HOMOKINETIČKI ZGLOB KIA

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Syncmaster
    CBC Veteran
    • 02.02.2006
    • 153
    • Zrenjanin

HOMOKINETIČKI ZGLOB KIA

Problem je što je počelo lupkanje priliom skretanja,ali ne mora da se namota pun nego je dovoljno do pola pa tada pocne da lupa.
    I potpuno je nebitno da li se krećem unapred ili unazad i uvek se čuje na desnom točku. To se u početku čulo samo brujanje a sada i lupa i bruji, a volan je tresao i pre nego što je pošeo da bruji, te se vremenom brujanje povećalo i počeo da lupa. Pitam se da li su i ležejevi otišli ili samo zglob?

Zanima me koiko je to istrošeno i koliko još mogu voziti?

Drugo, zvao sam više servisa i cene su šarene(odnosi se samo na originale i ovlašćene), ali mi je jedan rekao da kod mene ne postoji fabrički samo homo zglob nego se poručuje sa poluosovinom i takav može da se nađe pod kataloškim brojem, te da bi oni meni mogli da zamene samo zglob, s tim da ovaj postojeći izbiju, a uzmu odgovarajući zglob koji odgovara i stavili na postojeću poluosovinu.

Šta oni ustavri rade i šta dobijam, a šta gubim time?

Te sam nazvao jednu prodavnicu koja nabavlja delove za korejance i u ponudi imeju homokinetički zglob proizvođača PASCAL ili kako se već piše, ali je on evropski.

Kakv je kvalitet jel ima neko iskustva obzirom da je cena 40e za pascal, a ovlašćeni mi traže 120e pa naviše za original homo zglobove?

Auto je kia pride 99god.

Šta da radim u ovakvoj situaciji?
  • Vocko
    CBC Senator XXL
    • 25.04.2005
    • 4556
    • nBGd

Imao sam je, sit sam se navozao u njoj, osim redovnog servisa menjao sam samo lezaj desnog, prednjeg, tocka.
    Inace Kia Pride = Mazda 121

Zamenski delovi su korektnog kvaliteta i kao sto vidis za cenu jednog originala, mozes da kupis 3 zamenska.
    Pozovi servis "Forma", kontakt mozes naci ovde i vidi sa njima koliko kosta zamenski deo i ugradnja istog.

Na koji ces se odluciti zavisi od tvoje finansijske situacije i koliko mozes bez auta, jer zamenski zaista moze da traje isto koliko i fabricki, cak i ako traje duplo krace opet se isplati zbog razlike u ceni.

Inace na tvom mestu bih isao to odmah da zamenim, ne bih vozio auto u takvom stanju i ako je, verovatno, moguce da on moze jos tako da se vozi, neko vreme.

Comment

• sw.brick
      CBC Senator XXL
      • 09.10.2004
      • 8141
      • Beograd, barajevo-zemun
      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Zanima me koiko je to istrošeno i koliko još mogu voziti
      ako se vec toliko oseca i po vibracijama i po zvuku rekao bih da je vec predjena granica, i da auto nije za voznju dalje.
      ako se nastavi mozda moze da se havarija prosiri i na homozglob na strani menjaca usled vibracija i udara pa onda i to mora da se sanira.
      ako je fabrika predvidela da se menja jedino kompletni pogon zglob+osovina kao jedna mehanicka celina onda ne vidim kako bi moglo drugacije.
      to sa nabijanjem mi se ne svidja, nisam za varijantu primene sile na osetljivim delovima po bezbednost auta, pa da se osteti zglob tj lezajevi u njemu od udaraca pri nabijanju i eventualno zablokiraju kasnije.
      volvo
      945 SE turbo lpg
      344 GL lpg

Comment

• Syncmaster
        CBC Veteran
        • 02.02.2006
        • 153
        • Zrenjanin

Čuo sam za taj servis.
        Pa recimo da je ovaj trajao 80k km, a da stavim jeftiniji koji traje duplo i računica je:

40k km *2 + 2*ruke = 1* original

ili

40km*3 + 3*ruke = 1*original + dzeparac

A ovaj fabrički je stradao jer je bila nepredviđena rupa na putu pa sam ostao bez 2 felne ratkapne i preveremenog stradanja homo zgloba, s tim da je volan malo posle te rupe počeo da trese(jer se očito oštetio homo zglob, pošto je sve ostalo ispravno). A Ja sam fabrički zglob tako oštećenog terao 60k km što znači da tako oštećen pređe više nego neki zamenski koji nije org.

Mislim da je malo za fabrički da pređe samo 80k km, ali kakvi su naši putevi još kako sam vozio i šta je preziveo, dobro je izdržao.

Comment

• M-power
          Moderator
          • 10.01.2005
          • 10060
          • Bg; Banovo Brdo
          • CorsaC, astra H,

Ima da se kupi samo zglob kao rezervi deo.
          Ali pusti ti tu racunicu...kod zgloba nema pravila...moze i original da ti traje 40K a moze aftermarket nikada da ne rikne i obrnuto.
          To date there has never been a faster car built for the public road and,
          it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• Vocko
            CBC Senator XXL
            • 25.04.2005
            • 4556
            • nBGd

Moja je presla oko 60k kada sam je prodao, jer sam morao, ne sto sam hteo i jedino sto sam menjao jeste bio taj lezaj.
            To mi je inace bio prvi auto i pregazio sam nesto preko 22k km u njoj za manje od 9 meseci.

Inace zaboravio su u racinicu da ubacis faktor predjenih km po godini. Moj otac recimo prelazi 15k km godisnje i u njegovom slucaju bi taj zamenski trajao oko 2.5god tj i vise, jer manje maltretira auto po nasim putevima.
            Kod mene koji prelazim oko 25k godisnje bi trajao oko 1.5god...

Kia Pride kupljene za Pepsi su, po mojoj poslednjoj informaciji, pocele da pokazuju znakove habanja tek posle 300k km, do tada su im radjeni samo redovni servisi, uz po koju intervenciju.

Ne smemo da zaboravimo da pricamo o autu koji je pravljen od recikliranih materijala i koji je kostao <10k dm kada je bio nov, ali Japanac, pa makar i njegova kopija, znaju dosta dugo traju

Comment

• Syncmaster
              CBC Veteran
              • 02.02.2006
              • 153
              • Zrenjanin

Stajao je 13.000 DM u svoje vreme, a lanos je tada bio 14500.

Cuo sam da oni prelaze dosta, ali to sa zglobovima kao da znam koji je zamenski koliko kvalitetan i da li će duže trajati od originala.

Upravo zato sam pitao kakav je taj pascal ili kako se već zove proizvođač, kakvog su kvaliteta zglobovi i jel ima neko iskustva?

Comment

• Syncmaster
                CBC Veteran
                • 02.02.2006
                • 153
                • Zrenjanin

sada sam zvao formu i rekli su mi da imaju japanske delove tj zglobove, spomenuo mi je nekog proizvođača NSK ili NK ili kako se već zove i još nekog proizvođača kojeg nisam razumeo. Da li neko zna ima iskustva i kakvi su to delovi?

Comment

• dranix
                  CBC Senator XXL
                  • 04.10.2004
                  • 3079
                  • Antwerpen/Belgium
                  • Saab 9-3

Generalno gledano originalni japanski delovi su i najbolji ali i cesto najskuplji.
                  Meni stvarno nije jasno zasto se ti trzas toliko sta da zamenis tim pre sto je to operacija sto se kostanja servisa tice veoma kratka i prosta i to moze da uradi svaki majstor pa cak i oni koji to nisu za manje od dva sata.
                  Ako budes uleteo opet u neku rupu kao ranije samo od tog jednog udarca ce mozda stradati i skupi japaski zglob isto tako kao i onaj zamenski.
                  Nije nista novo da su japanski automobili nezni za srpske regionalne puteve a da idu dobro i brzo za te uslove pa je trajnost vesanja uglavnom direktno vezana sa nacinom a pre svega brzinom voznje.
                  U ovoj situaciji je primarnije, sto rece Brick, da se popravka izvrsi sto pre da ne bi kvar krenuo dalje prema diferencijalu (menjacu) pa da racun bude veci.

Comment

• Syncmaster
                    CBC Veteran
                    • 02.02.2006
                    • 153
                    • Zrenjanin

Odlučio sam da uzmem neki kvlitetni zglob jer origina se može naći samo sa poluosovinom i to košta minimum 25000din. A [to je mnogo, mnogo je.

Kojeg proizvođača biste mi preporučili?

Raspita sam se za neke i našao sam:

1. GKN
                    2. METELLI
                    3. SAMKO

Da li biste preporučili još neke, možda bolje prooizvođače i recite mi od navedenih kako biste ih sortirali po kvalitetu proizvoda pošto se u to ne razumem?

I neke prodavnice auto delova za korejance BG, NS?

Comment

• M-power
                      Moderator
                      • 10.01.2005
                      • 10060
                      • Bg; Banovo Brdo
                      • CorsaC, astra H,

SAMKO, SPIDAN, TRANSEC...se krecu od 4-6000din...svi su solidni
                      To date there has never been a faster car built for the public road and,
                      it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• Syncmaster
                        CBC Veteran
                        • 02.02.2006
                        • 153
                        • Zrenjanin

Našao sam u ns kod trio-a homo zglobove proizvođači su:

HDK, NKN, PASKAL

Prva dva su japanska, a Paskal je poreklo EU.

Iste delove nudi i servis FORMA u BG-u ali su mi oni daleko.

Da li je neko imao iskustva sa datim delovima i koji je od anvedenih najbolji?

Da li možete da mi kažete da li je bolji zglob od HDK ili SAMKO proizvođača?

Comment

• Vocko
                          CBC Senator XXL
                          • 25.04.2005
                          • 4556
                          • nBGd

Ne znam ni za jednu od tih firmi
                          Sa Formom i njihovim delovima imam dobrih iskustva, par automobila vec odrzavam tamo.

p.s. popuni lokaciju u profilu kako bi smo lakse mogli da te uputimo gde da trazis delove

Comment

• Syncmaster
                            CBC Veteran
                            • 02.02.2006
                            • 153
                            • Zrenjanin

Da, onda su to isti delovi. Znači da su se dobro pokazali.

Comment

Working...
                            X