ako nema vazduha ne treba da se menja...moze da se dopuni a ide DOT 4 koliko se secam...ako fali ulja trebalo bi da pali onu lampicu kao kad je podignuta rucna kocnica posto ona sluzi i za to
Upaljena mi je uvek lampica za ABS, ne znam da li je to signal da mozda fali ulje koje mi je na minimumu skoro ili mi je neki senzor za ABS otisao ko ce ga znati? Pokusaci sa dolivanjem ulja. Kako znas kada imas vazduha u kocionom sistemu kada ti je kocnica meka tj. propada ili ...? Da li znas neko ulje za kocnice marke Selenia?
Interesuje me da li neko zna kako se menja ulje za kocnice i da li se uopste menja ili se samo dopunjuje?
Originally posted by PRESRETAC
ako nema vazduha ne treba da se menja...moze da se dopuni a ide DOT 4 koliko se secam...ako fali ulja trebalo bi da pali onu lampicu kao kad je podignuta rucna kocnica posto ona sluzi i za to
Prosto ne mogu da verujem koje je pitanje postavljeno, a jos manje kakav je odgovor dat!!!!
Jos da mi je znati cemu sluzi Search opcija...
Kočiona tečnost (ulje za kočenje) je deo svakog hidrauličnog kočionog sistema. Kao medijum kojim se sila sa glavnog kočionog cilindra prenosi na kočiona klešta ili kočione cilindre, ovaj fluid je u toku eksploatacije izložen velikim temperaturnim naprezanjima. Za razliku od tečnosti koje se teško sabijaju, gasovi su podložni promeni zapremine (PVT zakon gasova), pa je za dobru kočionu tečnost neophodno da ima visoku tačku ključanja u sistemu pod pritiskom. S druge strane ovaj fluid ne sme zamrznuti. Klasičan problem zaprljane i stare kočione tečnosti je da usled oštrog i čestog kočenja, dolazi do prelaska u gasovito stanje i slabljenja kočione sile, te eventualnog propadanja pedale kočnice. Nakon hlađenja sistem ponovo funkcioniše normalno. Zbog toga je neophodno menjati kočiono ulje prema uputstvu proizvođača, obično na dve godine. DOT oznaka na ambalaži proizvoda zapravo ukazuje na tačku prelaska tečnosti u gasovito stanje. Treba razlikovati ulja na na bazi glikola DOT 3, DOT 4 (nekada je postojao DOT 2) i ulje sa silikonskom bazom DOT 5. Silikonski fluid ne apsorbuje vodu, ali ima lošija svojtva podmazivanja što se može odraziti na ABS sistem. Iako ovo ulje ima višu tačku isparavanja nego DOT 4, ukoliko u ovaj kočioni sistem dospe voda dolazi do stvaranja vodenih čepova koji isparavaju i uzrok su lošem kočenju. Zbog toga je danas u ponudi ulje DOT 5.1 sa povećanom tačkom isparavanja, koje je takođe na bazi glikola.
minimalna tačka isparavanja (oC) DOT 3 DOT 4 DOT 5 DOT 5.1 Specijalna“RACING”ulja
novog ulja 205 230 260 260 300-570
uz prisustvo 3,7% vode 140 155 180 185 195
Testovi u SAD pokazuju da je prosečan postotak vode u kočionoj tečnosti 2% za vozila starosti jednu godinu, a da se penje na 2,6% za vozila starosti osam godina. Kod čak 25% ovih nasumično odabranih vozila zabeležen je sadržaj vode veći od 4 %, čime je tačka ključanja rapidno smanjena. Time sva merenja zaustavnih puteva vozila, koja se sve češće spominju praktično gube smisao ukoliko ne menjate kočionu tečnost na vreme. Pošto ove tečnosti upijaju vodu, prilikom dosipanja ulja posuda se kočionom tečnošću treba biti što kraće vreme otvorena, dok se dosipanje tečnosti u kišnim uslovima nikako ne preporučuje. Voda u ulju smanjuje tačku ključanja, doprinosi nehomogenosti kočione tečnosti i deluje korozivno na sistem za kočenje. Stoga je preporučljivo da se ulje za dosipanje čuva u suvim prostorijama, a ne u automobilu i ne sme se mešati ulje oznake DOT 5 sa ostalim uljima.
Bolje je uzimati manje pakovanje koje završava posao nego ga skladištiti. Poznato je da ova ulja deluju agresivno na lim i boju, tako da treba biti pažljiv prilikom dosipanja u sistem. U normalnoj eksploataciji vozila potrebno je dosipati ulje za kočenje u zavisnosti kojom se brzinom troše kočione obloge. Obratite pažnju na čep posude za ulje, koji mora imati mali otvor za kontakt sa vazduhom. Prilikom zamene kočionih obloga, kroz ovaj otvor normalno izlazi višak kočionog ulja. Greškom se dešava da vozači umesto ulja za kočenje sistem dopune sa uljem za automatske menjače (ATF-crvene boje) ili nekim sličnim. U ovom slučaju dolazi do nagrizanja gumenih zaptivki u kočionom sistemu (u praksi se zaptivke šire i dolazi do probijanja tečnosti između zida cilindra i zaptivke što smanjuje silu kočenja ) i jedino rešenje je zamena istih uz potpuno ispiranje sistema za kočenje.
Originally posted by Jovana
Samo mi je pukla neka gumica (to je uvek nezgodna stvar i chini da se ljudi osecaju nelagodno)
Kad kocis ako malo vuce na neku stranu ili zanosi znaci da ima vazduha a lampicu za ABS ti pali verovatno zbog neispravnosti nekog senzora ili se nesto otkacilo, mozda je i do plocica, diskova, nekog kocionog cilindra, nedostatka ulja, sta znam. Treba prekontrolisati. Inace kad upali lampicu za kocnice desava se da su se plocice stanjile, klipovi koji ih guraju su morali da se rasire tj idu napred i automatski ulje ide dole tj spada nivo. Kod strica na Ford Fiesti je bio taj slucaj skoro, rekao mi je da valja kad se menjaju plocice da se na crevo gde se ispusta vazduh ispusti malo ulja jer se tu nakupi necistoca. Inace ako je sve ok a nivo ulja spada to znaci da ti kaplje negde sto automatski povlaci prisustvo vazduha u kocionom sistemu, mozda i neki cilindar nije OK. Kazu da UK ulje ne isparava, neki kazu da se ne menja nego samo doliva ali ja stojim pri tome da nekad valja i njega zameniti, inace se samo doliva, naravno ono koje je za to predvidjeno jer kad se pomesa ili slicno kazu hoce da peni, to sam ja cuo, nije provereno ali verujem da je tako, i sa motornim uljima kad se pomesaju a da nije ista, npr mineralno i sinteticko ume da napravi veliku stetu.
Pozdrav
1. kupis kvalitetno ulje, ali drugacije boje no sto je to koje je sad u sistemu.
skines tocak, skines gumenu kapicu sa ventila za ispustanje vazduha, nadji okasti kljuc broj 8.
2. preko knap navuces plasticno providno crevo koje je oko pola metra do skoro metar dugacko i drugi kraj zaronis u praznu flasu za kociono ulje, da ne curi unaokolo.
3. spricem sa crevom na vrhu izvuces svo staro ulje iz posude za dolivanje
nalijes novo ulje do vrha
4. otpustis ventil, drukas kocnicu, a neko doliva u posudu ulje da ne padne nivo i cevi povuku vazduh
5. gledas u ono providno crevo kad se promeni boja, taj deo sistema ima novo ulje u sebi. pa polako sve tockove
*neke firme prave DOT 5.1 u dve boje da bi lakse ovo radio a da ne moras da menjas marku. predlazem ti Motul, Castrol i Ate. nisu skupa, Motul 5.1 koji sam ja sipao je 500din 0.5l (sasvim dovoljno).
6. dolijes nivo na kraju i to je to.
*ulje se bezuslovno menja na dve godine. kociono ulje upija vazduh u sebe sto mu je duze izlozeno. i ulje iz kantice koje vam sluzi za dolivanje - ako vam stoji otvoreno a neiskorisceno do kraja duze od dve godine bacite ga, potpuno je neupotrebljivo.
*btw, isti rok za zamenu u motoru vazi i za rashladnu tecnost (2 godine).
**kociono ulje marke Selenia je verovatno Tutela DOT4...
OPREZ: u gornjem citiranom (inace odlicnom tekstu) fali napomena da je ulje DOT5 predvidjeno samo za trkacke kocione sisteme i potpuno je opasno za upotrebu u vecini serijskih automobila, zbog toga su napravili ulje sa slicnim performansama a da moze da se koristi i u serijskim automobilima i oznacili ga sa DOT5.1
Dodao bih samo.Koga mrzi da se bakce zamenom ulja za kocnice ,neka se spremi za remont kocionog sistema posle 3 do 4 godine upotrebe jednog istog ulja.Dakle,rasturanje kljesta,vadjenje klipova,zamena svih gumica,zamena glavnog kocionog najverovatnije i da bude srecan ako nemora i neka kljesta i klip da menja.
Problem je sto AT ulje vremenom,sve vise apsorbuje u sebe vlagu koja njega samog kvari + izaziva unutrasnju koroziju svih metalnih delova kocionog sistema.Rezultat toga su sve veci zazori delova,koje posle odredjenog vremena gumice vise ne mogu kompenzovati,jer se i one ubrzano trose pa krece curenje ulja.
Znas kako kazu od viska ne boli glava. Mislim da osnovno pravilo foruma da se organizuje po temama i bolje je da ima sto vise razlicitih tema nego da se sve trpa u jednoj kao sto sam i primetio ovde sto moze da iritira. I ja sam u pocetku sve u jednoj temi postavljao pitanja ali ovako je pregledije kasnije prilikom trazenja.
To nikako da uradim lepo sto si me podsetio. Nikako da stignem da slikam svoju alficu, treba da je operem lepo izglancam, a dan je kratak. Sooonnnn.... kolege, malo strpljenja.
Comment