Tajna mesta na šasiji gde je ukucan broj šasije

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Tajna mesta na šasiji gde je ukucan broj šasije

Svi proizvodjaci automobila na skrivenom mestu koje je poznato samo fabrici još jedanput ukucavaju brojeve šasije -to sam pročitao na vise mesta na netu e sad zanima me da li neko zna gde su ta mesta na odredjenim markama automobila
  • overspeed
    CBC Senator XXL
    • 24.05.2005
    • 2779
    • Kosovska Mitrovica

Re: Tajna mesta na šasiji gde je ukucan broj šasije

Originally posted by c220
    na skrivenom mestu koje je poznato samo fabrici
    Originally posted by c220
    zanima me da li neko zna gde su ta mesta
    http://www.bmw.tv

Comment

• sw.brick
      CBC Senator XXL
      • 09.10.2004
      • 8141
      • Beograd, barajevo-zemun
      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

nema nikakvih tajnih mesta.
      VIN broj (iliti broj šasije) je javan i po zakonu mora da bude dostupan i ovlaš?enim licima (policiji, carini, auto ku?ama, vlasnicima, osiguranju) izmedju ostalog.

u SAD je praksa da se VIN vidno istakne u donjem levom delu prednjeg stakla, radi preglednosti i lakše kontrole.

razli?ite fabrike na razli?iim mestima presuju VIN broj.
      i po pravilu je to mesto ozna?eno u uputstvima za servisiranje gde se nalazi zajedno sa tuma?enjem šta svaka alfanumeri?ka oznaka konkretno zna?i toj fabrici.

prva 3 mesta VINa su zakonom definisana i dodeljena svakoj fabrici kao znak identifikacije.

broj upresovan na šasiju bi kod nas po zakonu trebalo da bude proveravan svake godine pri tehni?kom pregledu.

koliko sam ja voza? i vlasnik, meni se to još nijednom nije dogodilo. tj niti jedan auto niti jednom niti jedno lice nije nikada kontrolisalo za ovolike godine.

iz iskustva ?ak ni pri uvozu vozila, nije kontrolisan broj upresovan u šasiju.

ina?e je bilo kakva manipulacija sa brojem šasije (ošte?enje, promena,bilo kakva intervencija) krivi?no delo.
      gde su ta mesta na odredjenim markama automobila
      Volvo 100/200/700/900/S-V90
      VIN je upresovan na desni B stub u visini brave.

naravno ima i zanitovanu kopiju VINa u vidu plo?ice, kada se digne hauba na popre?noj gornjoj gredi/ nosa?u.

u Haynes uputstvima je po pravilu navedeno gde se nalazi upresovan VIN, sa sve slikom tog mesta- za sve marke i modele koje sam dosad pogledao Haynes uvek je bilo i to navedeno.
      volvo
      945 SE turbo lpg
      344 GL lpg

Comment

• Nenad
        CBC Senator XXL
        • 06.01.2005
        • 1364
        • BBgd/Mow

U bilo kom servisu koji radi tehnicki pregled za produzenje registracije, na zidu ima obicno okacen poster sa slikama gde se nalaze ti brojevi.
        Boost or bust...

Comment

• Uros Piperski
          CBC Senator XXL
          • 31.01.2005
          • 2978
          • Beograd

Svi znamo da se taj broj ukucava na vidnom mestu, obicno ispod haube.
          Ali ako se on nalazi samo na jednom mestu lako moze da dodje do "falsifikovanja broja". Pocevsi od isecanja samog broja i zavarivanja novog sa drugih kola, pa sve do menjanja kompletnog unutrasnjeg krila, stuba ili bilo kog mesta gde je broj ukucan.
          Da bi se takve stvari lakse proveravale, broj je ukucan i na jos nekoliko mesta koja bi trebala da budu skrivena tako da samo ovlascena lica znaju gde je... Naravno, nema nsita od skirvanja, ali makar je tese uklanjati sve brojeve i stavljati nove.
          Naravno, ovo sam samo cuo i potpuno je neprovereno . Ali ocigledno nisam jedini koji je cuo za to...

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141

Pocevsi od isecanja samog broja i zavarivanja novog sa drugih kola, pa sve do menjanja kompletnog unutrasnjeg krila, stuba ili bilo kog mesta gde je broj ukucan
            sve što si pobrojao su krivi?na dela, koja neko sa namerom falsifikovanja preduzima/ ako radi bez dozvole nadležnih.
            ako je došlo do saobra?ajke pa treba da se popravi deo limarije gde je VIN, traži se i dobije dozvola MUP-a i regularno odradi popravka.

ako neko sa namerom falsifikuje VIN na jednom mestu šta ga spre?ava da to uradi i sa hipoteti?ki 2, 3 ili 5 mesta na šasiji...

ovo sam samo cuo i potpuno je neprovereno
            svašta ljudi izmišljaju iz dosade

provereno je ono što piše zvani?no od strane samih fabrika, auto ima jedan VIN upresovan na za to odredjenom mestu koje je javno svima poznato, upravo radi efikasne kontrole po potrebi.

a vrlo lako se "vidi" da li je falsifikovan aparatom za tu namenu.
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• Eon
              Moderator
              • 10.03.2005
              • 4225
              • Beograd-NBG-44
              • Superb 2.0 4x4 DSG

Pa za ta tajna mesta za brojeve ne znaju svi, u tome je stvar!
              Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
              Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141

ne postoje nikakva tajna mesta. po zakonu je broj šasije javno dostupan i ništa nema tajno oko njega.
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• mirdza
                  CBC Senator XXL
                  • 14.03.2005
                  • 2437
                  • Katowice (PL) / Banja Luka
                  • AGP / W126

auto ima jedan VIN upresovan na za to odredjenom mestu koje je javno svima poznato
                  U zadnje vrijeme je uobicajeno da se nalazi na tri mjesta - ispod haube (obicno na pregradnom limu), iznad donjeg ruba sajbe (vidi se kroz nju) i na plocici (obicno na unutrasnjosti B-stuba).
                  Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• Uros Piperski
                    CBC Senator XXL
                    • 31.01.2005
                    • 2978
                    • Beograd

Naravno da nema nista tajno oko VIN-a ( ) ali je sasvim moguce da postoji na vise mesta i da neka od tih nisu tako lako dostupna. Npr, Lada Niva ima i u gepeku ispod tapacira. Onaj ko menja broj na jednom mestu moze da ga menja i na 5, ali je to veci posao i dovodi se u pitanje isplativost "radnje". I naravno da moze da se proveri da li je broj "falsifikovan"... Brick, druze, sve sto si rekao i vrapci na grani znaju

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

• Kolja
                      CBC Član
                      • 07.02.2006
                      • 50
                      • Novi Pazar

I ja sam takodje cuo za te "sakrivene" brojeve sasije.Cuo sam da SAAB ima na vise mesta te sakrivene brojeve.Mada kako ono kazu sto ljudi,sto cudi...

Comment

• djukic
                        CBC Senator XXL
                        • 27.03.2005
                        • 2526
                        • Beograd

Nemoze da postoji tajna oko pozicije VIN-a. Postoji jedan koji se koristi za identifikaciju vozila. Zamislite vozilo u upotrebi kao model 10 godina a postoji nesto sto je tajno u cilju zastite od kradje? Pa dovoljno je vremena da se sve detaljno prouci i da bude poznato svima.
                        Sto se tice VIN-a u gepeku, koliko sam citao, obelezavanje je uvedeno zbog sprecavanja pravljenja 1 vozila od dva udarena (spajanjem - varenjem...). Mislim da je bilo nezgoda gde su se vozila bukvalno raspadala.
                        Sto se tice kontorle, cesto tokom 90tih su mi kontorlisali VIN. Cak i danas kada predjem BMW-om granicu (hrvatska) znaju da traze pregled VIN-a.
                        https://t.me/pump_upp

Comment

• Eon
                          Moderator
                          • 10.03.2005
                          • 4225
                          • Beograd-NBG-44
                          • Superb 2.0 4x4 DSG

Ljudi kazu tajna mesta, jer su navikli na jedno standardno... Nema vozila koje nema bar 2 mesta sa VIN brojevima, a od toga je jedno uvek ukucano u karoseriju, a drugo na neku plocicu!
                          Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                          Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• neshaoct
                            Banovan
                            • 18.08.2007
                            • 1754
                            • Beograd, Rakovica

..na Stilu ima ukucan i na patosu...pored prednjeg desnog sedista, podignes tapacirung ispred njega, i imas useceno mesto u tapacirungu, tako da mozes da vidis VIN...

Comment

• sw.brick
                              CBC Senator XXL
                              • 09.10.2004
                              • 8141

tipicno mesto i na Fordu (bilo ranije ne znam da li jos uvek).
                              volvo
                              945 SE turbo lpg
                              344 GL lpg

Comment

Working...
                              X