Desava mi se da kada je ugasen auto, ostavim kontakt i upalim kratka svetla ili koristim ono da te svetla prate (follow me), desni motor za regulisanje visine farova mi zuji ko prost. A uz to ne radi nivelacija, levi radi ali desni nista, ko da je mrtav. Kada upalim auto vise ne zuji, ali i dalje ne radi. Ima li neko ideju sta mu je?
El. motor za stelovanje farova
Collapse
X
-
Meni levi ne radi od prvog dana i nešto se ne potresam oko toga. Desni sam far rasturao i menjao sijalice, levom je zajebano prići, svakako mora da se skida branik - tako da me mrzelo i odustao sam.Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.
Comment
-
-
Re: El. motor za stelovanje farova
Originally posted by etiborDesava mi se da kada je ugasen auto, ostavim kontakt i upalim kratka svetla ili koristim ono da te svetla prate (follow me), desni motor za regulisanje visine farova mi zuji ko prost. A uz to ne radi nivelacija, levi radi ali desni nista, ko da je mrtav. Kada upalim auto vise ne zuji, ali i dalje ne radi. Ima li neko ideju sta mu je?
Comment
-
-
Ne mora da znači je prčkao iko, ima simptome kakve masovno imaju vlasnici Stila 2002 i 2003 po britanskom Fiat Forumu. Ja mislim da vredi rasturiti i pogledati.
Koliko uopšte košta taj motor?Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.
Comment
-
-
Levom faru ne možeš da priđeš dok ne skineš branik i ne izvadiš ga. Teža varijanta je da skidaš akumulator (nemate ideju koliko tamo ima žica, ne preporučujem).
Desni ja lakši za zamenu sijaice, ali takođe ne znam kako da slikam, ja sam na pipanje sve uradio. Mora da se skine bočica za tečnost za pranje šoferšajbne. Imaš u uputstvu za stilo šemu svih varijanti farova, mislim da postoji i zadnja strana.
Za vađenje farova, skidanje branika, ostalo kažu da ide lako.Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.
Comment
-
-
Najzad sam popravio.
Uspeo sam da zamenim sijalice za kratka svetla (stavio sam nightbreaker, nije revolucionarno bolje ali mislim da vredi staviti umesto onih jeftinih), i tada nisam skidao branik. Malo sam se pomucio kod levog fara, ali nije nemoguce. Uspeo sam bez skidanja branika.
Za bilo kakve vece intervencije definitivno mora da se skida branik. Pa sam to i uradio juce. Skinuo sam desni far na kojem mi nije radila nivelacija. Hteo sam da slikam, ali sam zaboravio. Nije nista komplikovano. Ima malo elektronike i jedan poteciometar koji salje informacije o polozaju farova. Na taj potenciometar je kanula voda i napravila kratak spoj. To sam ocistio i sada sve radi. Za celu intervenciju skidanja i vracanja branika i polumeseca iznad tockova mi je trebalo skoro 2 sata + pola sata popravka fara... Sto znaci da bi se zamenule sijalice intervencijom skidanja branika potrebno je minimum 1 sat, i tjedan malo duzi torx za skidanje srafa pored boce tecnosti za pranje vetrobranskog stakla. Mislim da polumeseci ne moraju da se skidaju skroz, vec moze samo tri prednja srafa..
Ma bitno da sad radi regulacija...
Pozdrav svima...Stilo 1.9JTD 16v 140KS
Comment
-
-
Meni je non-stop vrteo motorcic u faru kada je ukljuceno svetlo.
Posto je potenciometar bio u kratkom spoju, motorcic je non-stop vrteo i izgurao osovinicu za stelovanje skroz do kraja iz lezista. Taj potenciometar je "spojen" mehanicki za tu osovinicu i kada ju je motor izgurao, potenciometar se otkacio od osovinice. Potenciometrom preko velicine otpora, motoric tj. njegova elektronika "zna" u kom je polozaju far, odnosno na kojoj vrednosti 0,1,2 ili 3. Ako se bar malo razumes u elektroniku i mehaniku, kada ga rasturis provalices kako radi. Samo ako ti nije crko neki integralac posto ima dva (nisam gledao njihove oznake), jedna zener dioda, kondenzator i el. motor kao iz decijih igrackamaOcistio sam potenciometar nekim kontakt sprejem za ciscenje elektronike i sa malo krpe, proverio instrumentom, zakacio ga nazad na osovinicu, sastavio far i da vidis cudo
RADI...
Mozda je i kod tebe usla voda pa je s..bala stvar. Jedino dosadno u celom poslu je skidanje i vracanje zastitnih polumeseca iznad tockova i branika...
Pozdrav...Stilo 1.9JTD 16v 140KS
Comment
-
Comment