ABS i ESP

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • etibor
    CBC Senator
    • 12.05.2008
    • 293
    • Pancevo

ABS i ESP

Kada se aktivira ABS u voznji (pri kocenju naravno), da li se upali lampica ili racunar nekako signalizira da je aktivirao ABS...
    Isto vazi i za ESP. Da li signalizira aktivaciju ili samo radi u "tisini"...

Da li je ESP u Dynamic opremi standardno i da li ima obavezno dugme za ukljucivanje i iskljucivanje, ili je on integrisan u ABS sistem. Pitam posto mi je na dijagnostici proveravani Air bag-ovi i ABS (za svaki slucaj, kada sam kupio auto), pa je u okviru ABS-a pisalo i ESP, ali ja tada nisam pitao da li imam ESP ili ne. Kako bih to mogao da proverim.

Ovo prvo me najvise interesuje, a ovo posle ako neko zna...

Hvala...
    Stilo 1.9JTD 16v 140KS
  • jboban
    CBC Veteran
    • 25.09.2008
    • 117
    • Čačak

Re: ABS i ESP

Indikator ASR se pali i gasi na kratko, onako kako se aktivira kad naidješ na klizavu podlogu. Isto će se desiti ako pokušaš naglo da startuješ na klizavoj podlozi ili pesku.

EDIT: ASR umesto ABS...

Comment

• nidza
      CBC Senator XXL
      • 16.04.2008
      • 496
      • nbgd

Pali se možda ASR, ali to nije isto što i ESP, niti sam nešto siguran da Stilo u bilo kojoj varijanti uopšte ima ESP?

ASR = Anti Slip Regulation

ESR = Electronic Stability Program

ESR bi trebao da je bitno kompleksnija stvar, dok je ASR jedna vrlo zgodna stvarčica sa sve simluacijom automatske blokade diferencijala kad jedan točak krene da proklizava - sjajna stvar za kretanje po klizavoj podlozi.

ABS se ne pali nikakvim indikatorom na Stilu, samo osetiš u papučici kako štekće i osetiš kako auto ode u 3 lepe. Tad treba popustiti kočnicu i ponovo naći optimalan balans sile kočenja.
      Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.

Comment

• jboban
        CBC Veteran
        • 25.09.2008
        • 117
        • Čačak

ESP je skraćenica, a ne ESR. Evo kompletnog objašnjenja Bosch ESP.

Comment

• neshaoct
          Banovan
          • 18.08.2007
          • 1754
          • Beograd, Rakovica

Re: ABS i ESP

Originally posted by etibor
          Kada se aktivira ABS u voznji (pri kocenju naravno), da li se upali lampica ili racunar nekako signalizira da je aktivirao ABS...
          Isto vazi i za ESP. Da li signalizira aktivaciju ili samo radi u "tisini"...
          Kad daš kontakt, u sklopu svih onih lampica koje se upale, upaliće se i lampica za ESP ( ukoliko ima ugrađen ESP ), žute boje.
          Znak je trougao sa uzvičnikom u sebi, a oko tog trougla je opisan skoro ceo krug. To je lampica za ESP.
          Nakon par sekundi se gasi.
          Ako ostrane da sija, imaš kvar na ESP sistemu.
          U toku vožnje, lampica počinje da treperi u onim situacijama kad se aktivira ESP.
          Ne sme da sija stalno ( jer to onda znači kvar ), već se samo trenutno upali dok je ESP aktiviran.

Isto se tako prilikom kontakta,pali i lampica za ABS. Ako je ABS ispravan, lampica se gasi posle par sekundi.
          Ako se uplai u toku vožnje, signalizira da ABS nije efikasan. Osnovni kočioni sistem tada radi kako treba, ali nema pomoći ABS sistema.
          Nema treperenja te lampice u toku vožnje prilikom naglih kočenja, jer rad ABS sistema osetiš na papučici kočnice, i nikakva lampica se ne pali kad je ABS aktivan.

Dakle, ABS radi u ''tišini'', a ESP lampica treperi u momentima kad je aktivan, tako da on ne radi u ''tišini''...

Originally posted by jboban
          ...Isto će se desiti ako pokušaš naglo da startuješ na klizavoj podlozi ili pesku.
          U pitanju je ASR.
          On se pali na isti način kao i ESP, dakle lampica treperi kad je aktivan, a to su upravo situacije kada krećeš sa klizave podloge, ili sa suve ali sa jakim gasom i naglim puštanjem kvačila...

Da li je ESP u Dynamic opremi standardno i da li ima obavezno dugme za ukljucivanje i iskljucivanje, ili je on integrisan u ABS sistem. Pitam posto mi je na dijagnostici proveravani Air bag-ovi i ABS (za svaki slucaj, kada sam kupio auto), pa je u okviru ABS-a pisalo i ESP, ali ja tada nisam pitao da li imam ESP ili ne. Kako bih to mogao da proverim.
          Ovo prvo me najvise interesuje, a ovo posle ako neko zna...

Hvala...
          Verzije Fiat Stilo sa benzincem 1.8 i 2.4 su standardno opremljene sa ovim uređajem, dok je ESP na listi opcione opreme kod benzinca 1.6 i JTD od 115KS.

Originally posted by jboban
          Indikator ABS se pali i gasi na kratko, onako kako se aktivira kad naidješ na klizavu podlogu...
          Tu si pomešao ASR i ABS...
          Indikator ABS se nikada ne pali, osim na par sekundi kad daš kontakt, ili ako je neispravan...

Comment

• etibor
            CBC Senator
            • 12.05.2008
            • 293
            • Pancevo

Kome sada da verujem.
            Pali se lampica ili se ne pali?

ASR nemam.
            Kako bih mogao da testiram (forsiram voznjom) da li imam ESP?
            Da li moze dijagnostika da ti kaze sta sve imas od uredjaja jednostavnim klikom misa? Nesto kao system info... ili mora na "slepo" da se klikce, pa ako ima on ce da izvrsi dijagnostiku, ako nema onda nece, vrlo logicno zar ne. Ko je razumeo shvatio je...
            Stilo 1.9JTD 16v 140KS

Comment

• neshaoct
              Banovan
              • 18.08.2007
              • 1754
              • Beograd, Rakovica

...kako kome ?
              Sve što sam ti napisao je iz Uputstva...

Da li imaš, ili nemaš neki uređaj vidiš kad daš kontakt.
              Prati koje se lampice upale, i to je sve.
              Jednostavnije od toga ne može.
              Ne treba ti dijagnostika.

Svaki npr. Stilo benzinac ima istu instrument tablu po pitanju tih lampica
              ( osim Abarth verzije )...
              Npr. i ja imam predviđenu lampicu za ESP, ali se nikada nije upalila jer nije povezana...jer nemam ESP ugrađen...

Comment

• jboban
                CBC Veteran
                • 25.09.2008
                • 117
                • Čačak

Uh, greška... Sve što sam gore rekao, se odnosi na ASR, naravno, koji mi je bio asocijacija uz ESP. Ako nemaš ASR, sigurno nemaš ni ESP. ABS imaju svi modeli.

Comment

• neshaoct
                  Banovan
                  • 18.08.2007
                  • 1754
                  • Beograd, Rakovica

...ASR nemam.
                  Nemoj gledati po tome da li imaš dugme za isključivanje ASR sistema.
                  Pogledaj kad daješ kontakt da li se pali žuta lampica na kojoj je nacrtan točak kako proklizava...
                  Ili, kreni žustro sa semafora, pa gledaj da li takav znak počinje da treperi...

Comment

• etibor
                    CBC Senator
                    • 12.05.2008
                    • 293
                    • Pancevo

Pa onda to znaci da ja nemam ni ASR ni ESP...
                    E sad sam se bas smorio

Ali imam Stilo...

Hvala na efikasnosti foruma...
                    Stilo 1.9JTD 16v 140KS

Comment

• Semi
                      CBC Veteran
                      • 04.03.2008
                      • 192
                      • Smederevo

Hm... Bas mi cudno da M-jet nema bar ASR

Comment

• etibor
                        CBC Senator
                        • 12.05.2008
                        • 293
                        • Pancevo

Bas je to glupo zar ne. Takva masina a nema ASR.
                        Meni je cudno da nema ESP, kada vec ima diskove od Abarta...

Nema lampice ni za ASR ni za ESP (mislim ne pali se).
                        Stilo 1.9JTD 16v 140KS

Comment

• nidza
                          CBC Senator XXL
                          • 16.04.2008
                          • 496
                          • nbgd

Ti helpovi su i tako samo za žene, tako da nemoj da se nerviraš. Pravi muškarac ispusti ulje iz serva čim kupi novo auto, i na kočnicama, i na volanu, i precvika žice od ABS.
                          Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.

Comment

• Semi
                            CBC Veteran
                            • 04.03.2008
                            • 192
                            • Smederevo

Comment

Working...
                            X