problemi sa vesanjem na prelude 88

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nikolans78
    CBC Senator
    • 16.03.2006
    • 277
    • Vankuver, Kanada

problemi sa vesanjem na prelude 88

Pozdrav,
    Muči me problem pa se nadam da mi možete pomoći. Imam prelude 88 i probleme sa vešanjem, ili sa upravljanjem. Kada vozim, dešava mi se da mi auto pri prelasku preko neke neravnine, izgubi pravac, i stalno moram da ga korigujem. Imam osećaj kao da vozim po ledu i da mi se zadnji kraj zanosi (možda je i prednji, to je samo moj osećaj). Naročito je ovo izraženo pri prelasku preko rupe i ako je put neravan tipa kanali od točkova na asfaltu. Takođe sam primetio da je izraženije pri mokrom kolovozu. Podizao sam auto na dizalicu, prednji kraj i yadnji i probao sam da ih mrda i sve deluje čvrsto, sem sto su mi otišle kugle na gornjim viljuškama na zadnjim tockovima. Ne znam da li bi to mogao da bude razlog, pošto mi se čini da one drže točak da bude vertikalan (zar ne?). A i nemaju kugle toliko praznog hoda da bi se to toliko u vožnji osećalo (zar ne?) Takođe, da spomenem da mi kada idem pravo volan ne stoji horizontalno, mozda ima veze.
    Gume mi nisu sjajne (možda ima uticaja), šta predlažete da proverim, da li da ga teram na optiku pa da vidim šta će mi oni reći ili da ga tako teram, ne želim da krenem sve redom da menjam da ne bi ispalo skuplja pita od tepsije.

Hvala svima na odgovorima,

Pozdrav

ps. Čitao sam na nekim forumima da postoji "bump steering" izražen kod ovih kola, ali ovo sigurno nije normalna pojava u ovolikoj meri.
  • ljube-kugla
    CBC Senator XXL
    • 04.05.2006
    • 1531
    • batajnica

pozdrav,bilo kakav luft na trapovima menjapravacu vozni i geometriju trapa,nije to napravljeno bez veze,pogotovo te kugle na zadnjem trapu,one stoje pod nekim uglom da bi prilikom skretanja i naginjanja auta pravi neki neobican ugao da bi auto lepse lezaou krivini,pogotovo ako ima zakretanje zadnjih tockova preko poluga koje su na silen blokovima,a obrati paznju na donje kugle na prednjim tockovima one su tako napravljene da kad je auto na tockovima nemaju lufta a zaglavljuju se i desavalo se da se iscupa i otpadne tocak,najbolje se vide kad se podigne auto i sa polugom se proba na dole pa na gore,bez skidanja tocka da bi imao oslonac,proveri krajeve spona i krajeve letve volana,kad je auto spusten na tockove probaj sitnim i brzim cimanjem volana levo-desno,ako se pojavi cakanje,nek neko ide redom i drzi rukom za kraj spone do tocka pa za kraj letve koji je ispod manzetne dok cimas volan ili najjednostavnije odes kod nekog na centriranje trapa i nek pregleda sve
    ko na nas krene iz mesta je naje&o
    a sto nas je vise,jaci smo

Comment

• nikolans78
      CBC Senator
      • 16.03.2006
      • 277
      • Vankuver, Kanada

Da, sve to stoji i ja sam toga svestan. Svaki elemenat je bitan da bi se auto ponasao kako treba. Nije neki problem da ja te kugle zamenim, mislim da kostaju oko 50$ jedna, ali me brine da ako ih zamenim, da ce situacija ostati ista i da problem lezi u necem drugom, mnogo skupljem (recimo sve "bushing"-e, ne znam kako se to zove na srpskom), ili statijaznam. Tada to vec postaje jako skupo i nadmasuje vrednost vozila, pa se ne bih upustao u to, vec auto prodao i uzeo nesto drugo.

zaboravih da napomenem da auto nije 4ws sto pojednostavljuje dijagnostiku.

Probao sam da cimam prednji tocak dok je auto spusten i nema hoda. Probao sam i zadnji u svim pravcima i jedino sam primetio da te gornje kugle imaju lufta (sto se cuje i u voznji da lupa) Probao sam i sa pajserom da uprem u donju zadnju kuglu, i nema lufta.
      Napred mi sve deluje ok, a zadnji deo kao da vozim rwd po ledu.

Da li bi ovi na optici trebali da provere sve i da mi kazu ako nesto ne valja ili oni odrade svoje i bas ih briga?

pozdrav

Comment

• ljube-kugla
        CBC Senator XXL
        • 04.05.2006
        • 1531
        • batajnica

trebalo bi da pregledaju sve i ako ima problem da te obaveste ili da ti rese i uvedu u cenu sa reglazom,ali ako samo zadne gornje imaju lufta menjaj i resi problem,ali sad pitanje da li za tih 50-ak $ dobijes celu viljusku sa kuglom ili samo kuglu,ako je samo kugla moze da se pojavi problem prilikom nabijanja,mora na presu a desavalo se da se razdrma u viljuski pa opet pravi problem,tu je resenje da se zavari ali mora se laditi da se ne istopi pakovanje kugle,sto se obicno i desi,zato vidi da li ima cela viljuska

Comment

• nikolans78
          CBC Senator
          • 16.03.2006
          • 277
          • Vankuver, Kanada

Nazalost, za tih oko 50$ se dobija samo kugla. Raspitacu se na jos par mesta kolika je cena. Ipak cu ga ja oterati na optiku, pa ce mi valjda reci sta ne valja, pa cu ja u zavisnosti od cene odluciti sta cu.

Sto se tice zamene kugle, zasto mora nabijanje na presu? Koliko sam ja gledao, to je ko standardna spona, konus i matica na kraju, a na viljusku se zavrne sa dva srafa (koji sluze za podesavanje nagiba tocka).

Elem, da ne gnjavim vise, javljam sta sam uradio sa optikom.

Pozdrav i hvala na odgovoru

Comment

• ljube-kugla
            CBC Senator XXL
            • 04.05.2006
            • 1531
            • batajnica

ma da ali ako ide ovakva kugla mora na presu

Comment

• nikolans78
              CBC Senator
              • 16.03.2006
              • 277
              • Vankuver, Kanada

Uspeo sam da nadjem problem. Prethodni vlasnik je verovatno udario zadnjim tockom u bankinu, i iskrivio (nabio) zadnju "osovinu" odnosno onaj metal odole sto drzi donju viljusku. Pri tome je tocak (levi zadnji) izgubio pravac (usmeren je na unutra) i sigurno se i ugao tocka po vertikali pomerio. Ja sam za sada onim ekscentar srafom za stelovanje malo vratio tocak, ali naravno nije bilo dovoljno, tako da jos uvek ide malo prema unutra. Ne znam sta da radim, da li da skinem zadnju osovinu, pa da probam da je ispeglam, da li da vijam neku polovnu?

Koliko sam osmotrio, ta zadnja osovina je zasrafljena sa 4 srafa na karoseriju. Da li je neko nekada menjao to, da li neko ima neki savet na sta da obratim paznju?

Hvala unapred

Nikola

Comment

Working...
              X