Lezaj tochka

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Lezaj tochka

Dakle,
    otishao mi je je lezaj tochka, shushti, grebe, lupa, kida, zvoni, ma sve radi. Dva pitanja:
    1. Koji je?
    kada na pravcu malo levo cimnem volan chuje se, kada cimnem desno nechuje se. Da li je to levi ili desni???
    2. Zna li neko kako se menja?? Majstor mi trazi 2000 da ga zameni, pretpostavljam da je malo zezanje da se zameni ali 2000 mi mnogo bre da mu dam, pa bi ja to kao i obichno sam. Samo shto ovo nikad nisam radio niti gledao kako se menja pa bi bilo lepo da mi neko pojasni kako se skida itd!
  • dranix
    CBC Senator XXL
    • 04.10.2004
    • 3079
    • Antwerpen/Belgium
    • Saab 9-3

To nije lezaj tocka. Ima tamo malo vise delova.
    Citaj forum pisano je o tome vec.

Comment

chitao, proverio sam spone ramena kugle stabilizatoe ma sve stoji.

Comment

• dranix
        CBC Senator XXL
        • 04.10.2004
        • 3079
        • Antwerpen/Belgium
        • Saab 9-3

Osim homokinetickog zgloba koji je unutra.
        Kad je lezaj onda bruji i huchi a kad je zglob onda krcka u pocetku kad motas volan u maksimalni polozaj a kasnije stalno.
        To ne znaci da ti je i lezaj tocka dobar. Uglavnom uvek crkava prvo desna strana sto isto ne mora da znaci 100%. Neka neko spolja slusa koji krcka dok moras volan na nekom parkingu. To se tako radi najlakse.
        Ali Prvo proveri da li je onaj sraf na glavcini tocka uopste dobro zategnut.
        Ne verujem da nije ali proveri. Takodje prodrmaj rukom i poluosovine da vidis da nema lufta. Ne sme da ima uopste.

Comment

• npetar
          CBC Član
          • 21.08.2006
          • 98
          • Beograd

Dizalicu u ruku pa podigni auto sa one strane na koju sumnjas da dolazi zvuk (prednji pa zatim zadnji tocak). Zatim zavrti tocak i slusaj da li krci. Takodje ovo sto rece dranix, uhvati tocak obema rukama i prodrmaj ga i slusaj da li ima lufta. Ako krci ili ima lufta, tada je u pitanju lezaj ali ako je otisao lezaj tada mora da krci bez obzira u kom polozaju je volan. Lezaj ja nikada ne bih menjao sam (znam da postoje dve metode namestanja, "cukanjem" ili pak postoji alat za to ali mora dobro da se nabije i vrati u svoje mesto). Pazi pri kupovini novog lezaja, ima dosta fake-ova. Lezaj od 1000din sigurno nije kvalitetan
          Zatim bih ja probao da okrenem volan u levo (kao sto kazes tada se cuje). Probaj opet da zavrtis tocak. Ako nema skriputanja kada vrtis tocak a volan je u normalnom polozaju, ali ima kada je volan u levo, moguce da se lim koji stiti disk od blata i prljavstine iskrivio pa sada dolazi do otiranja metal o metal.
          Ako nije sve ovo gore, sumnjam na homokineticki(moguce i da su manzetne vrisnule, proveri da li su iscepane).

Ako te mrzi da sve uradis ovo gore, u svakom slucaju je najbolje da posetis bilo kog automehanicara i trazis dijagnostiku. Dijagnozu niko nikada ne neplacuje, bar ja imam takvo iskustvo. Automehanicar koji ima dizalicu iznad kanala za par minuta ce napraviti dijagnozu.

Pozdrav i javi sta si uradio.

p.s.
          Ima jos jedna fora za proveru. Proveri da li i koji se tocak greje. Pipni rukom i pazi da se ne opeces. Ako se uopste neki tocak greje (ali mnogo vise nego drugi tocak na istoj osovini), to ti je jedan od dokaza da je otisao lezaj pa sada disk seta levo-desno i otire se o plocice nonstop, a toplota se kondukcijom prenosi na tocak.
          I resavaj to sto pre, ako poispadaju kuglice iz lezaja ostaces na putu sa blokiranim tockom.
          Dacia Logan 1.5dci, Opel Corsa A 1.2...Korsidzon ide kao zmaj

Comment

Morao sam da odshatampam sve pa sada idem jedno po jedno da gledam shta se deshava pa javljam shta sam uradio!

Comment

• KdF
              CBC Senator
              • 06.12.2004
              • 242
              • Beograd

Ako se tocak greje ne mora da znaci da je do lezaja - mozda klip u klestima zaglavljuje pa se plocice ne vracaju i tocak stalno koci (ili kod dobosa zaglavljuju paknovi).

Comment

• npetar
                CBC Član
                • 21.08.2006
                • 98
                • Beograd

Originally posted by KdF
                Ako se tocak greje ne mora da znaci da je do lezaja - mozda klip u klestima zaglavljuje pa se plocice ne vracaju i tocak stalno koci (ili kod dobosa zaglavljuju paknovi).
                Da, to sam zaboravio da napisem.

Comment

• npetar
                  CBC Član
                  • 21.08.2006
                  • 98
                  • Beograd

Sta bi? Ima li nekih novosti?

Comment

Working...