Stigla je i odmah popravljena. . Zapravo, radilo se o banalnom, ali skrivenom kvaru, koji eto ni švajcarci ne otkriše, a otkri ga elektro-mag Miki u Čačku. Ja nisam neki stručnjak za tu oblast, pa ću ovo opisati onako kako sam ja shvatio, možda će nekome biti od koristi. Dakle, kupljena na neviđeno preko oglasa u kojem je bilo naglašeno da je menjač neispravan. "Plan B" je bio odbacivanje selespeeda, tj. prelazak na klasični menjač, ukoliko se kvar ne otkloni. Alfa stigla sa praznim akumulatorom, a kad smo stavili ispravan, popalile su se sve moguće greške. Motor pali bez problema, a menjač prima samo prvu i drugu a pri tom ne pokazuje brzinu kretanja. Otkrivamo da ne funkcioniče ni ABS, na šta je i lampica upozoravala. Majstor zaključuje da senzori ABSa su i davači brzine kretanja vozila, pa prema tome omogućuju i računaru da odluči kada menjač može da prebaci u viši stepen prenosa. Prvu i drugu dozvoljava za kretanje iz mesta (0 na pokazivaču brzine).Dakle, pažnja se usmerava na ABS instalaciju, a kvar pronalazi na tabli sa osiguračima, tj. neispravan osigurač ABSa. .
I moj Abort selespeed je poceo da se buni.pre neki dan je poceo da pusta neki cudan zvuk,tipa svemirskog broda,dolazi od strane pumpe ili selektora cini mi se.pri kretanju stuca i pri menjanju prve tri brzine je ostar,kao kad naglo pusta kvacilo i praceno zvukom slicnim kao kad menjas brzine pri ugasenom motoru,samo mnogo jace.nikakvu poruku nije izbacio.
jutros nikakav zvuk i dobro menja,kao i pre.bas sam se sad vratio sa kraceg puta i sve ok.e sad jedino mi se nesto ne svidja boja ulja,nekako je braonkasta,a prosle godine je menjano.Sa moz biti?
Comment