Zvuk iz menjača...Punto mk1

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sErGiO
    Moderator
    • 30.01.2007
    • 2769
    • Neko selo pored Beogr
    • Alfa Romeo 156SW

Zvuk iz menjača...Punto mk1

Ovo jedan od onih čudnih i nezgodnih kvarova jer se pojavljuje samo ponekad. Čuje se kao da dolazi negde iz ručice menjača krckanje, kao da dva metalna dela učestalo udaraju jedan u drugi ali ne previše jako. Ovo se dešava samo ponekad i to u trenutku kada negde usporavam, spremam se da uđem na parking mesto ili skrećem u ulicu.
    Na primer juče sam prešao skoro 300km sa autom i ništa se nije čulo, a onda sinoć kad sam ulazio u dvorište čujem taj zvuk. Menjač radi normalno, ne zaglavljuje, ne ispada iz brzine i mislim da se ne čuju nikakvi drugi zvukovi iz menjača. Skoro je promenjen set kvačila i pre toga se čulo to krckanje pa sam ja istripovao da se čuje homokinetički zglob ali majstor kaže da nije to. Šta bi moglo da bude u pitanju? Neki nosač možda?
    U pitanju je Punto mk1 1998. godište 1.2 8v.
  • mishja
    CBC Veteran
    • 13.12.2013
    • 112
    • mladenovac
    • fabija, partner

ne cuje se na saltanju nego onako, jel si gledao poluge menjaca da se nije nesto olabavilo?

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Diferencijal ima veći zazor pa kad se "olabavi" lupkaju zupčanici jedan o drugi, zato se ne čuje kad dodaješ gas jer se zazor izbubi pošto su zupčanici naslonjeni jedan na drugi sve dok ne popustiš gas.
      Probaj da to uradiš tako da stisneš blago i pustiš gas dok je auto u nekoj brzini.
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• sErGiO
        Moderator
        • 30.01.2007
        • 2769
        • Neko selo pored Beogr
        • Alfa Romeo 156SW

Nisam gledao poluge menjača. Ručica je precizna, lako ulazi u sve brzine i nije labava.
        Probaću ovo sa gasom. Šta je rešenje problema ako je u pitanju zazor u diferencijalu? Može li se to popraviti zamenom nekog od zupčanika ili mora ceo diferencijal da se menja?
        Juče sam provalio da se zvuč zapravo čuje pri kočenju.

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Ne znam tačno kod Punta ali je menjač kao na Fiatima ili Zastavama. To se podešava podmetanjem listića pod ležajeve diverncijala pa s tako podešava zazor izmedju zupčanika. U principu to su robusne životinje i teško im se nešto desi prilikom normalne voženje. Menjaju se kad su zubi oštećeni a to se vidi i čuje.

https.autogas.rs

Comment

• sErGiO
            Moderator
            • 30.01.2007
            • 2769
            • Neko selo pored Beogr
            • Alfa Romeo 156SW

Probavao sam svašta ali čuje se samo na kočenju i to samo ponekad. Nema nekog pravila.

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Onda ćuti i teraj

https.autogas.rs

Comment

• sErGiO
                Moderator
                • 30.01.2007
                • 2769
                • Neko selo pored Beogr
                • Alfa Romeo 156SW

Tako će i da bude

Comment

Working...
                X