letnje ili zimske?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mrki
    CBC Senator XXL
    • 08.11.2006
    • 550
    • nis, serbia

letnje ili zimske?

drugari, zanima me vase misljenje o sledecoj dilemi:
    ZNAM da je najbolja varijanta imati 2 seta guma, ali s obzirom da privatnim autom prelazim mali broj km odlucih se da kupim samo jedan set, odn. 4 nove gume..
    moje pitanje je: za koji tip guma da se odlucim: letnje ili m+s?
    mozda je bolje letnje, jer zima (niske temp.) traje par meseci, ili ....

aj pomozite, jer stvarno ne znam sta da radim....
  • dranix
    CBC Senator XXL
    • 04.10.2004
    • 3079
    • Antwerpen/Belgium
    • Saab 9-3

M+S guma je idealna za srpske regionalne puteve kad su mokri a kaljavi sto je cest slucaj a zapravo je najopasnije.
    Najveca mana letnje gume je sto je suvise tvrda masa za niske temperature ako zanemarimo dezen i njegov uticaj.
    Mana M+S gume je mozda jedina u tome sto nije za ekstremnu voznju a sto je i kvazi nemoguce u normalnim uslovima pored toga sto nije bas ni previse pametno.
    Letnja guma bi verovatno duze trajala a nije zanemarivo ni koji je konkretno auto u pitanju, navike i slicno.

Comment

• prolupator
      CBC Senator XXL
      • 02.09.2005
      • 3968
      • Zemun

all season, ima i takvih

Ako insistiras na izboru od ponudjenog, ond asamo m+s.
      Leti ces da tunjavis, ali ces zimi moci da upravljas automobilom.
      OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• overspeed
        CBC Senator XXL
        • 24.05.2005
        • 2779
        • Kosovska Mitrovica

Za jedno si u pravu, zime ovde ne traju dugo, narochito ne shto se tiche broja dana pod "snezhnim pokrivachem". Ali raspon meseci tokom kojih vec od uveche pa sve do 10-11 prepodne traju temperature ispod 8 stepena C i nije tako mali. A to je zapravo vreme kad letnje gume nisu za upotrebu, bez obzira na to ima li ili nema snega.

Ako si spreman da auto ne vozish oko tri meseca godishnje, onda uzmi klasichne letnje, u suprotnom nemoj da rizikujesh. Auto ti je praktichno nov za nashe uslove i ne bi trebalo da iskushavash srecu...

M+S u svakom sluchaju jeste kompromis, ali opet nije pravi izbor ni za jednu sezonu, odnosno nit' su dobre zimi kao prave zimske a ni dovoljno dobre leti kao prave letnje, a sem toga cesh vozeci preko leta da ih brzo i oljushtish zbog meke smeshe. Ali u tvom sluchaju mozhda i deluju kao najbolje reshenje.
        http://www.bmw.tv

Comment

• mrki
          CBC Senator XXL
          • 08.11.2006
          • 550
          • nis, serbia

hvala na brzim odgovorima.
          u principu sam sve ovo znao ali rekoh da ipak ne pogresim. jer stvarno je zanemarljiv br km da bih kupovao oba seta.
          meni se vise svidjala ideja da kupim neke extra letnje, jer idu vreli dani, maltene do oktobra, ali overspeed je u pravu, zimi bih stvarno previse rizikovao, znajuci sebe.
          nadam se da velike t. asfalte nece bas skroz pojesti m+s i da ce ostati malo "mesa na njima" do zime.

prolupator:mislio sam da su all season gume su maltene nesto modifikovane m+s, pa ih zato nisam naveo, ali nisam sveo izbor samo na letnjie i m+s, vec sta mi preporucujete kao univerzalni tip.
          ako u radnjama ima all sesaon guma, onda cu definitivno njih da kupim.
          jel imate neku preporuku za takvu gumu?
          i uopste dajte mi preporuku za gumu koju cu voziti sva god. doba.
          ja sam mislio da kupim Michelin energy ili bih morao da izaberem najtvrdju m+s, da bi sto bolje podnela leto?

hvala unapred na odgovorima.

Comment

• prolupator
            CBC Senator XXL
            • 02.09.2005
            • 3968
            • Zemun

Dimenzija ?! 175/65/14 ? Ili ?

Pogledaj, razgledaj...

Ako imas nekog svog vulkanizera, konsultuj se s njim.

all season je pravi kompromis...

No, posto se malo vozis, ni m+s nece mnogo propatiti...
            Ja bi ih obrijao za jedno leto

prolupator.mojblog.rs

Comment

• mrki
              CBC Senator XXL
              • 08.11.2006
              • 550
              • nis, serbia

sada pogledah...
              nije veliki izbor, al` sta je tu je.
              moram danas da pozovem da vidim cene.
              hvala

Comment

• Kimikus
                CBC Član
                • 05.12.2006
                • 21
                • BG 44°49'N 20°28'E - 55°45'N 37°37'E - 54°59'N 73°22'E

Jel postoji neki sajt slicnog tipa, ali da se bavi felnama? Lista prodavaca/servisa, slika felne, dimenzije itd...

Comment

• nidza
                  CBC Senator XXL
                  • 16.04.2008
                  • 496
                  • nbgd

Uzmi mekše letnje sa veoma dubokim i širokim šarama, Hitris je odličan izbor. Ja sam sahranio Michelin Alpin 3 prošlo leto, duša me bolela, jer nisam imao adekvatne felne za letnje gume. Sad sam uzeo 4 Hitrisa i sve najbolje o gumi.

S obzirom na klimu ovde, uvek bih pre imao prvo dobar letnji set, a zimski po potrebi. S obzirom da sam zimi vikendima na planinama, imam i zimski set guma. Zapravo sam ga imao, jer sam ga dobio sa kolima, a letnji sam tek skoro uzeo.

Prošlo leto sam vozio zimske M+S (zapravo sve ozbiljne zimske su M+S na ovom tržištu, kao i svim ostalima sa dosta umerenom klimom) i mogu totalno da ih ne preporučim za letnju vožnju. Imam iskustvo sa Michelin, Continental, i sad Winterom do pre neki dan. Nijedna nije valjala leti, posebno kiša kad ljuljne, to je totalna glupost da su dobre po kiši. Posebno što većina vulkanizera ni ne zna šta znači oznaka M+S, mene su ubeđivali da to znači letnje - zimska guma, kako onda od takvog čoveka očekivati bilo kakav pametan savet, a to mu je struka i hleb.

Na jugiću sam jedne godine jako kasno zamenio zimske gume (i na njemu sam vozio 2 seta, letnju savu, zimsku Marshall). Takođe katastrofa leti, posebno po kiši. Ne samo što je prenos sile na podlogu po vrućini jako loš, nego na velikoj toploti čak prestanu i da škripe, jednostavno u tišini prokizavaju, gore stvari od toga nema.

Moj savet ti je da batališ M+S, izuzev Michelin Alpin 3, mada sam ubeđen da nisi spreman toliki novac da daš.

Preporuka za Hitris, ako postoji u tvojoj dimenziji, guma je meka i udobna, nema razlike po kiši ili snegu, čak sam za praznike jurcao po prašini i makadamu Palića bez većih problema. Podnela je jutarnju temperaturu od 5 stepeni, znači gotovo blagi gradski zimski uslovi, kakva je i većina dana tokom zime.

I najgora antipreporuka je mešanje letnjih i zimskih, to viđam po kolima po gradu. Ima na prednjoj osovini zimske, a na zadnjoj letnje, dok ih leti rotira. Ne bih da zalazim u polemiku, posebno ako auto ima ABS ili EBD, a još gore ako ga nema. Ko god ima iole mozga to neće da radi.
                  Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.

Comment

• MarkoFaca
                    CBC Veteran
                    • 10.09.2007
                    • 108
                    • Karaburma, Beograd
                    • Opel Vectra C 1.8

Narode, nemojte da zaboravite da će usvajanjem novog Zakona o saobraćaju biti definisan period kada ćete morati da na kolima imate samo zimske gume (npr. od 1. novembra do 1. aprila) a kada samo letnje gume (npr. od 1. aprila do 1. novembra). Naravno ako Zakon prođe...

Comment

• prolupator
                      CBC Senator XXL
                      • 02.09.2005
                      • 3968
                      • Zemun

@Faca: Nigde nije propisano da auto mora da ima samo letnje gume u odredjenom periodu. Zimske su obavezne u nekom roku u celoj zapadnoj Evropi, bice i ovde jedared ... ali letnje su posebna prica. Zato toliko ljudi napolju i tera samo zimske gume.

prolupator.mojblog.rs

Comment

• MarkoFaca
                        CBC Veteran
                        • 10.09.2007
                        • 108
                        • Karaburma, Beograd
                        • Opel Vectra C 1.8

Za sada nije propisano, ali može da se desi da proguraju i taj član, gde ćemo morati leti da vozimo letnje, a zimi zimske gume...

Comment

• mrki
                          CBC Senator XXL
                          • 08.11.2006
                          • 550
                          • nis, serbia

gledao sam cene i izbor guma, i troumim se izmedju:

tigar sigura jer je najjeftinija 2800,00 ali najmanje znam o njoj
                          tigar hitris 3600,00
                          fulda, zaboravio ime 3600,00

dajte vase misljenje...

znaci sve su letnje, jer kad kad vidim zimsku saru, a setim se proslog leta i temperatura, najezim se odmah!

jos ne znam sta da radim. da mi je hitno, vec bih kupio gume, ovako imam jos malo vremena za razmisljanje.

Comment

• nidza
                            CBC Senator XXL
                            • 16.04.2008
                            • 496
                            • nbgd

Uzmi Hitris. Jedino što ne mogu da ti kažem koliko će da traju jer ih nemam ni 15 dana, ali prešao sam možda i 1000km sa njima, znači već su legle pošteno. Drže put jako dobro, meke su i udobne, apsolutno su tihe. Sad je par dana padala kiša, nema bitne razlike u kočenju i bočnom držanju, niti osećaju u volanu. Pretpostavljam da će grip biti samo veći sa višom temperaturom, jer se vidi razlika kad su zagrejane i hladne (5 stepeni je bilo na Paliću).

Vozio sam ih do 180, ovaj auto ne može brže, i dalje ostaju besprekorno tihe i ne trese ništa.

Ostaje samo pitanje trajnosti, sve ostalo je daleko više od toga koliko su plaćene.

O Siguri nemam pojma, a iz istog razloga nisam uzeo Syneris, iako je bila ista cena (deli dezen sa Primom, a kažu ljudi da je jako bučna guma, kao uostalom i većina guma sa V izrezom - pa i Sigura).

Hitris ti je sigurna kupovina, sto posto dobro prolaziš sa njom, Sigura je možda dobra, kratko vreme se prodaje, đavo će ga znati šta dobijaš sa njom, šta gubiš. E, sad, da li je Tigar sa Hitrisom počeo da pravi stvarno dobre gume ili ih je ukakilo, to te ne zanima, guma je, u prvu ruku, odlična.
                            Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.

Comment

• prolupator
                              CBC Senator XXL
                              • 02.09.2005
                              • 3968
                              • Zemun

Uzmi Fuldu, guma je do 00 , ja je imam i vrhunska je !!!

prolupator.mojblog.rs

Comment

Working...
                              X