Skracivanje opruga na putevima u Vojvodini

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Skracivanje opruga na putevima u Vojvodini

Opel astra 1997. 140k km cuje se lupanje pri prelasku preko rupa.Metalni zvuk,dolazi sa suvozaceve strane.
    Sta nije u redu na ovoj slici?

Udaranjem rukom locira se mesto odakle dolazi zvuk.Zbunjen i poucen iskustvom sa silent blokovima pocinjem da ispitujem prstima...

Opaaa!

Napravicu slike kako izgleda put koji je ovo napravio.Deonica od 11km na regionalnom putu Novi Sad-Vrbas.Original GM opruga staje od 150 do 180 eura komad,bez ugradnje.Da li neko zna ko je OEM proizvodjac?Zahvaljujem se vlastima odgovornim za odrzavanje i putarima.Nove slike uskoro.
  • milan_g1
    CBC Senator XXL
    • 07.02.2007
    • 863
    • Karaburma

Nesto mi cudno da opruga moze da pukne od udarne rupe, takve je konstrukcije... pre ce se iskriviti felna nego sto ce opruga puci, verovatno je zamor materijala, fabricka greska
    "Nema leka. U stvari, treba ili prestati piti ili ne prestajati s pićem. Kad prekršite jedno od ta dva pravila, imate problem"

Comment

• Williams
      CBC Senator XXL
      • 07.02.2006
      • 556
      • Beograd- Cerak

Nova opruga se ne isplati definitivno. Ako si spreman da das toliku kintu, onda bolje uzmi neke renomirane. Da sam na tvom mestu, provozao bih se do Sapca.

Comment

• Manfred
        CBC Senator XXL
        • 04.08.2007
        • 905
        • Beograd

na 180 evra dodas jos koji dinar i imas komplet koni opruga.

Comment

Sta mislite o kilen oprugama?Nude ih jako povoljno 30 eura komad

Comment

• RANK
            CBC Senator XXL
            • 28.02.2007
            • 1635
            • Beograd
            • FIAT MAREA WEEKEND 1

pravac otpad
            "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141
              • Beograd, barajevo-zemun
              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Kilen je svedska firma i njihove opruge su vecne (nikada ne pucaju tako).
              ali, da li je za 30 evra original tj realna cena ko bi ga znao.

na slici se vidi i da je opruga zardjala, los kvalitet izrade.
              opruga po definiciji ne puca jer podnosi elasticne deformacije, osim u slucaju da je bila vec potpuno sabijena i onda dodatno primila zestok udarac.
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• Eon
                Moderator
                • 10.03.2005
                • 4225
                • Beograd-NBG-44
                • Superb 2.0 4x4 DSG

Nije prvi put da vidim puknutu oprugu... Ili Sabac, pa par polovnih ili nove. Mislim da aftermarket i nisu toliko skupe!
                Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

Mala foto reportaza kao sto sam i obecao.Slike su napravljene danas.
                  Ovako u proseku izgleda put u duzini od 11km.

Ovde se vidi izbliza kako izgleda povrsina tog puta.Sloj asfalta ne postoji.To je beton ispran vremenom.

Fabricka greska?

Ostra krivina pod nagibom koja vodi do pruznog prelaza.Zastitna ograda je nekada davno bila crno bele boje.

Prelazak full size autobusa i detalj izbliza.Oprostite u kom veku se ovde zivi?

Opruge su morale biti zamenjene u paru naravno.Ne racunajuci gorivo minimum koji morate izvojiti za popravku auta je 100 eura.Ovaj put na slikama stoji u takvom stanju 10 do 20 godina.Prica koja ide uz to je da se nalazi na teritoriji izmedju dve opstine i prema tome ne zna se ko je odgovoran.Kakav narod to moze da dozvoli?Sta su njihovi prioriteti u zivotu uopste?Link ka ovoj temi na forumu ce dobiti institucija koju pronadjem da je odgovorna.Ali ne znam koga briga jer je raspustena Vlada?Sad mi je cilj da sto vise ljudi vidi ovo.Ocigledno dok se nesto ne ucini u stanju su da prodju decenije.Negde se mora povuci granica jer ne zaboravite da je ova zemlja za samo 2 meseca domacin pesme Evrovizije.

Comment

• Boki_ru
                    CBC Član
                    • 10.01.2008
                    • 51
                    • ruma

To je jos jedan od boljih puteva u vojvodini.... znam jos dosta gorih ...

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141
                      • Beograd, barajevo-zemun
                      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ne vidim sta je tu tako cudno, sve uobicajeno stanje lokalnog puta sirom planete u slicnim zemljama.

niti jedna od slika nije extrem da bi uzrokovalo bilo kakvo ostecenje vesanja vozila a kamoli pucanje opruge.

ako nije greska pri izradi opruge moguca je i greska pri konstrukciji (dimenzionisanju) same opruzne noge.

da bi pukla opruga moralo bi vise miliona kilometara provozati takvim i jos puno gorim putevima...opruga je po definicji elasticna i ne oseca "rupe" sve dok je u stanju da se sabija i siri.
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

• M-power
                        Moderator
                        • 10.01.2005
                        • 10060
                        • Bg; Banovo Brdo
                        • CorsaC, astra H,

Ni meni nista nije jasno...slazem se sa Brickom ili los kvalitet izrade ili ne dovoljna dimenzionost.
                        Opruga moze da se sabije do kraja da se spoje svi krugovi i nece puci. Sto je tek u voznji ne moguce jer je amortizer granicnik i stos guma na njemu te opruga ne moze fizicki ni priblizno toliko da se sabije. Cak i da je otisla stos guma trebao bi samo amortizer da se probije i procuri ili pohebe gore solja amortizera..nikako opruga da pukne!!!
                        To date there has never been a faster car built for the public road and,
                        it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

Pa koji ste vi fantomi Te rupe su ogromne uporedite sa sirinom bele linije.Opruga se pri sabijanju zagreva i trpi stres valjda?Majstor koji drzi specijalizovani servis za amortizere mi je rekao da kilometraza ne igra presudnju ulogu vec da su rupe i ivicnjaci mesta kada pucaju.Pitao sam ga prosto na koliko kilometara se menjaju opruge.Kao sto znate nisam strucnjak za mehaniku.

Comment

• Uros Piperski
                            CBC Senator XXL
                            • 31.01.2005
                            • 2978
                            • Beograd

Ej, opruge nisu potrosna roba. Zmisli terence, one losije. Na koliko bi menjali opruge kada bi opruge stradale od losih puteva i rupa? Po celoj srbiji su takvi putevi a samo tebi je pukla opruga. Falican primerak i nista vise. Zameni, nastavi da vozis kao i do sada i 98% su sanse da ti se to vise nece dogoditi.

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

Ok.Urose hvala,ako ti kazes onda je tako.Iznervirao sam se jer nisam ocekivao da to moze da se desi.Bas me zanimaju komentari na stanje puta?

Comment

Working...
                              X