavili, verovatno neke Turske, pokusacu da se raspitam sta ugradjuju posto servis nije neki bezveze, dosta su ozbiljni"Nema leka. U stvari, treba ili prestati piti ili ne prestajati s pićem. Kad prekršite jedno od ta dva pravila, imate problem"
Comment
-
-
Ne znam koliko prelazis kilometara i koliko si zahtevan vozac kao i koliko nizbrdica i krivina ima tamo gde vozis. Znam gde je V. Banja
Ne znam takodje ni sta se obicno valja u Srbiji od plocica ali sigurno treba paziti i dati nesto vise para za kvalitet. Ako ti te tvrde plocice pojedu diskove pre vremena kostace te vise a nece kociti do tada nikako a sve do granice da se neces osecati sigurno nikada. Sve ima svoju cenu a razlika u ceni nije velika da ne vredi da se plati.
Vozi se tako jos malo i testiraj pazljivo. Moze se desiti da legnu plocice i da bude zadovoljavajuce kocenje.
Comment
-
Comment