ABS na SEAT Ibizi 2005.

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • darebg
    CBC Član
    • 15.05.2008
    • 16
    • Beograd, Julino brdo

ABS na SEAT Ibizi 2005.

Cao ljudi,

Imam jedno pitanje, mozda ce da zvuci glupo. Kupio sam Ibizu 2005. od prijatelja (dobrim delom zahvaljujuci i vasim komentarima) i sve super, nema nikakvih problema... Bacio se odmah u mali trosak, stavio sve 4 zimske gume (znam, znam neko ce reci da sam lud sto bacam pare pa kupujem sve 4 kada sam i ja video da je taksista ispred mene menjao samo prednje dve pred zimu ali rekoh...neka, da krenem sve kako treba sa svojim prvim kolima...)

i evo sta mi se desilo danas - Bio sam u situaciji da na NBG moram da naglo zakocim i - cvrc - tockovi na autu se zablokirase kao bela lala tj. kao da nemam ABS uopste i proklizah jedno 3 metra - pravo pred autobus . Inace Ibiza ima Stella opremu i sasvim je solidna - klima, airbagovi, el. podizaci napred... nista posebno ali sasvim dovoljno da covek pomisli da auto ima ABS. Auto je toliko lose odreagovao da sam pomislio da nema ABS uopste. Cak sam zvao Porsche servis da pitam da li Ibiza iz te godine i sa tom opremom ima ABS na sta su mi oni rekli da ima.

E sada, jel ima neko neki spisak opreme za Seat Ibizu sa Stella opremom da vidim da li je stvarno ABS ukljucen u taj paket i ako je ukljucen sta moye da bude pa da tako lose odreaguje kao da nema ABS? Gde da je vozim da je pregledaju ako nesto fali. Gledam malo veceras po netu i vidim da za ABS elektronika zna cesto da zeza - osiguraci, kontakti... pa ako ima neko neku ideju molim vas da baci na forum
  • bili
    CBC Senator
    • 13.11.2007
    • 208
    • NS

Moraš imati na instrument tabli lampicu na kojoj piše ABS. Ona mora da se upali kada daš kontakt i da se ugasi nakon najkasnije 10 sekundi.

Ako je ovako onda je sve u redu. Ako se ona ne pali ili se upali, a ne gasi znači da je nešto neispravno.

Najsigurnije je da odeš u neki servis i da ti iz računara auta očitaju šta kaže, ima li kakvih grešaka i neispravnosti.

Da li si prilikom tog blokiranja točkova i klizanja osetio da ti pedala kočnice gura nogu na gore. Ako jesi znači da je ABS radio.

Inače i sa ABS-om je moguće klizanje, pogotovo ako je podloga mokra, prašnjava, led, sneg. Ja sam i pored ABS-a uspeo po snegu da skliznem sa puta...

ABS NE MOŽE da nadjača zakone fizike.

Ako kontaš stvari ispod haube, lako ćeš uočiti da li imaš ABS, kočione cevi idu iz glavnog kočionog cilindra u jednu "metalnu kocku", a iz nje dalje prema točkovima...

BTW Pravilno si postupio montirajući sve četiri zimske, sa samo dve ljudi naprave mnogo goru stvar nego da voze sa letnjim.
    VW über alles.

Comment

• Nuccio
      CBC Veteran
      • 08.12.2007
      • 152
      • Beograd

Re: ABS na SEAT Ibizi 2005.

Koliko znam ukoliko auto poseduje ABS trebalo bi da se pri davanju kontakta upali lampica i da se nakon startovanja motora ili nakon nekoliko sekundi ugasi. Na ibizi od mog drugara Dareta te lampice nema,ali ima lampicu EPC? Koliko smo upoznati to znaci Electronic Power Control i u tom objasnjenju pise da "to" (citaj EPC) ima neke veze sa kocnicama...pa ako je neko upuceniji,a verujem i vidim da ima dosta ljudi koji se razumeju da nam malo pojasne cemu sluzi EPC i da li je moguce da seat ibiza(paket opreme stella) 2005-o godiste nema abs? Zar to ne bi trebalo da bude standardna,a ne dodatna oprema?

Hvala unapred svima

Pozdrav
      0-100 km/h
      I love that sound

Comment

• gt nebojsa
        CBC Senator XXL
        • 11.05.2007
        • 348
        • Preljina,Cacak

Posto ne znam napamet sta beshe koji paket opreme kod Ibize,najlaksi nacin da utvrdis da li imas ABS je da otvoris haubu i u predelu oko gl.kocionog cilindra i akumulatora potrazis centralu abs-a.
        Ako je nema,nemas abs...
        Edit: ne pratim pazljivo,vec je napisano...
        Na vrlo malim brzinama,kod nekih vozila ABS ne odreaguje,pa deluje kao i da ga nema.
        Ako si zvao Porsche,po VINu mogu da znaju sta ima od opreme.Ovako napamet,bez VINa,samo nagadjaju...Jedan paket ili nivo opreme nije istog sadrzaja na svim trzistima.Cak i za dve modelne godine mogu postojati razlike u nivoima opreme.
        I ja imam i klimu i resto a nemam abs...Srbija...zapadnoevropska trzista ovakve Skode nemaju,tj. sve su sa abs-om.
        EPC je lampica provere elektronike motora.
        Toyota Čačak

Comment

• mishio
          CBC Senator XXL
          • 29.05.2007
          • 1204

evo sad sam zvao drugara koji ima istu ibizu.

On kaze da lako je moguce da nemas po toj opremi ABS, valjda paket neki Sport rider, na 1.4 verziji ima abs, ostalo je uz doplatu, ali kao sto su ti i napisali das kontakt vidi dal sija lampica, ako sije i gasi se imas abs, a drugo nadji abs centralu isto i tako znas provereno, ali samo da znas lako je moguce da ga nemas.

A sto se takve situacije generalno tice, nek te ne brine jer ni sa absom nije bog zna sta kocenje, jednostavno zimske gume mokra podloga, ne znam koje su ali moguce da nisu bas sjajne za kisu i zato "lete".

Comment

ako ima abs onda ima " abs glavu" kad otvoris haubu sa desne strane u cosku na pozarnom zidu

Comment

• Nuccio
              CBC Veteran
              • 08.12.2007
              • 152
              • Beograd

E tu nismo gledali...moram priznati...provericemo to.Mi smo bacili pogled tu kod posudice za kociono ulje,kod glavnog kocionog i tu ne videh nista...znaci da gledamo u levi cosak kada smo okrenuti licem ka motoru? ?
              0-100 km/h
              I love that sound

Comment

• bili
                CBC Senator
                • 13.11.2007
                • 208
                • NS

EPC jeste Electronic Power Control, ali je kao što je nebojsa napisao vezano za motor.

Noviji wageni imaju dve lampice "check engine". Jedna je ta EPC, ukazuje na greške u radu računara motora. Druga je kao neki kvadratić liči na ventil (sad vidim kao avatar od Boki_RS) i ukazuje da su izduvni gasovi loši.
                VW über alles.

Comment

ne desni tocak , suprotna strana od posudice za kocionu tecnost, od posudice tj glavnog kocionog idu dve cevi do tamo.....

Comment

• Nuccio
                    CBC Veteran
                    • 08.12.2007
                    • 152
                    • Beograd

Proverili smo,nema nazalost ... Hvala svima na odgovorima i pomoci...Skroz mi je neverovatno da ABS u auto koji je 2005. godiste ne ide fabricki,kao standardna oprema,jer ipak je bezbednost u pitanju,ali dobro. Da li smem da se usudim da pitam da li je izvodljivo,a verujem da jeste i koliko bi kostala naknadna ugradnja ABS sistema za ovaj auto?
                    0-100 km/h
                    I love that sound

Comment

• ada
                      CBC Senator XXL
                      • 04.06.2005
                      • 2375
                      • Novi Sad
                      • Svasta nesto

neisplati se. centralna jedinica senzori homokineticki......................
                      Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
                      Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
                      Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
                      Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• Nuccio
                        CBC Veteran
                        • 08.12.2007
                        • 152
                        • Beograd

Pretpostavio sam,al' rekoh ajde da pitam,mozda pojeftinilo...pa nista onda,stavicemo abs samo za prednje tockove
                        0-100 km/h
                        I love that sound

Comment

• darebg
                          CBC Član
                          • 15.05.2008
                          • 16
                          • Beograd, Julino brdo

E ljudi hvala na odogovrima, bio sam malo u guzvi pa nisam stigao da vam odgovorim. U medjuvremenu, srecom nisam imao potrebe da testiram da li stvarno ima ABS ili ne ali sudeci po vasim komentarima ova lepa Ibiza nema ABS, nazalost. Mozda ni to nije tako lose, vise cu da pazim

HVala svima (i Nucciu koji je odgovarao umesto mene )

slike bacam na forum da vidimo svi kako izgleda, mada kako je vreme stiglo tesko je uhvatiti vreme za slikanje - odes na posao po mraku, vratis se po mraku)

poz

Comment

Working...
                          X