BMW e30 318i Gume i amortizeri

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • prodigy
    CBC Član
    • 21.07.2007
    • 11
    • Beograd

BMW e30 318i Gume i amortizeri

Pozdrav Svima,
    Imam kockicu e30 318i BMW '89 godiste.
    Trenutno na njemu imam ugradjene Bilstein gasne amortizere i 195/65 14'' Good Year Ventura gume. Posto moram da menjam gume imam par nedoumica. Kada sam kupio auto pre nekoliko godina nazalost nisam zapamtio koje gume (profil) je imao,ali je auto bio mnogo meksi za voznju. Od tada sam stavljao Michelin Energy 195/65/14 i posle njih ove trenutne Ventura gume. Auto je vrlo nizak i dosta tvrd na rupama (iako je savrseno stabilan za sportsku voznju). Zeleo bih sada malo visi auto i meksu i udobniju voznju. Kada sam menjao amortizere nisam trazio da mi se spusti auto tako da mislim da mi je auto nizak samo zbog guma (ali mozda i gresim). Zamolio bih za savete sta da radim i koji bi profil guma bih trebao da jurim kao i marku. Mozda trebam da uradim nesto i po pitanju amortizera ?
    Zamolio bih i ljude koji imaju e30 da mi kazu sta oni imaju na vozilu.
    Hvala unapred i puno pozdrava

Toma
  • Hermes
    CBC Senator XXL
    • 14.02.2006
    • 1306
    • https://t.me/pump_upp
    • bemve

Pozdrav imenjace ,
    Fabricke gume su 185/65R14 i sa njima auto nije posebno nizak, naravno ako ima fabricke amortizere. Moguce je da su kod tebe stavljeni neki tvrdji amortizeri i krace(ne) opruge, a mozda ti je i pritisak u gumama prevelik, te je auto tvrdji no sto bi trebalo.
    Nadam se da ti je donji postroj u odlicnom stanju. Marka guma nije preterano bitna za udobnost voznje, bitno je da je guma sto `visa`, tj. ima sto veci profil.

Inace, ja imam za isti auto kao tvoj zimski set na celicnim fabrickim felnama 185/60R14, a letnji set na alu-felnama 195/50R15.
    https://t.me/pump_upp

Comment

• prodigy
      CBC Član
      • 21.07.2007
      • 11
      • Beograd

Hvala na informacijama. Ne bi bio los savet i preporuka gde da odvezem kockicu da mi se pogleda vesanje, amortizeri, i gume. Ako ne sme javno na PP molim.
      Hvala imenjace jos jednom

Comment

• Dren
        CBC Senator XXL
        • 24.08.2005
        • 1068
        • Sarajevo

Ta dimenzija gume ti je sasvim OK, ako ostajes na 14" felgama...

Kod mene je bilo 185/60x14 M+S varijanta, i 195/65x14 ljetna i bilo je prilicno OK... Mislim relativno tvrdo, ali dovoljno udobno, ipak je BMW u pitanju, ali nisu ispadale plombe... I ja mislim da s tom dimenzijom guma, tvrdocu trebas potraziti u oprugama i amortizerima...

Comment

• veljko
          CBC Senator XXL
          • 30.01.2006
          • 476
          • Backi Jarak, NS
          • Volvo V50 DRIVe

195 -65-14 je vislja guma za 13 mm u odnosu na fabricku 185-65- 14

tako da je tvoj problem verovatno u oprugama
          Bolje biti sretan nego pametan

Comment

• prodigy
            CBC Član
            • 21.07.2007
            • 11
            • Beograd

Hvala svima na odgovorima. Moram da idem da proverim opruge jer amortizeri su relativno novi (malo presli). Ali prvo me ceka regularna zamena zupcastog kajsa.....
            Hvala jos jednom...

Comment

• Zloca
              CBC Senator XXL
              • 21.12.2005
              • 510
              • Novi Sad
              • Astra bertone turbo

A imas i tablicu sa fabrickim dimenzijama guma na skoljci kad otvoris vozaceva vrata...
              MESTO ZA VASU REKLAMU!

Za samo 1000 din mesecno! :-)

Comment

• M-power
                Moderator
                • 10.01.2005
                • 10060
                • Bg; Banovo Brdo
                • CorsaC, astra H,

Prodigy jel si zamenio zadnje opruge?
                To date there has never been a faster car built for the public road and,
                it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• prodigy
                  CBC Član
                  • 21.07.2007
                  • 11
                  • Beograd

Nisam jos jer imam drugi problem od koga cu da poludim.
                  Prica je ovakva: Pre mesec dana auto mi se vraca od limara sa sredjenom limarijom i kompletnim farbanjem. Ulazim ja u auto i pokusavam da ga upalim i nema sansi. Kaze on upali ga na plin jer na benzin nece !!!! Posle provere utvrdjujem da je pumpa za gorivo crkla jer covek je kompletno ispraznio rezervoar i posto je vozio auto bez benzina pumpa je radila na suvo . Kada sam mu to predocio posle cekanja jedno 10 dana nabavio mi je drugu pumpu (polovnu sa otpada). Ubacim pumpu, auto upali i sve super ..... do juce. Vozio auto, parkirao se otisao na 10 minuta, vratio se, seo u auto i CVRC nece da upali na benzin.... Provera opet sistema, osigurac, relej pumpa dobija 12V ali ne radi..... Moja konstatacija je da je pumpa polovna koju sam dobio bila pred izdisajem ali da crknu 2 pumpe u mesec dana , malko mi je cudno..... Ideje ?

Puno pozdrava

Comment

• M-power
                    Moderator
                    • 10.01.2005
                    • 10060
                    • Bg; Banovo Brdo
                    • CorsaC, astra H,

Pa nije ni cudno....sve te pumpe sto stoje suve na otpadima ili u rezervoaru sa prastarim gorivom ubrzo crknu.

Comment

• prodigy
                      CBC Član
                      • 21.07.2007
                      • 11
                      • Beograd

Ova pumpa koju mi je limar dao nije bila suva, jos uvek je imala benzina malo u njoj. Izvadjena je taj dan iz kockice koja se rasparcavala za delove.... Sta moze da bude drugo da ubija pumpu, jer sada cu da uzmem novu pumpu koja ne kosta malo a na njih nema garancije (!?!) pa da ne bude ista fora da vozim 2 nedelje pa da rikne i nova pumpa.... Poludeo sam vise sa pumpom.....
                      Puno pozdrava

Comment

• M-power
                        Moderator
                        • 10.01.2005
                        • 10060
                        • Bg; Banovo Brdo
                        • CorsaC, astra H,

Koliko placas novu pumpu?

Comment

• prodigy
                          CBC Član
                          • 21.07.2007
                          • 11
                          • Beograd

Imaju dve cene : prva je 22.000 dinara original BMW a druga je 11.000 Bosch (Turska verovatno)....

Comment

• overspeed
                            CBC Senator XXL
                            • 24.05.2005
                            • 2779
                            • Kosovska Mitrovica

Prochitaj pitanje i odgovore u temi na postavljenom linku:

- zadnjih 10 postova preskochi, malo se spamovalo

Epilog te iste priche je da je moj drugar iz teme imao istu nameru, da uzme pumpu sa nekog otpada, ali mu je savetovano da nece ni sa njom da se navoza... Kao shto M reche, pumpe u tim olupinama stoje godinama tako, izlozhene raznoraznim atmosferskim uticajima, uglavnom "na suvom" jer sve i da je u trenutku dovlachenja na otpad u rezervoaru i bilo neshta benzina on je nakon par meseci ili godina izvetreo. A ono malo benzina shto je bilo u njoj je takodje izvetrelo, i ostavilo za sobom prljavshtinu i malo sumpora , tako da takva pumpa "jedva cheka" da crkne kad se ponovo stavi u pogon...

Sve u svemu, drugar je uzeo novu pumpu, ali je njemu nudjena BMW-ova za skoro 250 veverica, i Pierburg (valjda se tako pishe), za 110. Uzeo je ovu drugu i sad, konachno, mozhe na odmor...
                            http://www.bmw.tv

Comment

• prodigy
                              CBC Član
                              • 21.07.2007
                              • 11
                              • Beograd

Procitao sam, vrlo zanimljivo. Moracu onda da se otvorim izgleda za novu pumpu, sto jako boli jer vozim na plin. Mozda mi je dobro resenje ono sto je Hermes radio, da dam coveku koji servisira da mi se sredi pa koliko traje da traje. Jedino sto ne znam coveka u Bgd-u koji to radi, a za Nis je malo daleko da saljem pogotovu sto ne mogu da vozim auto dok je pumpa izvadjena. Hvala na savetima, i ako neko zna coveka ili servis ko servisira potapajuce pumpe u Bgd-u, ako ne sme javno molim na PP. Pozdrav

Comment

Working...
                              X