Peugeot 106 1.6 8v motor tu5j2 - Torzija - Nocna mora

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • bogyb
    CBC Član
    • 08.06.2007
    • 19
    • Beograd

Auto je Peugeot 106 1,6l 8v,motor tu5j2.Evo vec 6 meseci me muci torzija pa ko velim, da pitam, mozda je neko imao slicnih problema. Pri skretanjima po neravninama ili penjanju-silasku sa ivicnjaka cuje se zvuk kao da neko udari u cev ili metalan zvuk koji se ponekad cuje kad odvrcete jako stegnut sraf ne tocku.Kada se prelazi preko lezecih policajaca ili ulegnuca na putu,kada su oba tocka ravnomerno opterecena,
    nista se ne cuje,mada malo deluje pretvrdo zadnje vesanje.E sad,nema kloparanja,caktanja karakteristicnih kada odu lageri.To udaranje se pojavi,traje izvesno vreme i samo prestane ko rukom odneseno,da bi se pojavilo posle izvesnog vremena,bez ikakvog razloga(nema naletanja na rupe,udaranja o ivicnjak i sl.).e sad sex,odem kod mehanicara,rasturi torziju,osovine zdrave,jedan lager malo nacet,ostali zdravi,silen blokovi ok,amortizeri ok,ramena ok,tockovi bez lufta.Zamenim sve lagere i semeringe,kad se vec rastura,lepo se otvorim.Nigde lufta,sve utegnuto.Isteram na put,prva krivina desno sa nekim dzombama,klanggg,druga levo klanggg,a mene ko da neko udara maljem po glavi,smrklo mi se.Pri tome auto je potpuno poslusan,ne zanosi ****tom i da,ne jede gume.E sad nisam pametan,ima li ko kakav savet,primedbu,sugestiju,u kratko upomoccc!!!!!!

P.S.Zaboravih,kada sam isao pre godinu dana da menjam zadnje gume,pri podizanju auta,kada su tockovi krenuli na dole cuo se slican zvuk kao sada,mada je onda sve bilo ok,odnosno,nije udaralo

U napred hvala
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

Selen blokovi zadnjeg mosta, recimo?
    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• gordi014
      Moderator
      • 02.10.2004
      • 1049
      • Valjevo, Srbija
      • PEUGEOT 206 XS 1.6

Teško je napamet ovako re?i, dok se na licu mesta ne vidi... digni ga na dizalicu i proveri ponovo most, ako je uopšte do njega?!

Comment

• bogyb
        CBC Član
        • 08.06.2007
        • 19
        • Beograd

Hvala na odgovorima.Silen blokovi nisu,promenjeni su.Danas je bio na kanalu kod jednog ortaka.Sumnjiv mi je most.Vide se varovi na debeloj sipci,izgleda da je torzija vec bila radjena i da su menjane osovine.Luft se nigde ne vidi,e sad,moja teorija,ispravite me ako gresim ili ako je suluda.Kada su sekli debelu cev i navarivali nove krajeve,fulali su pa su isekli krace,pa sad seta sve milimetar dva zajedno sa torzijama,ramenima i td.Verzija dva,dobio luft na spoju te debele sipke i nosaca kojima se drzi za sasiju,pa tu radi.Imate li neku ideju kako da ispitam sve to.Koga god sam pitao,a koji su radili torziju,niko nije imao takav slucaj.U glavnom,ceo most izgleda mora da ide,dzaba ste krecili i da se uzme drugi.By the way,moze li se naci polovni?Hvala

Comment

• gordi014
          Moderator
          • 02.10.2004
          • 1049
          • Valjevo, Srbija
          • PEUGEOT 206 XS 1.6

To kuckanje koje te muči iz zadnjeg mosta 99% je uzrok čašica koja drži anti-roll štanglu. Jedna ili obe. Pojeli su se zubi iznutra pa preskače. Trebaš naručiti novo, dosta je skupo. Možeš za "prvu pomoć" da malo rotiraš anti-rol štanglu i nabiješ čašice na drugo mesto ili pikneš var-dva i rešeno. Obrati pažnju, variti smeš samo jednu stranu a ne obe, jer nećeš moći skinuti most u budućnosti!
          Čuje se samo na skretanjima ili tu i tamo kad je oštra izbočina na putu, ili kad silaziš sa ivičnjaka, jel tako, prodoran "TOK" zvuk?

Comment

• bogyb
            CBC Član
            • 08.06.2007
            • 19
            • Beograd

Torzija

Druze,hvala ti na odgovoru.To sam i ja utvrdio nedavno ali ne stigoh da javim da i drugi znaju koji imaju slican problem.Tacno je to,pri tom se odvrce i sraf.Posto sam,hteo,ne hteo,servisirao torziju (lagri itd) i ne moram o tome da brinem koju desetinu hiljada km i meni je pala ideja da pripikujem koliko da drzi sve to.Samo sto sam ja mislio da to uradim sa obe strane.Hvala ti za savet,pripikovacu samo sa jedne strane,ipak ne treba rusiti sve mostove za sobom.Ko zna uz nase puteve nikad ne reci nikadHvala svima.Case closed!

Comment

• Bratko
              CBC Član
              • 13.08.2007
              • 47
              • Beograd/Cacak

Re: Peugeot 106 1.6 8v motor tu5j2 - Torzija - Nocna mora

@bogyb i/ili gordy014:
              Iskopah ovu temu, jer mi se od pre par dana slicna stvar desava na "zenomobilu" (Peug206 1.4 8v)
              pa me interesuje, "pripikovali" Bogyb anti-rol stanglu i ako jeste, koliko km je izdrzala takva "prva pomoc"
              za ovih 2 i kusur godine od zadnjeg posta?

Ja sam i amortizere testirao (evo moje nedoumice na temi viewtopic.php?f=2&t=5663#p702127 )
              mada je zvuk vrlo slican pomenutom TOK-TOK...pa ne znam sta mi je ciniti?

Comment

• 206
                Admin od ispočetka :)
                • 09.12.2004
                • 9548
                • Beograd
                • 206

Cest problem, tzv. "tuljci" zadnjeg mosta.
                The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• zverko
                  CBC Senator XXL
                  • 19.08.2005
                  • 7085
                  • BGD
                  • Audi A4

sad bas citam sve iz pocetka. koj je to strucnjak vario tuljke za tubu
                  elem, ako tockovi nisu otisli u minus onda se tuljci nisu pojeli vec su samo lezajevi otisli. u tom slucaju je zamena lezajeva i semeringa najbezbolniji zahvat i najmanje kosta a ako je odslo do toga da se menjaju tuljci... berite kozu na siljak. bez 300e u dzepu ne idite kod majstora a o novoj tubi nemojte ni da razmisljate posto kosta tih 300 pa jos 300 odozgo i jos koja stotka.
                  deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• Dalibor Vukić
                    CBC Senator
                    • 08.09.2009
                    • 279
                    • Beograd

Koliko sam ja shvatio tuba je sečena. Izgleda da nisu znali kako se izbijaju osovine.

Comment

• zverko
                      CBC Senator XXL
                      • 19.08.2005
                      • 7085
                      • BGD
                      • Audi A4

pa nije ni cudo sto su se pojeli zubi na balans stangli...

Comment

• Bratko
                        CBC Član
                        • 13.08.2007
                        • 47
                        • Beograd/Cacak

OK, posto je tema davno zapoceta i zavrsena (s varenjem tuljaka ili ne )
                        a "vinovnika" nema na forumu
                        moja nedoumica i dalje stoji
                        pa bih zamolio nekog od prisutnih i upucenijih da mi pomognu.

Iskreno, ne mogu da poverujem da je autu koji je presao 83.000km
                        a od toga je poslednjih 1.5 godinu (13.000km) vozen u Beogradu, krenula da propada torzija.
                        Pri tome, ne da nije opterecivan, nego se samo 1-2 osobe voze u njemu...gradski auto.

Ovih dana cu da zamenim zadnje amortizere (ako moze neki savet, koje da uzmem? )
                        pa cu da proverim da li se i dalje ista stvar cuje.
                        Ako je ipak do torzije, sta mislite o zameni kompletnog zadnjeg mosta?
                        Koliko to (ne)zadovoljstvo moze da izadje?

Comment

• ale944
                          CBC Senator XXL
                          • 20.03.2006
                          • 1457
                          • Beograd

skoro sam menjao na saxu tuljke, lezajeve itd.. sve pozadi
                          izaslo je cini mi se oko 300 eur sa rukama..
                          http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

• zverko
                            CBC Senator XXL
                            • 19.08.2005
                            • 7085
                            • BGD
                            • Audi A4

zamena kompletne torzije je mnogo skupa a eto ale rece koliko kosta zamena tuljaka. e sad, kazes da ne verujes da su stradali za 83000. prvo da li si siguran da mu je to prav kilometraza, drugo i da jeste kilometraza nije toliko bitna koliko godina prozivodnje i trece i najbitnije, to je ucestali problem kod 106, 206 i saxa. ne propadaju tuljci od opterecenja vec su problem semerinzi koji propuste vodu koja dospe do iglicastih lezaja koji zaribaju i pojedu tuljke.

Comment

• Bratko
                              CBC Član
                              • 13.08.2007
                              • 47
                              • Beograd/Cacak

Originally posted by ale944
                              skoro sam menjao na saxu tuljke, lezajeve itd.. sve pozadi
                              izaslo je cini mi se oko 300 eur sa rukama..
                              Moze li info gde si to radio?

@zverko:
                              Prethodni vlasnik auta je moj komsija iz Cacka. Auto je 2002.godiste, kupljen u Veranu i sve vreme odrzavan u ovlascenom servisu, tako da oko km-traze nema dileme. Upravo iz tog razloga smo ga i uzeli pre 1.5 godinu, jer sam znao sve o istoriji auta.
                              Hm, Bogyb je u prvom postu ovde pisao, da je i semeringe menjao, ali problem je i dalje postojao.
                              Mada je kod njega izgleda prethodni vlasnik radio i most (vario)...skroz sam zbunjen.
                              Kod mene je to lupkanje jako retko, stvarno nema pravila, i od skoro se pojavilo.
                              O rasturanju torzije jos nisam razmisljao.
                              Da li je lakse zameniti ceo zadnji most, nego reparirati samo torziju? ...pod uslovom da nije velika doplata za most

E da, da li su loshiji amortizeri kod mene (posebno zadnji desni) resenje problema,
                              ili je to stvar koju moram da radim hteo-ne-hteo da slusam povremeno kloParanje?
                              Evo testa amortizera viewtopic.php?f=2&t=5663&view=unread#unread

Hvala opet.

Comment

Working...
                              X