Narode, zna li ko nesto o tome kakva je procedura da se u alfu 146 1.6 boxer ugradi ABS, koliki je to posao, koliko bi to kostalo, i sta je sve potrebno da bi se mogla ovakva akcija izvesti??
ugradnja ABS
Collapse
X
-
Mislim da je izvodljivo zasto da ne. Mislim da bi morao i pozadi da imas diskove,posto abs zahtjeva diskove i na prednjim i zadnjim tockovima. Najbolje bi bilo da nadjes neku 145/6 na otpadu i da skines djelove abs sistema sa nje i das nekom da ti ugradi. Koliko ce kostati-ne znam,ali sigurno je da je izvodljivo! Komplikovano jeste,ali izvodljivo!ex Alfa 145 boxer
Comment
-
-
Pa koštaćete sigurno 2,3 glave + 50€ za ruke, ali kako ide instalacija za komp to ne znam.... Iskreno, mislim da ti ta peripetija ne treba ali to je naravno opet moje mišljenje.
Ja bi tu kintu usmerio na neku drugu stranu, nemam pojma, recimo u klimu ako je nemaš ili nemam pojma... spojleri... pragovi... sedišta, ...
Ma šta se ja petljam bretkonj me šta pita
Astra GSI
Comment
-
-
razlozi protiv:
- ako nemas ABS, mozes mnogo krace da kocis. mnogo puta je tih pola metra bilo presudno. polupan prednji deo nove Alfe, polomljen pesak koji je pretrcavao na crveno... sve ABS. sve ovo ti pisem za normalno vreme, da nije led ko staklo po putu. licni primer: ja sam se pre neki dan zaustavio na dlaku od maanijaka koji je prosao kroz debelo crveno, da sam imao ABS verovatno bih ga ubio (onih pola metra o kojim sam ti govorio).
- za slucaj totalne klizavice, nece ti ni ABS pomoci.
- iole ozbiljniji radovi, cak i menjanje ulja plocica i slicno kostace te (ruke) mnogo vise, plus tesko mozes sam to da radis.
razlozi za:
- po snegu, pesku i manjoj klizavici imaces krace kocenje. to ces iskusiti u 0.05% slucaja u svakodnevnoj voznji.
ako i dalje zelis ABS, mislim da ti je bolje da planiras zamenu celih kola za slicna sa ABS-om nego da budzis. nije toliko stvar cene delova, vec vremena potrebnog za takvu operaciju...
srecno.
Comment
-
-
Originally posted by dekidekiako nemas ABS, mozes mnogo krace da kocis. ako nemas ABS, mozes mnogo krace da kocis.
Comment
-
-
Moram da kazem da je 206 potpuno u pravu,i da dodam da je meni ABS nekoliko puta bukvalno spasao zivot, tj. mogucnost upravljanja sa pritisnutom kocnicom...
@dekideki ne znam zasto bi auto sa ABS-om na suvom imao duzi zaustavni put kada se ABS aktivira samo kad tockovi izgube kontakt sa podlogom,do tog trenutka je sve isto kao kod automobila bez ABS-a,dok je na klizavom kolovozu po meni ABS ziv sheet,ukljucuje se odmah i zaustavni put je ogroman,tako da za klizavu podlogu dajem prednost automobilima bez ABS-a...Originally posted by Sheta_JuniorTata izadje iz kola, pogleda pored puta jarak, katakombe, ali vidi da ce da prodje. Digne BX-a na najvisi stepen i polako ga spusti pored puta, prodje kroz jarak, digne ga na put, stane na put, spusti citrica, i nastavi put, a svi ljudi iz kolone aplaudiraju!
Comment
-
-
prevedeno receno.
dao sam ograde i situacije, i nisam pogresio.
jos jedna:
sve sto sam napisao vazi za potpuno ispravan sistem za kocenje, nove gume i relativno iskusnog vozaca. ako nesto od navedenog nije ispunjeno, naravno da ce se gubiti trakcija, sto je veoma opasno.
citao sam bas dosta toga o ABS-u pa prenosim u kracoj verziji. mogu da navedem i linkove na ozbiljne recenzije ali ne bih sad pokretao novu temu, pisano je i na CBC o tome nasiroko.
naravno da je ABS koristan, ne bi ga ugradjivali u nova vozila da nema smisla.
s druge strane, najkorisniji je neiskusnim vozacima koji stiskaju kocnicu iz sve snage, kao asistencija pri kocenju u neocekivanim situacijama.
a da su se razbijali ljudi jer im je u normalnim situacijama zadrzao trakciju a produzio put je cinjenica.
izvinjavam se na off-u ali mislim da moze da koristi kao skup informacija korisniku foruma koji je pokrenuo temu.
npr:
Originally posted by BlackBeautyJa bio suvozac
Moja alfistica od silnog uzbudjenja sto nam susret ide savrsenim tokom ( bila u organizaciji kao i ja, i jos 10-tak splicana ) previdjela u tunelu jednog renokaravana koji nam se infiltrirao u alfa kolonu ( nije bila alfa pa ga valjda zato nije ni registrirala) Kocnica, ABS, dzaaaaabaaaa...
Na prvi pogled nista, ali: branik, maske, hauba, farovi, hladnjak kompresora klime.....
Comment
-
-
Originally posted by dekidekirazlozi protiv:
- ako nemas ABS, mozes mnogo krace da kocis....sve ovo ti pisem za normalno vreme, da nije led ko staklo po putu. licni primer: ja sam se pre neki dan zaustavio na dlaku od maanijaka koji je prosao kroz debelo crveno, da sam imao ABS verovatno bih ga ubio (onih pola metra o kojim sam ti govorio).
- za slucaj totalne klizavice, nece ti ni ABS pomoci.
- iole ozbiljniji radovi, cak i menjanje ulja plocica i slicno kostace te (ruke) mnogo vise, plus tesko mozes sam to da radis.
razlozi za:
- po snegu, pesku i manjoj klizavici imaces krace kocenje. to ces iskusiti u 0.05% slucaja u svakodnevnoj voznji.
Sa ABS-om je uvek kraci zaustavni put na suvoj podlozi...UVEK !
Naravno, tu ne mislim na kocenja pri brzini od npr. 40 km/h, jer ni onaj auto koji ima ABS, ga tada nece koristiti...
Sa ABS-om UVEK zadrzavas upravljivost i prilikom najostrijeg kocenja...sto je npr. mene spasilo pre par nedelja...
Na mokrom, prednost ABS sistema je jos veca nego na suvom...Do blokade tockova na mokrom ce mnogo lakse doci, jer je i samo prijanjanje losije...
Ako neko smatra da moze skinuti nogu sa pedale kocnice, pa je opet stisnuti i sve tako...i sve to raditi brze od elektronike, onda je to ogromna zabluda...
Auto ne koci efikasnije kada mu tockovi blokiraju, i verujem da to svi znamo, kao sto znamo i azbuku...
Po ledu se produzava zaustavni put imao ili ne ABS, ali u takvim uslovima kocnica ionako nista ne vredi...
Ne mogu da razumem negiranje korisnosti ABS sistema...price tipa
- samo u 0,05 % slucajeva ce ti zatrebati...
Mene je ABS spasio 2 puta u zadnjih mesec dana...
Ako trebaju detalji o tome kako me je spasio, recite...
Comment
-
-
Originally posted by ViscontiMislim da bi morao i pozadi da imas diskove,posto abs zahtjeva diskove i na prednjim i zadnjim tockovima.
Sigurno se i sam mozes setiti dosta automobila koji imaju dobos pozadi, a imaju ABS...
Comment
-
-
Originally posted by 206
Identicna dva auta, jedan sa drugi bez ABS-a, suva podloga, maksimalno kocenje na granici prijanjanja guma, zaustavni put ce biti isti. Ako je podloga mokra, dok ne dodje do blokade tockova, zaustavni put takodje isti.
Da li ce ta dva auta imati isti zaustavni put ?
Da li ce oba auta ostati u svojoj sobracajnoj traci ?
Tacno je da ako ''na granici prijanjanja guma''...ce oba auta imati isti zaustavni put, ali su u tom slucaju to potpuno dva ista auta, jer i onaj koji ima ABS, nije ga koristio...nije bilo potrebe za aktivacijiom njegovog ABS sistema...
Comment
-
-
Hvala na komentarima veoma su korisni, ali mislim da sam duzan da napisem kako sam i zasto pokrenuo ovu temu. Radi se o sledecem:
Negde u avgustu prosle godine prikupio sam nesto kesa i resio sebi da kupim auto. Malo pre mene moj cale je sebe obradovao Fiatom Marea Weekend (ABS) koju sam vise ja vozio nego on. Za to vreme sam stekao utisak da mi taj ABS uopste nije ni potreban i smatrao sam da kad bi se vec nasao u takvoj situaciji da mi ABS cuva glavu bolje je onda i da ne vozim. Za sebe sam trazio iskljucivo alficu sa sto manje elektronike. Sta sam trazio to sam i nasao, ekstra zadovoljan, ali sad kako je bilo ovo klizavo vreme, sve mi se cini da je onaj caletov glomazni Fiat nekako pouzdaniji (uzmimo u obzir i da on ima nove gume, a ja polucelave).Nema alfe bez boxer motora
Comment
-
Comment