Škripa - cviljenje cilindra kvačila punto 1.2 8v

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • slobodank
    Moderator
    • 26.11.2007
    • 1338
    • Stara Pazova
    • Fiat Idea 14.16v lpg

Škripa - cviljenje cilindra kvačila punto 1.2 8v

Klasična boljka kod puntića (a kako čitam po netu ,tražeći rešenje, i kod drugih proizvođača). Elem, kvačilo dobro radi, nema nekih problema u vidu propadanja ili sl. Problem nastaja sa povećanjem spoljnje temperature kada dolazi do širenja plastike u cilindru kvačila i po rečima majstora škripa nastaje na relaciji pastika- metalna šipka cilindra. Problem je taj što kvačilo cvili prilikom pritiskanja i puštanja i nervira pogotovo u gradskoj gužvi, čuje se u kolima a i deset metara dalje. Za sada niko nije našao rešenje. Probao sam da podzamzujem sa svim vrstama masti i sprejeva ali kratkotrajno za par dana ponovo proškripi. Da li je neko uspeo da reši taj problem ili da menjam. Nije tako skup ima verzija za 2200 i 3000 dinara (mislim na cilindar koji se nalazi na menjaču). Ako ne nađem rešenje do sutra kupujem drugi i menjam.

Našao sam i snimak, evo kako to iritirajuće zvuči:

Cilindar...
    Click image for larger version

Name:	hidraulicni-cilindar-papucice-kvacila-fiat-punto-mk-2-slika-41035634.jpg
Views:	1
Size:	62.1 KB
ID:	884941

• zoranbg
    CBC Senator XXL
    • 23.03.2005
    • 4098
    • Rooster's Hill , Beog
    • Grande Punto 1.2

moja pedala kvacila, pocela da se ne vraca sama(ostane na podu) uvek u guzvi nekoj ili koloni. moram da menjam taj cilindar,mada kod mene nije tako skripao.
    gde ima za te pare sto si napisao?
    Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• slobodank
      Moderator
      • 26.11.2007
      • 1338
      • Stara Pazova
      • Fiat Idea 14.16v lpg

Kod tebe je cilindar na pedali (kod mene škripi onaj na menjaču) on je skupli i dođe oko 3.500 dinara i možeš ga sam zameniti, trbena ti ključ desetka i pola sata posla. Samo vodiš računa da kada odvrneš cilindar lagano otkačiš kopču koja ga spaja sa pedalom da je ne polomiš.

Comment

• slobodank
        Moderator
        • 26.11.2007
        • 1338
        • Stara Pazova
        • Fiat Idea 14.16v lpg

Danas rešio problem zamenom cilindra. Iako vizuelno čitav, plastika koja se svaki puta greje i hladi vremenom se skameni i to je to. Sad milina, ništa se ne čuje a kvačilo mekše.

Comment

• remsi011
          CBC Početnik
          • 24.07.2016
          • 1
          • bg
          • punto 1.2

čitao sam o ovom problemu sa škripom cilindra kvačila.....i uzeo da sredim......lako se dolazi do prostora za rad ....skine se akumulator,pa nosač akumulatora i dosta je pristupačno.....skinuo sam cilindar i razradio ga tako što sam dodao mast sa spoljašnje strane cilindra .....pošto se sličan problem javlja neki put i kod prednjih kočionih cilindara.....postanu posni i suvi na nekompresionom delu ...prema harmonika gumi .....tako da malo podmazivanja i sa druge strane rešava problem....ali treba skinuti......posle sam ozračio dva puta i radi......možda je moguće eliminisati i toplotu koja utiče na početak škripe....tako što bi se pre montaže cilindra stavila deblja alu folija ....da ne dozvoli toploti sa menjača da prelazi na cilindar....

Comment

Working...
          X