Cime isprati menjac?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dima
    CBC Senator
    • 14.02.2007
    • 200
    • Niš

Cime isprati menjac?

Hocu da promenim ulje u menjacu, zato sto je veoma gusto i crno kao ugalj, pa me zeza pri jutarnjem paljenju - tezak ler dok ga ne razbije.

Cime bih mogao da isperem menjac da bih skinuo sve naslage starog ulja - normalno bez skidanja menjaca?

Da li se moze koristiti sredstvo za ispiranje motora?
    OPEL ASTRA G 1.4 16V
  • Syncmaster
    CBC Veteran
    • 02.02.2006
    • 153
    • Zrenjanin

Ja jos nisam cuo da je neko ispirao ulje menjaca...

Koliko znam potrebno je samo da se ostavi da se dobro iscedi i nasuti novo, naravno potrebne gradacije.

To sto je tvrd menjac je verovatno zbog toga da je tako konstrukciono resen, jer je i meni kada je hladno menjac malo tezi, a menjao sam ulje u menjacu pre 1,5god i desava se potpuno isto i pre i posle zamene. Ulje koje je ispusteno, bilo je cisto,zlatno kao novo, ali ipak godine i mora da se menja. I to u ovlascenom servisu tako da to nije do ulja,teram i ne mislim.

Comment

• dranix
      CBC Senator XXL
      • 04.10.2004
      • 3079
      • Antwerpen/Belgium
      • Saab 9-3

Samo neka je ulje dobro zagrejano i eventualno nagnut auto tako da sto vise iscuri. Ono sto ostane od starog ulja je zanemarivo. Ispiranjem nekim redjim sredstvom se rizikuje da kasnije mozda pocne da pusta na semerinzima.
      Ipak u menjacu ulje ne sagoreva osim u automatskom posto se greju i trose lamelice pa je kriticnije tako da nikakva dodatna predostroznost kod obicnog menjaca osim zamene nije potrebna.

Comment

• Delkan
        CBC Senator XXL
        • 14.06.2005
        • 829
        • 60 km From BG,West

A i gde ces da ga ispustis?Koliko se secam, Kadet nema sraf za ispustanje,ima samo za kontrolu i dolivanje.Jedino ako ces da odvrces onu deklu sa donje strane...

Comment

• dima
          CBC Senator
          • 14.02.2007
          • 200
          • Niš

Mora da se skida celo karterce menjaca.

Nego, zna li neko da li je kvalitetan silikon (reinz) dobra i pouzdana zamena za dihtung tog kartercica menjaca posto nigde ne mogu da nadjem dihtung za njega?
          OPEL ASTRA G 1.4 16V

Comment

• ljube-kugla
            CBC Senator XXL
            • 04.05.2006
            • 1531
            • batajnica

kad budes skidao pazi da ga ne pocepas i posle ga zalepi sa hermetikom,a inace ne izadje svo ulje kad se skine kartecic,potrebno je pre skidanja nagnuti auto na desnu stranu da se slije ulje koje uvek ostaje kod zubcanika a ima ga skoro 2dl,i najbolje je da uzmes opelovo ulje za menjace a ne obicno ATF,moze ali zvrnda menjac kad se ugreje,nije preskupo a dosta je dobro,kad je meni trjalo 45000 km i kad sam ga ispustao bilo je crvenkasto malko tamnije nego kad sam ga sipao,ali je menjac pre sklapanja opran u 5l nafte,za sipanje ti treba oko 1.6L,a ima sa strane jedan cep koji je kao nivelator kad procuri to je to ili da skidas selektor od gore pa da sipas sto je meni bilo zgodnije
            ko na nas krene iz mesta je naje&o
            a sto nas je vise,jaci smo

Comment

• dima
              CBC Senator
              • 14.02.2007
              • 200
              • Niš

Ma meni bas rosi taj kartercic, tako da mislim da od dihtunga nema nista, a ionako je skroz mastan tako da ne znam kako bi se zalepio. Inace od cega je napravljen? Ako je klingerit to moze da se napravi.

Uzeo sam GM za menjac, tresnja crveno a nekako mi i cudno mirise. Saznao sam da je poslednji put u menjac sipano SAE80 i to GL5 pa bi da menjam, a i crno je i gusto.
              OPEL ASTRA G 1.4 16V

Comment

• ljube-kugla
                CBC Senator XXL
                • 04.05.2006
                • 1531
                • batajnica

damenjaj obavezno,moze od klingerita da se napravi i sa hermetikom namazati sa obe strane i kad se malo osusi onda sipati ulje
                ko na nas krene iz mesta je naje&o
                a sto nas je vise,jaci smo

Comment

• sw.brick
                  CBC Senator XXL
                  • 09.10.2004
                  • 8141
                  • Beograd, barajevo-zemun
                  • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ulje za menjac ne bi trebalo nikako da bude tresnja crveno boje.

crvena boja je za automatik menjace, sasvim posebna vrsta ulja.

proveri, ali mislim da ide GL5 hipoidno, bas to koje je bilo (i sada je) unutra.
                  volvo
                  945 SE turbo lpg
                  344 GL lpg

Comment

• Type_R
                    CBC Senator XXL
                    • 26.05.2007
                    • 900
                    • Valjevo

Mozda mu i ide ulje za automatske menjace, meni je na tojoti isao dexron II a manuelni menjac (a jel ima neki razlog tome i u cemu je razlika??)
                    3SG(T)E EXPERT

MAN service

Comment

• dima
                      CBC Senator
                      • 14.02.2007
                      • 200
                      • Niš

Ulje za Opelov manuelni menjac je sigurno tresnja crveno u original ambalazi, a GL5 ne sme da se sipa jer kao ostecuje neke delove menjaca (kao kod Fiata i Zastave npr.)

Svuda pise da ide GM ulje za menjace a nigde ne pise sta je u stvari ono po specifikaciji (atf, gl3, gl4...)
                      OPEL ASTRA G 1.4 16V

Comment

• Type_R
                        CBC Senator XXL
                        • 26.05.2007
                        • 900
                        • Valjevo

pa trebalo bi da ide SAE 80W semi sinth ili samo SAE 80W ako je to motor 13S ili kako vec bi........
                        3SG(T)E EXPERT

MAN service

Comment

• sw.brick
                          CBC Senator XXL
                          • 09.10.2004
                          • 8141
                          • Beograd, barajevo-zemun
                          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ok, proveri tacno posto su ATF i hipoidno ulje 2 sasvim deseta pojma i jedino zajednicko im je sto se zovu ulje.

ATF ulje nikada nije gusto, i otprilike je SAE30 po viskozitetu.
                          stoga je odlicno za zimu, i menjac je uvek mekan samo zahteva kvalitetniji materijal i drugacije sinhrone.

Mercedes, Ford,Volvo koriste ATF ulje u manuelnim menjacima, eto znaci i Tojota, Opel su u toj grupi.
                          volvo
                          945 SE turbo lpg
                          344 GL lpg

Comment

• dima
                            CBC Senator
                            • 14.02.2007
                            • 200
                            • Niš

Ma ne bih da eksperimentisem sa ostalim tipovima ulja koda postoji original GM koji je po ceni otprilike kao i neka polusinteticka hipoidna ulja.
                            Trazio sam po internetu njegovu specifikaciju ili bilo kakav opis - nisam uspeo da nadjem da li je hipoidno ili ne, koji je viskozitet....

Uostalom vec sam ga uzeo, tako da je dilema resena.

Nego, ajde da pitam, sto zove hipoidno, pretpostavljam da je to vrsta prenosa ali kakva...

Podatak za SAE 80 je verovatno iz autodate - moram da primetim da u toj bazi ima dosta netacnih informacija kao npr. da za isti 13s motor idu Champion RN7YCC svecice a treba RN9YCC, da za zastavina vozila ne pise da ulje za menjace mora da bude GL3 specifikacije a nikako GL4 ili GL5 itd. Ne znam za novija vozila ali za starija su podaci dosta siromasni.
                            OPEL ASTRA G 1.4 16V

Comment

• tamburski
                              CBC Senator
                              • 27.09.2007
                              • 210
                              • PANCEVO

Po katalogu ide sae 80 za taj menjac
                              a koji je to auto bolji od moskvica

Comment

Working...
                              X