vektra b upravljacki mehanizam

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • markocrni
    CBC Član
    • 08.09.2007
    • 27
    • Kragujevac

vektra b upravljacki mehanizam

Gde moze da postoji luft na volanu kod vektre b? Luft nije u glavi upravljaca.
    Luft se desava kada se volan stavi u odredjeni polozaj i kad ima opterecenja, tako da sumnjam na neki lezaj negde. Jel ima neko iskustva sa ovim?
  • x20xev
    CBC Član
    • 28.04.2008
    • 93
    • vrsac

Aj malo bolje opisi na koji odredjeni polozaj mislis i pod kakvom vrstom opterecenja.

Comment

• jura
      CBC Član
      • 22.03.2008
      • 13
      • Plandiste

luft u volanu

Nisam sto posto siguran ali da malo uprostimo stvar postoji li mogucnost da je luft u kardanu volana ?

Comment

• markocrni
        CBC Član
        • 08.09.2007
        • 27
        • Kragujevac

pricamo o malom teleskopskom kardanu u kabini vozaca. Postoji mogucnost da je on. Ja imam rezervni, mada nisam ga menjao. Rukom sam ga cimao i ne deluje mi da je on. Jedan majstor mi je pominjao neli lezaj u volanu, ali nisam siguran gde. Jel zna neko gde je to.
        Na istu temu, drugaru, kada je na autu majstor skidao volan, posto je mlatio , skrcao mu je nesto, i sad se volan klati. Zglob za pomeranje volana po visini je fiksiran, i nema lufta. Jel je neko rasturao deo od vlana, do kardana, sta tu ima?

Comment

• markocrni
          CBC Član
          • 08.09.2007
          • 27
          • Kragujevac

Evo kako to sve izgleda

Comment

• x20xev
            CBC Član
            • 28.04.2008
            • 93
            • vrsac

Jel si proveravao servo letvu volana.

Comment

• panzer75
              CBC Član
              • 26.05.2007
              • 51
              • Novi Beograd

ni ja nisam bas najbolje razumeo kakav luft imas, ali sad cu ti ja reci sta se meni desava, mozda je slicno..

Meni volan zna da krcne kad ga motam levo-desno, ali samo u jednom odredjenom polozaju. To krckanje se cuje i kad volan ne okrecem, vec guram napred-nazad, ali ne direktno po sredini ceo volan, nego kad drzis volan normalno kao kad vozis i onda guras npr. levom rukom levu stranu volana napred, a desnom rukom desnu stranu volana nazad (ka sebi). Onda krcne i kao da ima malo lufta.
              Nadam se da sam bar malo uspeo da objasnim

Ja pitam majstora on rece da treba da se skine airbag na volanu i dotegne nesto na toj osovini volana, kaze s vremena na vreme treba da se dotegne jer to zna da popusti kod Vectre.
              Nisam jos to odradio da proverim dal je tacno
              Vectra B 1.6 16v 1998

Comment

• markocrni
                CBC Član
                • 08.09.2007
                • 27
                • Kragujevac

@panzer75 sa zadnje stranes imas 4 srava, odvrnes i skines airbag. Ispod imas sraf koji drzi volan, i to je to. Taj sraf ima osigurac, tako da neverujem da moze da se odvija sam od sebe.
                Ovo nije krcanju u samom volanu. Evo probacu da objasnim: desava se kad npr skrecem (nebitno levo-desno) a ima neravnina. Onda se oseti na samom volanu da negde postoji neki luft. Ovo (isto kao i ono krckanje na zadnjem trapu) je i na caletovoj vektri, i na vektri kod drugara (stim sto su njemu izlomili nesto, pa volan sad ima hod gore-dole jedno 2-3cm) i na jos nekoliko koje sam probao...tako da mi deluje da je to neki generalni problem na ovom modelu. Meni deluje kao da su gume koje drzi glavu upravljaca, ili neki lezaj negde, tako neka glupost.

Comment

• Eon
                  Moderator
                  • 10.03.2005
                  • 4225
                  • Beograd-NBG-44
                  • Superb 2.0 4x4 DSG

Lezaj, nista drugo. Treba skinuti volan, videti broj i naruciti isti!
                  Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                  Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• markocrni
                    CBC Član
                    • 08.09.2007
                    • 27
                    • Kragujevac

Gde je taj lezaj?

Comment

• x20xev
                      CBC Član
                      • 28.04.2008
                      • 93
                      • vrsac

Ja ipak mislim da je letva volana.

Comment

• markocrni
                        CBC Član
                        • 08.09.2007
                        • 27
                        • Kragujevac

evo sta se jos desava. Kad kocim i skrecem u isto vreme, desi se da se cuje malo tup i to osetim na kicnici i volanu. Jel ima neko neku ideju?

Comment

• Eon
                          Moderator
                          • 10.03.2005
                          • 4225
                          • Beograd-NBG-44
                          • Superb 2.0 4x4 DSG

Onda nije taj lezaj, vec nesto drugo!
                          Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                          Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• markocrni
                            CBC Član
                            • 08.09.2007
                            • 27
                            • Kragujevac

Mislim da se ovo kod mene u sustini 2 problema, tj postoji luft u volanu, i verovatno jos negde na trapu. E sad me zanima ovaj na volanu (posto i drugaru je volan razvaljen) pa bi da skinemo ti i idimo sta je. Evo jos jednom: prilikom zamene volana majstor koji je skidao volan mlatio je da ga skine i nesto je skrcao tako da sada volan ima luft gore-dole 2-3cm. Nema nikakve veze sa mehanizmom za stelovanje visine volana, nije u tom zglobu vec negde pre (kao da je negde oko 5 cm ispod volana). Lufta lavo-desno kada se okrece volan nema, niti kada se mrda volan levo-desno
                            Jel je neko nekad rasturao taj deo?

Comment

• markocrni
                              CBC Član
                              • 08.09.2007
                              • 27
                              • Kragujevac

Danas sam bio kod majstora i nakon detaljnog pregleda prednjeg traba smo ustanovili gde je luft: glava upravljaca na delu gde kardan iz kabine ulazi u nju. To samo utvrdili tako sto smo skinuli kardan, i rukom mrdali deo glave upravljaca koji ulazi u kabinu. To sam probao posle na jos 2 vektre i isto postoji tu luft. Tu treba da postoji neki plasticni prsten. Na slici koju sam sad poslao to je pod brojem 18, a na prethodnoj slici koju sam postovao gore iznad je pod brojem 11. Taj deo kosta 150din. Jel neko ima iskustva sa zamenom ovog dela? Verovatno mora da se skida glava upravljaca, a to nisam bas siguran da bilo koji majstor moze da uradi.
                              Ko jos ima b ristajlinga moze da proba ovo o cemu pricam. Dakle, rukom, skroz se uhvati dole na dnu kardana (ispod papucica) i pomera levo desno. Ako ima lufta osetice se.

Comment

Working...
                              X