Citroen ZX 1.4i karavan by BARTONE - vešanje kod karavana
Citroen ZX karavan by BARTONE
Originally posted by BARTONE
Zivo me interesuje to zadnje vesanje kod karavan verzije
naime zamenio sam u servisu lezajeve i tulce ali tockovi i dalje stoje / \
jel to normalno da kod karavana stoje tako ili ne?
gledam limuzine i njima stoje| |
drugo cini mi se da je sada zadnji kraj spusteniji nego pre pa pitam moze li se ta torzija stelovati u smislu da auto bude malo vislji i koliko je to komplikovano-moze li se to odraditi u sopstvenoj reziji?
pozdrav
Zadnji to?kovi mogu biti jako nagnuti serijski, ili to može biti posledica propalih ležajeva, ALI može biti i posledica deformisanog mosta, dakle iskrivljenih nogu i tako to ...
Torzija se može štelovati po visini, tako da se izvu?e van, pomakne most i torzije nabiju nazad unutra...
Nije isti auto, ali je takodje torzija u pitanju, teorija je ista a procedura vrlo slicna. Nema razloga da ne probas, pod uslovom da imas gde i odgovarajuci alat.
The difference between men and boys is the price of their toys
Nije normalno... Ili ležajevi nisu zamenjeni / napravljen poluposao ili je nešto savijeno.
ZX ima zadnji most isti kao 306 i Xsara... Visina se može podesiti.
Evo ti primera popravke zadnjeg mosta na 205 GTI-u:
Desni to?ak se pomakao skroz nazad i promenio nagib što je u vožnji vrlo neugodno kao i kod ko?enja.
Moraš prvo izvu?i torzije VAN (dve šipke vani i jedan ti je unutra u toj debeloj cevi)
Postupak je tako da:
Prvo na jednoj strani torzije (šipke) odšrafiš maticu ( prati šipku od jednog do drugog kraja i na jednom kraju ?eš videti maticu 13 a na drugom kraju torx šraf kao na ovoj slici gore) i onda sa druge strane te iste torzije imaš torx šrafi?. Njega isto odšrafiš (ali moraš paziti da ne polomiš šrafi?, jer ti znaju zape?i, pa teško idu van, ako ti se izliže uzmi seka? i izbi ga van ... kad budeš stavljao nazad kupi novi šraf..)
Kad si odšrafio taj torx, ispod njega imaš jednu ofset podlošku nju izvadiš i sada moraš sa te strane gde je bio torx šrafi? izvu?i torziju van a to ?eš napraviti uz pomo? jedne gedore npr. br. 27 uglavnom da je promerom deblja od torzije, i jednog dužeg šrafa M8 sa podloškom i maticom u sredini. Zna?i od te gedore 27 moraš napraviti jedan izvlaka? koji ?e izvu?i torziju van a napravi?eš ga tako da uzmeš taj šraf M8 (jedno minimum 5cm bi trebao biti duga?ak) na taj šraf staviš jednu maticu i na kraju podlošku dovoljno veliku da nasedne na vrh gedore i gurneš taj šraf sa maticom i podloškom kroz sredinu gedore i ušrafiš navoj šrafa u torziju (nemoraš jako stezati i nemoraš ušrafiti do kraja). E sad uzmeš dva vilasta klju?a sa jednim držiš kontru na vrhu šrafa a sa drugim klju?em okre?eš maticu u sredini šrafa koja ?e vu?i torziju van? Zna?i kao izvlaka? podloška na gedori drži kontru dok ti sa okretanjem srednje matice vu?eš navoj van a samim tim i torziju jer si ušrafio navoj u torziju ...
Možda ce ti i?i malo teže, ako ne ide lupi par puta po torziji sa ?ekicem i probaj ponovo ...
Isti postupak ponavljaš i na drugoj torziji ...
i imaš još jednu torziju unutar cevi mosta (ispod ove dve plo?ice na slici na jednoj i drugoj strani), za nju imaš sli?an sistem moraš uzeti jedan deblji šraf (npr. od to?kova) proveriš prvo da li ti navoj i promer šrafa odgovara po tom po?etnom navoju u plo?ici (uporediš da ti navoj bude isti kao na onom PVC šrafi?u koji ide unutra u originalu) ušrafiš ga unutra kroz plo?icu pa skroz do kraja i vrtiš te ?e on sam izbiti tu plo?icu na kraju cevi van tj. on ?e krajem potisnuti torziju unutra i izbi?e plo?icu van. Sli?an sistem kao gore samo kontra ...
To je dovoljno da napraviš samo na jednoj strani ..
I gotov si sada možeš izvu?i ramena van ... spoljni ležaj je lako promeniti (zabeleži pre nego što ga izvadiš, koliko duboko ide u most) ali unutrašnji bi mogao biti problem, jer ?eš morati napraviti jedan alat da ga izvu?eš ga napolje a i kod montiranja moraš na?i jednu dovoljno debelu cev da bi ga za "upresovao" nazad unutra u cev ... Ali o tom, potom....
Prvo kad to rastaviš moraš se uveriti da su ti osovine na ramenima još dobre, da nisu ovalne deformisane hr?ave u tom slu?aju ?eš ih morati zameniti novima ... a i sama cev mosta da li je zahr?ala ili poprimila ovalan oblik ...
Zadnji most se drži na karoseriju preko 2 velika prednja gumeno-metalna selen bloka (4 šrafa) i dva mala zadnja gumeno-metalna selen bloka (2 šrafa) što je ukupno 6 a ne 4.
Šrafovima se pristupa iz prtljažnika, skineš tepih i izvu?eš gumene zaštitne ?epove iz poda (4 komada, 2 mala i 2 velika).
Šasija ima ovalne rupe koje omogu?uju male korekcije i pomicanje celog zadnjeg mosta.
Otpustiš šrafove i "kolega" koji se nalazi ispod auta pajserom pomi?e most, dok ne do?e u ispravan položaj.
Kad most bude u ispravnom položaju, što se paralelno mora kontrolisati, lepo zategneš šrafove.
Naravno, ovo se sve doga?a na aparatu za auto-optiku i sve vreme se na ekranu gleda šta radiš jer je ina?e nemogu?e kontrolisati geometriju.
Dobar majstor ti to može srediti, zapravo on je jedina osoba koja ti to može napraviti.
Mogu?e je samo da ti se otpustio zadnji (manji) selen. To možeš proveriti i sam, digni tepih u prtljažniku i pregledaj da li je zategnuto. Ne preteruj sa stezanjem da ne pohabaš vijke.
Ispravnost selena se proverava vizuelnim pregledom i pajserom. Ako su ispucali i "razmekšali" se, gotovi su, pogotovo ako auto lupa po rupama.
Ako su ti seleni u "banani" pripremi se na trošak. Treba?e po dva od svakog + ruke. Izmena uklju?uje skidanje zadnjeg mosta.
BTW, uzrok ne mora biti selen nego mogu biti pojedeni ležajevi i/ili osovina zadnjih ramena, što zahteva HITAN popravak, kako se ne bi napravila još ve?a šteta.
p.s. Da ne bude zabune ovde je re? o zadnjem mostu kod Peugeot-a 306, ali je sli?an princip i kod Citroena ZX
Nije normalno... Ili ležajevi nisu zamenjeni / napravljen poluposao ili je nešto savijeno.
ZX ima zadnji most isti kao 306 i Xsara... Visina se može podesiti.
pa zar jedan takav servis koga bije dobar glas da uradi poluposao?
lezajevi su sigurno novi posto sam licno video stare,na desnoj strani unutrasnjeg lezaja nije ni bilo kolko se pojeo
tulci su pretpostavljam novi posto sam stare dobio
osovina jedino da nije biksnirana jer gledao sam ne izgleda mi kriva
ono sto sam primetio i po mojoj proceni to je da bi auto trebao stajati bar malo vislje
naime imam fabricku kuku i kad svojom tezinom od 90kg obesim se o nju one gume na karoseriji skoro stizu do onih da ih nazovem odbojnika na zadnjem mostu
sta ce tek biti kad pozadi sednu troje od po 80-90 kila
slikacu stanje pa cu okaciti slike
pozdrav
Comment