menjac zakrci kada saltam u rikverc

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nemanja_zivic
    CBC Član
    • 25.02.2008
    • 16
    • beograd

menjac zakrci kada saltam u rikverc

Kao sto sam napisao u naslovu desava mi se da mi menjac zakrci kada saltam u rikverc (ne svaki put) i da ide malo teze u trecu isto ne svaki put.Iz svog skromnog iskustva sam zaklucio ili je birac ili sajla kvacila(ne znam da li ima samostelujucu ili obicnu) ili je ne daj boze lamela sto ne bi trebalo jer je auto presao 73.000 km.
    Hvala unapred.
  • godja80
    CBC Član
    • 27.08.2008
    • 25
    • mladenovac

Meni je na puntu bio slican problem...ja sam tako vozio,i vozio,i vozio....dok na kraju nisu pocele da zezaju i ostale brzine! Uzrok je bio-dotrajala korpa i druk lezaj! Inace, otprilike, mi se to desavalao na slicnoj kilometrazi kao kod tebe,na oko 80000km. Ne mora da znaci da je i kod tebe to isto,ali ja sam zamenio ceo set kvacila,kao i ulje u menjacu, i svi simptomi su nestali!

Comment

• nemanja_zivic
      CBC Član
      • 25.02.2008
      • 16
      • beograd

Pa probao sam da krenem pod rucnom i vidim da lepo odvaja kvacilo zato lamelu stavio na zadnje mesto.

Comment

• bokija
        CBC Senator XXL
        • 25.01.2008
        • 640
        • Beograd

Mislim da si na pogresnom putu.Da je u pitanju biranje brzina imao bi problem na palici menjaca.Ovako kad krci,znaci da se nesto desava u samom sklopu menjaca.Da li je to do periferije kao sto su korpa ili druk lager ili neki od sinhrona u samom menjacu ne mozes znati dok ne skines menjac dole.A to ti je jedan mnogo mucan i tezak sport.Nije zgoreg staviti novi set u gepek i otici kod majstora da se skine i utvrdi problem.S obzirom koji auto vozis,profil ljudi koji su vozili pre tebe mora da ide u agresivniju klasu vozaca a samim tim i kraci zivot lamele i korpe.Znaci spremis set pa ako je samo to,super a ako ima jos nesto...lamela je i onako sigurno blizu zamene pa se ne isplati placati dva puta skidanje menjaca.
        I'm not beautiful,but I'm stupid

Comment

• neshaoct
          Banovan
          • 18.08.2007
          • 1754
          • Beograd, Rakovica

...a, kako ti prebacuješ u rikverc ?
          Moraš prvo da pomeriš desno, pa da malo sačekaš, pa tek onda spustiš dole...
          To da ''malo sačekaš'' je 2 sekunde...

Ako i pored toga krči, tek onda je moguć neki problem.
          Ako nisi ovako ubacivao u rikverc već odmah spuštao dole, onda bi bilo čudno da ne zakrči...

Comment

• nemanja_zivic
            CBC Član
            • 25.02.2008
            • 16
            • beograd

^^^ Hm,vidis to nisam znao ..jeste da vozim Lanciu tek mesec dana ali ajd probacu,jel to fora kod svih Fiatovih vozila?

nema potrebe citirati ceo post koji je neposredno iznad

Comment

• nidza
              CBC Senator XXL
              • 16.04.2008
              • 496
              • nbgd

To je fora kod većine (svih?) vozila sa manuelnim menjačem, i nije fora, nego nešto potpuno normalno. Potpuno je besmisleno da proizvođač sinhronizuje rikverc sa ostalim brzinama i treba da daš menjaču vremena da se zupčanici zaustave, tako što kad stisneš kvačilo da ubaciš u rikverc, sačekaš nekoliko sekundi, a u rikverc ubacuješ nežno.

Generalno sa menjačem treba uvek biti nežan koliko je to moguće.

Da li ti je to prvi auto sa manuelnim menjačem?
              Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.

Comment

• RANK
                CBC Senator XXL
                • 28.02.2007
                • 1635
                • Beograd
                • FIAT MAREA WEEKEND 1

73 ljade za kvacilo je pickin dim. ja sam na kadetu prvi put menjao set na 320.000
                "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• nidza
                  CBC Senator XXL
                  • 16.04.2008
                  • 496
                  • nbgd

Ja samo moje menjao na 110, ubrzo nakon kupovine, ali stvarno ne znam kako je vožen auto po Italiji, posebno što je vozač očigledno bio ženski. Otad smo prešli oko 22 hiljade, i zasad nema drugih problema.
                  Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.

Comment

• ilija156
                    CBC Veteran
                    • 25.07.2008
                    • 106
                    • beograd

to je otisao sihron kad se vec menja zameni od prve i trece...064/2610665

Comment

• starac vujadin
                      CBC Senator XXL
                      • 27.08.2005
                      • 2617
                      • Stari grad

Zlatno pravilo za Fiatove menjace vec 50 godina vazi: NIKAD ne ubacivati u rikverc dok se auto u potpunosti ne zaustavi, onda sve postupno bez nervoze u ruci, najbolje uz dva pritiskanja kvacila...onda sve ide k`o podmazano....

Bilo je jos "zlatnih pravila", ali su to sredili tokom godina...

Comment

• ilija156
                        CBC Veteran
                        • 25.07.2008
                        • 106
                        • beograd

da ali njega vec pomalo pocinje da zeza i treca znaci doslo je vreme za zamenu sihrona

Comment

• starac vujadin
                          CBC Senator XXL
                          • 27.08.2005
                          • 2617
                          • Stari grad

Slazem se, kod njega je ovo vec zahvatilo ozbiljnije...ovo sam napisao vise kao savet ostalima...Nasi ljudi vole da "smekerski" ubacuju u rikverc dok se auto jos krece napred i to je lose za menjace, a za Fiatove pogotovu.

Comment

• ostres
                            CBC Senator XXL
                            • 01.06.2008
                            • 305
                            • Zemun

Koliko ja znam sinhron ili odradjuje kako treba ili ne odnosno pocinje da krci SVAKI put kada ubacujes u odredjenu brzinu, ili moras da bas gadjas obrtaje da ne bi krcalo. Pre ce biti da je do kvacila.
                            Live together, die alone.

Comment

• Chila
                              CBC Senator XXL
                              • 18.07.2008
                              • 401
                              • Kos. Mitrovica

Slozio bih se sa prethodnim komentarom,tj.sa svim komentarima na ovu temu! Najverpvatnije je sihron trece i rikverca,ali dok se ne skine i otvori nikad nisi siguran,a kad se otvori onda sredi sve kako treba kad vec sredjujes!
                              Samo vas gledam ...

Comment

Working...
                              X