Brzinomer ne radi

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • BRABUS
    CBC Senator XXL
    • 15.10.2004
    • 2399
    • London

Brzinomer ne radi

Juce mi crkao brzinomer na autu. Pre neki dan kad sam vozio oko 120, poceo je da djuska gore-dole, a juce je umro skroz. Svi ostali satovi na tabli rade, a sam brzinomer se po paljenju podigne sa tacke na kojoj stoji obicno, nekih 1cm, i ne mrda odatle (ispod 0). Takodje, posle nekog vremena mi upali Check Engine lampicu, pretpostavljam da je zbog toga, posto mi se nikad nije palila dok se to nije desilo.

Citah da ako se brojac kilometara ne vrti, onda je verovatno sajla, a moj se vise ne vrti. E, sad, moje pitanje je kakav je to mehanizam - gde se na autu nalazi ta sajla koja pokrece sat i kako se to menja. Ako bi neko sa Auto Datom mogao i da postavi slike, bilo bi extra. Radi se o Chevroletu Camaro 3.4 V6, 1995 godiste.

Hvala !!!!

sajla je povezana na kucistu menjaca i ide do instrument table.tebi je najverovatnije taj stari sistem sa vehicle speed sensorom u tabli koji je isto povezan na neki nacin sa sajlom..pali ti se MIL jer signal vss-je potreban ecu/bc/tempomatu
    inace kod novijih auta sajla ne mora da postoji,signal sa vss-a moze da se obradjuje elektronskim kolom koje pokrece stepper motor i kazaljku brzinomera ili potpuno digitalni display
    i za tvoj camaro ima stari i novi tip intrument table

Comment

• BRABUS
      CBC Senator XXL
      • 15.10.2004
      • 2399
      • London

Hvala puno na odgovoru !!! Moj brzinomer je kao ovaj prvi na snimku.

Sta mi predlazes, da skinem tablu i vidim kakav je taj vehicle speed sensor, da ga ocistim i vidim ima li nekih promena, ili mu nema spasa ???

Comment

da odes u chevrolet servis ajde ajde to je domaci auto nece puno da te oderu mozda ce trebati neki sitan mehanicki deo da se zameni,a vehicle speed sensor i nije podlozan kvarovima...najverovatnije se sajla otkacila.

Comment

• milannik
          CBC Senator XXL
          • 23.12.2004
          • 1455
          • Niš

Ako nista ne uradis, skini pa ce napravimo

BTW proveri da se nije sajla izvukla iz sata

Comment

• BOOST
            Founder - Admin od Začetka
            • 29.09.2004
            • 8726
            • Gislaved//Sweden
            • SAAB 9000 AERO R; SA

Oce to da se neneabode do kraja kad vracaju kilometrazu pa tako ispadne malo kasnije
            Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
            move your mind

Comment

• BRABUS
              CBC Senator XXL
              • 15.10.2004
              • 2399
              • London

Hehe, BOOST, moguce je i to, ali auto ima vec 175,000 milja, a ovde se pri svakoj promeni auta upisuje i predjena kilometraza, tako da neznam koliko je to realna opcija.

Uglavnom, juce dok sam vozio na jednom talasastom putu, primetio sam da je u par momenata poceo da radi, ali je sad jos uvek mrtav. Jos samo da nadjem kako se skida tabla, pa da popravim. Ako ne uspem, zovem Meksikanca ilegalca da dodje ispred zgrade i popravi

Comment

• djukic
                CBC Senator XXL
                • 27.03.2005
                • 2526
                • Beograd

Ja bi pre pogledao konektore na samom senzoru na menjacu - diferencijalu. On je ipak na udaru vlage i vibracija. Ovo u tabli bi mi bila poslednja opcija (i najteza).
                https://t.me/pump_upp

Comment

• sw.brick
                  CBC Senator XXL
                  • 09.10.2004
                  • 8141
                  • Beograd, barajevo-zemun
                  • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

re?e da je auto napravljen 1995. godine ?

sajla je odavno izba?ena iz upotrebe, još po?etkom 80tih kod evropskih boljih marki i prešlo se sa mehani?kog brzinomera na elektri?ni.

Camaro je beše zadnji pogon ?
                  pogledaj / potraži info negde u lokalu kod tebe da li ima ABS.
                  verovatno ima, i verovatno je senzor postavljen u diferencijal, a zajedni?ki je za potrebe ABSa, brzinomera, ECUa.

ako jeste takav sistem, ho?e ?esto da strada sam konketorski spoj, odnosno žica u neposrednoj blizini konektora na diferencijalu.

vidi se odozdo prili?no lako, odnosno na opip prstima samog kabla.

ako jeste taj senzor, onda ?e se i dijagnostici ABSa pojaviti kod da ne radi senzor to?kova pozadi (ili kako ga ve? u Chevroletu nazivaju).

taj senzor koristi malo specifi?an kabl, simetri?an je i uvrnuta je parica sa kratkim korakom uvrtanja. ako ga nastavljaš/ popravljaš potrudi se da zadržiš korak upredanja što pribiližnije.
                  volvo
                  945 SE turbo lpg
                  344 GL lpg

Comment

• BRABUS
                    CBC Senator XXL
                    • 15.10.2004
                    • 2399
                    • London

Hvala !!!

ABS lampica mi ne svetli, a imam ABS. Legam ispod kola, pa cu da vidim ima li negde da se gubi kontakt na dif.

Comment

• sri98
                      Admin od Trpeze
                      • 24.10.2004
                      • 7262
                      • Republic of Konjarnik
                      • Toyota Corolla E 210

A ti bi da na autu od 2000 evra sve radi?
                      Ajd', zavlaci se pod auto i javljaj sta si uradio.
                      Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• djukic
                        CBC Senator XXL
                        • 27.03.2005
                        • 2526
                        • Beograd

Birck, da je u pitanju senzor koji ECU koristi i za ABS i za kilometar sad to bi znacilo da mu mora svetleti ABS lampica tj. da je ABS iskljucen.
                        Posto je to ipak americki auto nebi se zacudio da su zadrzali i staru sajlu...

Comment

• sw.brick
                          CBC Senator XXL
                          • 09.10.2004
                          • 8141
                          • Beograd, barajevo-zemun
                          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

u pravu si, zato sam i pomenuo i tu mogu?nost da treba proveriti.
                          uh, pa nije valjda 95 godine mogla da postoji sajla u ameri?koj upotrebi ?
                          kako god, za 30 sekundi se lako utvrdi ima ili nema sajle pogledom odozdo.
                          volvo
                          945 SE turbo lpg
                          344 GL lpg

Comment

• djukic
                            CBC Senator XXL
                            • 27.03.2005
                            • 2526
                            • Beograd

Pazi Ford Scorpio od 1985 nema sajlu vec samo davac na diferencijalu. I mene je zezao upravo konektor na samom davacu pa mi se desavalo da nemam brzinomer. Cistio sam konektor nekoliko puta i naravno rezultata je bilo do prve kise i bljuzge. E onda sam popi_zdeo i skinuo konektor i zalemio direktno ziece. Od tada nije bilo nikakvh problema...

Comment

Working...
                            X