Pežo 205 1100 ccm ležeći motor, zveketanje kvačila i slično (?)

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • 2Busy
    CBC Član
    • 19.12.2010
    • 44
    • Novi Sad

Pežo 205 1100 ccm ležeći motor, zveketanje kvačila i slično (?)

Naime,pojavilo se malopre na semaforu.Izbacim iz brzine-čuje se blago zveketanje.Ubacim u brzinu,držim kvačilo-ništa se ne čuje.Ubacim u brzinu,krenem-auto se ponaša normalno.Šta je u pitanju?
  • Gusar
    CBC Član
    • 19.03.2012
    • 85
    • zemun
    • Fiat Uno 45s fire...

Odg: Pežo 205 1100 ccm ležeći motor, zveketanje kvačila i slično (?)

kandela lamela kume
    korpa set kvacila... bar po meni..

Comment

• b_samardzic
      CBC Senator XXL
      • 02.04.2005
      • 1557
      • Smederevo

Ili nemas dovoljno ulja u menjacu ili lezaji u istom.

Comment

• stevak
        CBC Senator XXL
        • 31.05.2009
        • 1215
        • Zemun
        • Saab 9000 cs 2.0T

Originally posted by b_samardzic View Post
        nemas dovoljno ulja u menjacu
        Čini mi se da isto ulje podmazuje i motor i menjač kod tog polegnutog. Možda grešim jer je bilo jako davno kada sam imao auto sa takvim motorom.
        ex SAABotražitelj

Comment

• qwisko
          CBC Veteran
          • 10.07.2009
          • 124
          • Beograd
          • 406

Ja sam davno imao 305, 1300ccm i on je imao isto ulje u motoru i menjacu. Kad mu se sipa ulje koje mu se ''ne svidja'' pevao je, nikad nije zveckao. Ovo mi lici na korpu, izgleda da je na izdisaju, ili je mozda pukla

Comment

• b_samardzic
            CBC Senator XXL
            • 02.04.2005
            • 1557
            • Smederevo

Kako mislite pukla korpa pa zvecka? Jeste to nekada imali u praksi ili nagadjate?

Korpa je vezana za zamajac i ne prestaje da se vrti pritiskanjem kvacila, da je pukla treso bi auto pri polasku.

Kada je pusteno kvacilo vrti se i korpa i lamela i osovina u menjacu. Kad se stisne kvacilo i dalje se sve to vrti sve do ubacivanja menjaca u brzinu. Ako zveckanje prestaje tek nakon ubacivanja u brzinu znaci da je problem sa lezajima na toj osovini ili je neki od zupcanika na njoj dobio luft.

Ako je zajednicko ulje proveri nivo ulja u motoru .

Comment

• qwisko
              CBC Veteran
              • 10.07.2009
              • 124
              • Beograd
              • 406

Nije mi na tom autu pukla korpa, ali mi se to desilo. Pukao je jedan potiskivac na korpi i zveckalo je... doduse imao sam i blagu vibraciju pri pustanju kvacila

Comment

• nikaragva
                CBC Senator XXL
                • 03.06.2008
                • 521
                • B. Palanka
                • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Meni takav isti problem pravi zamajac. Doduse kod mene je plivajuci. Zalupa ponekad dok je na leru, ali ako stisnem kvacilo, ne cuje se da lupa.

Comment

• qwisko
                  CBC Veteran
                  • 10.07.2009
                  • 124
                  • Beograd
                  • 406

Stara 205-ica nema plivajuci, a obicni nisu pravili takve probleme. Sad je to mnogo "naprednije"

Comment

• 2Busy
                    CBC Član
                    • 19.12.2010
                    • 44
                    • Novi Sad

Ulje je provereno i ne opada.Zveketanje se čuje isključivo kad je auto u leru.Čim se pritisne papučica kvačila to prestaje.Ubacim u brzinu,auto normalno ide i vuče.Ima li neko konačnu dijagnozu?

Comment

• Franjo
                      Banovan
                      • 14.08.2009
                      • 2831
                      • Inđija - Beograd
                      • Renault megan II res

Originally posted by 2Busy View Post
                      ... Izbacim iz brzine-čuje se blago zveketanje. Ubacim u brzinu, držim kvačilo - ništa se ne čuje...
                      Znači, odmah po palenju, čuje se to blago zveketanje? U radu na mestu - na leru?

Da li se, samim pritiskanjem kvačila (spojke), a da nije u brzini - gubi taj zvuk?

U tom slučaju, moguće je, da ga proizvodi potisni ležaj. Taj zvuk se javlja i u vožnji, ali ga ne čuješ, jer je tih. Pokušaj, na ravnom putu, da u toku vožnje, na ravnom putu, izbaciš iz brzine i pustiš kvačilo. Trebalo bi da se čuje.

Još jedna mogućnost: aksijalni ležaj radilice, ili prirubnica (remenica) radilice. Remenica, kriva ili popustio šraf, pa je labava. U oba slučaja, to je primetno na malim obrtajima, jer "baca" kaiš aksijalno, a dodavanjem gasa to se stabilizuje, ili zbog velike brzine, čovečje oko ne registruje. Radi se o odstupanju od par desetina do 1 mm.

Comment

• 2Busy
                        CBC Član
                        • 19.12.2010
                        • 44
                        • Novi Sad

Originally posted by Franjo View Post
                        Znači, odmah po palenju, čuje se to blago zveketanje? U radu na mestu - na leru?

Da li se, samim pritiskanjem kvačila (spojke), a da nije u brzini - gubi taj zvuk?

U tom slučaju, moguće je, da ga proizvodi potisni ležaj. Taj zvuk se javlja i u vožnji, ali ga ne čuješ, jer je tih. Pokušaj, na ravnom putu, da u toku vožnje, na ravnom putu, izbaciš iz brzine i pustiš kvačilo. Trebalo bi da se čuje.

Još jedna mogućnost: aksijalni ležaj radilice, ili prirubnica (remenica) radilice. Remenica, kriva ili popustio šraf, pa je labava. U oba slučaja, to je primetno na malim obrtajima, jer "baca" kaiš aksijalno, a dodavanjem gasa to se stabilizuje, ili zbog velike brzine, čovečje oko ne registruje. Radi se o odstupanju od par desetina do 1 mm.
                        Tačno je tako kako si opisao prijatelju.Da li je to opasno i koliko može da košta popravka,pošto je to stari motor?

Comment

• Franjo
                          Banovan
                          • 14.08.2009
                          • 2831
                          • Inđija - Beograd
                          • Renault megan II res

Koje godište i od kada je kod tebe. To zbog istorije, jer ako su u pitanju te dve stavke, opravka je jednostavna i nije skupa. Skupa je opravka, ako je zbog nekog razloga došlo do krivljenja same radilice, rađena generalna, ili polugeneralna, ali ofrlje. Na primer, menjani ležajevi, a da nije egalizirana radilica, ili loše urađena. Ako ti ne kaplje ulje na semerinzima radilice, nije do nje. Neispravnost druk-lagera pokaže se pri menjanju brzina, po udarima naročito pri brzom otpuštanju pedale kvačila.

Potraži pomoć u bilo kom auto-servisu i majstor će vrlo brzo ustanoviti u čemu je problem. Prema opisu, ne bih rekao, da imaš razloga za brigu, ali sigurno je sigurno.

Comment

• 2Busy
                            CBC Član
                            • 19.12.2010
                            • 44
                            • Novi Sad

1984. godište je auto.Jako lepo ide,ali to zveketanje me jako nervira.Hvala na savetima.Probaću kod više majstora da se raspitam,jer ovde svako ima svoju cenu i svoje makaze za šišanje nas laika.

Comment

Working...
                            X