Citroen AX - instrument tabla, menjac ...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • low rider
    CBC Senator XXL
    • 03.04.2006
    • 613
    • Beograd

Citroen AX - instrument tabla, menjac ...

Pozdrav citroenashi !

Imam par (verovatno tipicnih) kvarova za AX pa mi treba vasa pomoc.
    Brzinomer i kilometar sat na instrument tabli ne rade, pa se pitam da li bih mogao sam da resim taj problem (da li je sajla problem, gde se vezuje kako) ili mora cela tabla komplet napolje.

Druga stvar je rucica menjaca koja je skroz rasklimatana, to je manji problem, veci je sto se po izbacivanju u ler pojavi buka, pritiskanje kvacila nekada pomogne nekada ne, da li je kvar u sklopu kvacila ili u menjacu, hm .

Poruku izmenio: gordi014
  • djukic
    CBC Senator XXL
    • 27.03.2005
    • 2526
    • Beograd

Ajmo redom:
    1. Kontrolna tabla
    Skida se jednostavno. Sajlu mozes da pregledas tako sto ces da otvoris poklopac s osiguracima i da napipas sajlu. Ako se otkacila sa sata lako ces je zakaciti Ako je zakacena, da bi proverio da nije na strani menjaca - pinjona otkaci je sa sata kreni i vidi da li moze da se vrti sajla...
    2. Rasklimatana rucica menjaca
    AX i svi citroeni tog doba imaju poluge menjaca (spone) koja imaju plasticne caure. Najcesce se plasticne caure pojedu i prave luft. U tezim slucajevima pocinje da "ispada" iz brzine. Narocito posle ubacivanja u rikverc, spadne poluzica i onda imas samo 3 i cetvrtu. Resenje je zamena kovim poluzicama. Skines sve i kupis nove. Ako nema iste duzice i oblika u citroen radnjama uzmi najjeftinije (ciji precnik kugle odgovara) pa ih prepravi.
    3. Menjac i zujanje
    Zujanje sa pustenim kvacilom oznacava da ti je neki od lezajeva u snopu menjaca zuji. Proveri nivo ulja u menjacu i dolij. Ako ga ima malo moze da zuji i zbog toga. Drugo resenje ti je nabavka nekog polovnog menjaca sa stranca...
    https://t.me/pump_upp

Comment

• low rider
      CBC Senator XXL
      • 03.04.2006
      • 613
      • Beograd

Djukicu hvala da pravom i brzom odgovoru ! I nadao sam se da ces procitati pitanje .

1. samo da nije skinuta sa menjaca, videcu u ponedaljak

2. da li je za prilaz polugama, neophodan kanal, ili su dostupne iz kabine

2. Nadao sam se da moze biti druk lager, ako je lezaj, tako mu je kako mu je, planirao sam i ulje da proverim/zamenim, ne znam koliko staje u menjac i koje je preporuceno za njega.

Potrazicu veceras Hayens manual za AX, samo da nadjem na engleskom ...

Comment

• djukic
        CBC Senator XXL
        • 27.03.2005
        • 2526
        • Beograd

Za poluge kanal nije obavezan ali je onako lakse...
        To zujanje iz menjaca nemoj da te nervira, vidi da ima ulja i proveri da ti necuri ulje. Sa zujanjem ces preci mnoooogo km.
        https://t.me/pump_upp

Comment

• miksailo
          CBC Početnik
          • 28.02.2010
          • 3
          • MNE

Re: Citroen AX - instrument tabla, menjac ...

pozdrav narode! ja sam se registrovao nocas samo da bih obavijesti sve ljubitelje ovog autica da sam nasao detaljno uputstvo za sve opravke kod citroena ax! tako dugo sam ga trazio... Upustvo je na engleskom i ima silu slika i opisa. svi koji su zainteresovani za ovo, meni zlata vrijedno, upustvo neka mi se jave na ezikijel@yahoo.com
          Pozz

Comment

• uglavnom.bezopasni
            - 42 -
            • 03.02.2005
            • 2235
            • Novi Sad

Re: Citroen AX - instrument tabla, menjac ...

Da si se učlanio i pitao, imao bi uputstvo još ranije, vozim AX-a 3-4 godine i imam uputstvo od prvog dana...
            Haynes klasika sa svim detaljima, to je prvo što kupim kad promenim auto.
            Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
            11.04. 0:12 #2
            Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

Working...
            X