Posto mi je covek od koga sam kupio auto rekao da su gume punjene azotom, moje pitanje je: Da li one kasnije mogu da se dopunjavaju vazduhom i gde se kod nas pune gume azotom i da li je to preporucljivo? Mozda je pitanje glupo, ali ovo je novo za mene.
Gume punjene azotom?
Collapse
X
-
Nije da ne sme, nego ne bi trebalo, postoji razlika.
Neces pokvariti nista, dopunjavaj ih cime hoces, samo kao sto rece mishio, gubi se efekat azota - nize temperature gume, bolje zadrzavanje pritiska i konstantan pritisak tokom cele godine i uslova voznje.
Comment
-
-
A interesu je me i sta se desava kad se nedobog probusi guma pa se stavi rezervni koji nije napumpan azotom,
kako se to odrazava u voznji (isti profil gume), ovde kruze neke price da tad auto poskakuje, ima li u tome istine ?
Comment
-
-
Kakve BOCE? Imaju aparat koji pravi sam svoj azot, ne znam ko jos kupuje azot u bocama pa ga puni u gume...mozda i ima, zato ga i naplacuju. I usluga je besplatna. Taj aparat imaju pa imaju, koriste ga za sve gume, i ne kosta ga apsolutno nista...
Comment
-
-
Pa otkud ja znam, verovatno izdvaja azot iz vazduha, iz onih 78% koliko ga u njemu ima. Samo ne pitaj KAKO to masina radi, ne znam, ali znam da radi. Hoffmann, izmedju ostalih, znam da ima takve aparate u ponudi.
Sto se tice razlike - sacekaj leto i 40+ napolju, pa kada se gume punjene vazduhom zbog velike temperature doduvaju za jedno pola bara posle sat vremena voznje, a one punjene azotom ostanu na istom pritisku - bice razlike.
Imate, uostalom celu temu u kojoj je ovo do sitnih crevca objasnjeno, i kako i zasto, i lose i dobre strane, potrazite malo.
Comment
-
-
odlicna stvar. ja probao i - sve sto pise u korist azota je istina. pumpao sam u Beogumi na starom sajmistu. platio sam nesto preko 100din po gumi, fiskalni racun bla bla.
pred duzi put posle 6 meseci proverio sam pritisak, hteo sam da dopunim ako treba, i - sve je po standardu. dakle - ne brinite se oko dopunjavanja, ne treba vam!
napomena: vazduh sam dopunjavao 0.1-0.2 bar-a na svakih 15 dana (iste gume, isti ventili, iste felne). inace, provera i dopuna azota kod njih je besplatna.
sad stavljam ovih dana zimski set, i u njega cu azot....
Comment
-
Comment