AR 156 trese pri ubrzavanju - reseno -

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • imandic
    CBC Veteran
    • 10.01.2005
    • 124
    • Kragujevac

AR 156 trese pri ubrzavanju - reseno -

AR156, 2004 1.9 jtd m-jet, 103kw, 16" original alfine felne, 130K km, uradjen veliki servis...

Pri ubrzavanju sa recimo 80-90km/h auto trese sve dok ne pustim gas. Isto se desava na svim vecim brzinama, sa 120 ili 150, cim dam gas auto super ubrzava ali trese (ili vise ljulja nego sto trese). Cim pustim gas na bilo kojoj brzini auto se smiri.

Na bilo kojoj od tih brzina kada tempomat odrzava brzinu auto je potpuno miran.

U gradu se to ne primecuje, znaci 1. 2. 3. brzina idu OK.
    Auto u 1. brzini bez gasa krece bez problema.
    Na semaforu auto krece bez probelma, osim ako ne dam dovoljno jak gas a pustim brze kvacilo, pa se malo zatrese.

Odradjeno do sada:
    - skinute gume sa felni i proverene felne na balanserki
    - balansirane sve gume i testirane valjkom, sve su odlicne
    - uradjena geometrija trapa (miler)
    - proverene spone, ramena
    - provereni homokineticki (nema nikakvog zvuka pri punom levom i desnom)
    - zamenjena desna polusovina sa flangom (valjda se tako zove) i zvezdom

Kada auto stoji pod rucnom i dam gas u 1. brzini, motor se sa strane vozaca (akumulatora) pomeri oko 1 - 1.5cm unapred, isto tako i kada u rikvercu dam gas pod rucnom, samo motor ide unazad (ka sofersajbni).

Na 2000rpm i 3000rpm (izbacen iz brzine) na volanu i menjacu se osecaju mikrovibracije, jedva se osecaju.
    Na leru volan i menjac blago vibriraju...

Amortizeri izgledaju OK, zaljuljam jako auto, smiri se posle jedne oscilacije.

Interesantno je da kada na tempomatu postavim recimo 160km/h, pipnem kocnicu, auto uspori, kliknem dugme da tempomat opet dodje do 160km/h i auto ubrza sa mnogooo manjim vibracijama...ako pritisnem papucicu gasa, pocne mnogo vise da trese.

Jel ima neko iskustva, resenje, sta dalje da gledam, sta da menjam, gde da kupim to sto se menja, ovde u KG nema nosaca motora koje bi zamenio da i to iskljucim...AP sport nema...
    Ivan Mandic
    www.spotkg.com
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Re: AR 156 trese pri ubrzavanju

Činjenica da ti se motor pomera 3 cm ukupno u oba smera ukazuje na loš nosač motora. Tempomat daje mnogo preciznije gas nego ti sa pedalom pa je zato vibracija manje izražena.

Ne znam za JTD Alfe ali za benzince je nosač isti kao od Fiat Bravo.
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• imandic
      CBC Veteran
      • 10.01.2005
      • 124
      • Kragujevac

Hvala Dora...
      Skidao sam nosac koji se nalazi ispod akumulatora i nosio u prodavnicu Alfa - Fiat - Lancia, imaju potpuno isti, ali promer srafa unutra je 12mm a meni treba 10mm...Ima tamo 10 modela ali ni jedan ne odgovara...(prodavac ga zove "bomba").

Pozdrav,
      Ivan
      Ivan Mandic
      www.spotkg.com

Comment

• Vidan KV
        CBC Senator XXL
        • 24.10.2007
        • 432
        • Kraljevo
        • vozim onaj koji trenutno ima više goriva

Odeš kod strugara i napravi ti čauru kojom ćeš da reduciraš tih 12 na 10mm........lepo sve nauljiš i ugradiš.....i imaš nosač......pozzzz!

Comment

• marija12
          CBC Veteran
          • 15.04.2010
          • 193
          • Novi Sad
          • Stilo 1.9JTD

Možda baš i nema veze sa naslovom ali meni se čini da su simptomi veoma slični. Naime ja sa Bravom JTD nakon remapinga imam slične vibracije prilkom naglog dodavanja puno gasa. Naglašavam posebno, pun gas. Jer ako malo popustim gas vibracije nema. Ili ako ne dodam baš gas do poda iasto vibracije nema. Ovo je posebno izraženo u 4. i 5. brzini gde se te vibracije osećaju i na volanu.

Comment

• imandic
            CBC Veteran
            • 10.01.2005
            • 124
            • Kragujevac

Kod mene se desava na najmanji dodir papucice gasa...
            Ivan Mandic
            www.spotkg.com

Comment

• TECA
              CBC Senator XXL
              • 14.10.2007
              • 2355
              • Oz

provereni homokineticki (nema nikakvog zvuka pri punom levom i desnom)
              Simptomi ukazuju na to da polusovine moraju na sunce,pranje zglobova i vizuelna kontrola sva 4.

Comment

• gorky
                CBC Senator XXL
                • 08.06.2007
                • 860
                • Vojvodina,Kikinda

"Naglašavam posebno, pun gas. Jer ako malo popustim gas vibracije nema. Ili ako ne dodam baš gas do poda iasto vibracije nema. Ovo je posebno izraženo u 4. i 5. brzini gde se te vibracije osećaju i na volanu."
                ja bih ti najprijateljskije savetovao da ne stiskas gas "do patosa" nikada,narocito na dizelu,nemoj da pitas zasto samo poslusaj ako hoces,ako neces samo nastavi...

Comment

• TECA
                  CBC Senator XXL
                  • 14.10.2007
                  • 2355
                  • Oz

Da,moze biti i plivajuci zamajac....

Comment

• imandic
                    CBC Veteran
                    • 10.01.2005
                    • 124
                    • Kragujevac

Puno ljudi kaze da moze da bude puno stvari...
                    Da li neko zna procedure kako se sta testira kako bi proverio pre nego sto krenem da kupujem delove i menjam?
                    Ivan Mandic
                    www.spotkg.com

Comment

• marija12
                      CBC Veteran
                      • 15.04.2010
                      • 193
                      • Novi Sad
                      • Stilo 1.9JTD

@ gorky
                      OK, hvala za prijateljski savet ali mi moj karakter ne dozvoljava da nešto ne radim samo zato što je @gorky to rekao. Uz dužno poštovanje prema tvom iskustvu sa dizelima ali ja bi ipak voleo da mi razjasniš o čemu se konkretno radi.
                      Moja pretpostavka je da se radi o dotrajalosti tzv plivajućag zamajca, pretpostavljam da bi slične vibracije osetio i pri naglom startovanju u prvoj brzini. Ali kako ja to nikako ne radim, nisam uspeo da lokalizujem problem. Ali zato ste vi tu da nama novajlijama ukažete na to gde možemo da zabrljamo.

Comment

• TECA
                        CBC Senator XXL
                        • 14.10.2007
                        • 2355
                        • Oz

Da li neko zna procedure kako se sta testira kako bi proverio pre nego sto krenem da kupujem delove i menjam?
                        Ovako

Simptomi ukazuju na to da polusovine moraju na sunce,pranje zglobova i vizuelna kontrola sva 4.
                        Ako su po skidanju i kontroli svi zglobovi ispravni,ne vracas poluosovine nazad vec nastavis sa skidanjem menjaca....

Comment

• imandic
                          CBC Veteran
                          • 10.01.2005
                          • 124
                          • Kragujevac

OK, ali pre toga moram da imam listu dobavljaca delova, ovde u KG zabiti nema nicega...
                          Ako rasture menjac i skontaju da nesto ne valja, treba brzo dobiti delove...Ko je zastupnik Valeo-a gde mogu da dodjem do delova za menjac (korpa, druk, zamajac)?
                          Ivan Mandic
                          www.spotkg.com

Comment

• TECA
                            CBC Senator XXL
                            • 14.10.2007
                            • 2355
                            • Oz

Majstori znaju gde da ti nabave delove,i bolje da oni uzmu marzu,nego da ostavljas te iste novce nekome koga prvi put vidis.Ti dobijes garanciju od majstora,imas kome da se zalis ako podje po zlu,a i majstor zadovoljan

Comment

• imandic
                              CBC Veteran
                              • 10.01.2005
                              • 124
                              • Kragujevac

Update:

Stigao sam kolima do Hannovera bez problema.

Kada je guzva na putu, ako samo pustim kvacilo bez gasa u 1. brzini, auto krece lagano, ali se javljaju slicne vibracije ali manje nego kada na 90 dam gas.
                              Na 180-190km/h vibracije su dosta izrazenije nego na 90-100kmh.
                              Cini mi se da mi je kvacilo dosta nisko, kada je skroz pritisnuto dovoljno je da ga pustim 1mm da bi auto lagano kreuo a na pola hoda papucice vise nema funkciju (a dosta je tvrdo).

Problem sa vibracijama se desava samo kada je auto u brzini, ako izbacim iz brzine ili pritisnem kvacilo, auto se smiri skroz, tako da bi ja tipovao na menjac?
                              Da li se zamajac moze vizuelno proveriti (kada ga majstor skine?)
                              Ivan Mandic
                              www.spotkg.com

Comment

Working...
                              X