Vrlo cudno lupkanje

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Spuzz
    CBC Član
    • 18.12.2005
    • 61
    • Bitolj

Vrlo cudno lupkanje

E pa da i ja "lupnem" koju.

Kola su Suzuki Swift GTi 1,3 1991 godina

Zvuk se cuje napred desno kod prednjeg tocka a oseca se pod nogama suvozaca. E sada dan dva lupka, dan dva nema ni traga. Ali ne da lupka nego jaci zvuk. Odem kod majstora, (drugar i prilicno iskusan druga generacija mehanicar radnja radi nekih 30 + godina.... uspesno) i sada lepo se ode na kanal i pocne cimanje, mrdanje pomicanje... nista, izvadi se tocak, jabucica u redu, grana u redu, gumice u redu, sve utegnuto kljesta u redu... nista ne mrda nista se ne cuje ni na najzustrije cimanje i tresenje... Amortizer - ne verujem (to jos nije 100% sigurno) aispuh stoji normalno..... Nista uzmem ja kola "odlupkam" kuci sutradan idem na posao nista se ne cuje... tako dan dva pa opet prolupa, i to ne lupa na rupama ili neravninama nego ... nekako neredovno... nekad ucesta nekad se proredi... bez razlike na stanje puta. Odneo sam kola opet pre 2 dana (menjam plocice kocione, ulje i neke redovne servise - i opet zamolim da vidi, opet se silazilo dole opet se gledalo... nema nista, sada mi je rekao da odem do tehnickog pregleda da je stavim na one valjke koji opterecuju tockove - sire kola i da u nekom slucajevima se nakon toga te neke misteriozne stvari "popravljaju"
    Dali neko ima ideju sta bi to moglo biti... uskoro idem na put, iako mi majstor rece da sve sto je vitalno za kola je OK da se ne brinem ipak je zvuk dosta glasan i plasi me da brze vozim na autoputu
    Kvacilo-levo, Kocnica u sredini, Gas-desno
    Kvacilo-levo, Kocnica u sredini, Gas-desno....
  • g60
    CBC Senator XXL
    • 20.10.2006
    • 1011
    • Vrachar je majka ;)

Znam da je off ali je jache od mene
    Kako si to odneo kola na redovan servis?
    Pozz

Comment

• Spuzz
      CBC Član
      • 18.12.2005
      • 61
      • Bitolj

Ne znam dali te razumem dobro ili me nisi razumeo, kola idu sasvim normalno, vozim ih svaki dan samo sto se cuje to lupanje napred desno. Nismo mogli otkriti sta je ali sve sto je bitno u tom delu vvozila izgleda OK, znaci gumice, jabucice, nema lufte..... Ja ih vozim iako dan dva lupa, dan dva nema nista (primetio sam da kad je vlazno vreme kad je kisa NE LUPA... e sad dal je to pravilo ili se samo tako desilo par puta - ne znam. Inace sam odneo kola na redovni servis, znaci menjanje ulja, promenicu svecice i plocice na kocnicama jer mi se blizi registracija za nekih mesec ipo dana. A to lupkanje mi ide strasno na nerve. U voznji se ponasa super , ne vuce nigde , ide pravo... znaci nisu u NEVOZNOM stanju.

Comment

• Dzoni_mkv
        CBC Senator XXL
        • 29.04.2007
        • 875
        • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Ajde totalno laicki, jel to lupkanje ciklicno? Mislim jel' se cuje u pravilnim vremenskim razmacija i da li se povecava ili smanjuje (razmaci) kada ubrzavas ili usporavas?? Ako jeste onda je sigurno nesto oko rotirajuceg dela, tj. tocka ili gde vec, e sta to vec pitaj nekog majstora posto ja samo oko racunara mogu da pomognem za ovo sam laik. A ako nije onda trazi izvor negde drugo. Imao sam slucaj na mom starom autu da je pucalo nesto isto tako nepravilno ali sam "otkrio" da je matori stojadin poceo da puca po svim savovima na kosu napred.
        You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• g60
          CBC Senator XXL
          • 20.10.2006
          • 1011
          • Vrachar je majka ;)

Ispricacu sta se mom drugaru desilo.. . Svremena na vreme je na toyoti selici imao lupkanje... Kako dodje a tako i prodje Ali se uvek vrati
          Posto je on perfekcionista, isao je od jednog do drugog servisa i svasta su mu radili... Jednom sam bio sa njim kada su mu u zemunu rasturili potpuno trap i na kraju sumnjicavo gledali u sholje amortizera

Na kraju smo otisli kod onog lika koji pravi kojekakve gumice za balans stangle i silen blokove isto u zemunu...
          Lik je podigao auto na dizalicu i ugurao nekoliko shibica izmedju balans stangle i gume...
          Kaze idi provozaj i lupkanja vise nije bilo
          Zamenjene sve gumice i problem resen

I tako...
          Nadam se da sam ti pomogao u tome da shvatish da to ipak mora dobar trapadzija da pogleda

PS: Da dodam da ima i kisha uticaja na gomilu zvukova

Comment

• Spuzz
            CBC Član
            • 18.12.2005
            • 61
            • Bitolj

Ne nije ciklicno, kad lupa dobro se oseti pod nogama suvozaca. Nema veze sa ubrzanjem ili usporenjem, Ali me izludjuje sto nekoliko dana ne lupa pa odjednom prolupa.

Comment

• ljube-kugla
              CBC Senator XXL
              • 04.05.2006
              • 1531
              • batajnica

ajde da glasamo,sumnjam na razbijenu glavcinu,to je ispod homokinetickog zgloba gde ulazi kugla u glavcinu,najjednostavnije princip sedista na biciklu ulazi kugla u rasecenu rupu i ide popreko sraf koji zateze sklop,postoji resenje,razbusi se na specijalu i pravi se kugla po rupi na koliko izadje,moze da se izmeri sa pomicnim kljunastim merilom zvano subler po mogucnosti da je sa kazaljkom i izmeri se koliko moze da dohvati u dubinu i sam pocetak rupe,i mera ce ti reci sve,ako je stablo kugle 15.9mm,rupa mora biti 16.1-16.2,sve preko toga je se javlja lupkanje,iskustvo staro 10 godina na trkackim automobilima
              ko na nas krene iz mesta je naje&o
              a sto nas je vise,jaci smo

Comment

• Nenad
                CBC Senator XXL
                • 06.01.2005
                • 1364
                • BBgd/Mow

Da se nije razljebio? To se u mom detinjstvu/ranoj mladosti desavalo Ficama.Ploce od patosa ispod nogu suvozaca se razdvjaju.
                Boost or bust...

Comment

• Spuzz
                  CBC Član
                  • 18.12.2005
                  • 61
                  • Bitolj

Videcemo, videcemo, evo danas sam ga vozikao i nista se ne cuje, ovih dana planiram da uzmem nove (polovne) gume pa da menjam sve 4 pa cemo posle da vidimo trap. Opet sam pricao sa mehanicarem kaze, ja ne mogu da nadjem sta je, ali , kaze on, treba videti pod opterecenjem, pa mi opet savetuje da podjem na tehnicki pregled da tamo opterete kola na onim valjcima pa da se tada vidi dali i sta lupka.
                  U svakom slucaju ci videti i ovo sto ste mi nabrojali......

PS
                  Inace obicno kad je kisa i vlaga onda NE lupka.
                  Evo ovih dana je kisilo pa danas nema zvuka... mozda je nake gumica koja kad se zasusi se skupi...??? ili lupam i ja ko auto?

Comment

• g60
                    CBC Senator XXL
                    • 20.10.2006
                    • 1011
                    • Vrachar je majka ;)

Vlaga dosta utiche... Metal oksidishe i poveca svoj volumen a samim time popuni luft koji...
                    Kada se osushi, oksid otpadne zbog trenja i aj jovo nanovo...

Klamp, klamp... klampar, tandrk....

Comment

• ljube-kugla
                      CBC Senator XXL
                      • 04.05.2006
                      • 1531
                      • batajnica

a da nije neka manzetna na homokinetickom pukla ranije i da je isprana mast,pa kad se osusi posne da lupkka a kad je vlazno vreme sve normalno,imao sam slican problem,a zvuk je slican zvuku helikoptera i cuje se u jednom trenutku i prestane dva dana se ne cuje i odjednom pocne i traje nekoliko sekundi
                      ko na nas krene iz mesta je naje&o
                      a sto nas je vise,jaci smo

Comment

• Spuzz
                        CBC Član
                        • 18.12.2005
                        • 61
                        • Bitolj

Nije zvuk takav (nalik helihopteru) znaci cuje se kao... lupanje.... kao da neko parce zeleza landara i svremena na vreme udari u pod. Cudi me sto nema neke veze sa rupama na putu, na primer nagazim rupu ne cuje se... pa malo dalje lupne.....

Comment

• dfast
                          CBC Senator XXL
                          • 26.05.2005
                          • 1302
                          • Hoofddorp NL /Bgd

Silen blok na ramenu. Gumeni lezaj koji vremenom popusti i lakse se sabije. Moze se zameniti samo on ali vecinom u radnjama imaju kompletno rame(45-60e) sto je bolje jer istovremeno menjas i kuglu i taj treci zgob. Skoro sam zamenio na obe stranei auto je daleko utegnutiji, nema lupkanja niti tresenja na bilo kojoj brzini.
                          Isto sam isao na kontrole i svi su mi govorili da nije za zamenu, ali je moj sistem bio sledeci: povuci rucnu, izadji iz auta, probaj da zarotiras prednje tockove u prvcu kretanja i kontra i sve ces videti.

Comment

Working...
                          X