Servisna lampcia za kociono ulje

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zmaj_pa
    CBC Senator
    • 13.05.2007
    • 232
    • Klagenfurt am Wörthersee-Pancevo

Servisna lampcia za kociono ulje

Sednem danas u auto......Upalim i nesto zapisti tri puta.....Obicno ovih dana pisti jednom pri paljenju jel je temperatura spolja ispod 3 stepena......Ali sad je zapistao 3 puta i obratim malo bolje paznju kad ono gori ikona sata u levom uglu pored lampica za servis.......Ugasim auto,i odem da pogledam u knjizi kad tamo pise da je doslo vreme za zamenu ulja u kocnicama......
    He pozovem servis kazu prvi termin posle Nove Godine a meni auto treba svaki dan.....Kazu vozi tako nema nikakvih problema i ovako je verovatno potrebno ponistiti lampicu bez promene ulja
    Onda sednem na internet i malo procitam vidim ljudi to rade,kad se upali "bas ta lampica"!Kao ponisti se lampica za naredne 2 godine da se ne pali vise....E sad kao nekad i nije moguce ponistiti lampicu kad je produzenje dostiglo svoj maximum ako sam dobro razumeo........Cak postoji i uputstvo za resetovanje lampice.......

E sad moje je pitanje je sledece....Da cekam do Nove Godine sa tim pa da pogledaju u Servisu....Ili da ja i dalje opusteno vozim do prvog slobonog termina....Ili pak naj drasticnije sam ponistim tu lampicu(jel mi odvratno ide na zivce kad sednem u auto i vecito pisti i gori nesto sto nebi trebalo).
    Znam da staro ulje po sebi nije toliko opasno da moze previse uticati na kvalitet kocenja....Vise me brine da nije puklo neko crevo(mada sam dva puta proveravao gume,felne,ispod iza gore,dole sa strana nigde nema masne fleke!

Sta vi kazete.....jel imao neko iskustva sa ovim?A da radi se o Bmw 530dA E-39
    Radi lakseg razumevanja problema evo slike lampice...... i uputstva kako se resetuje lampica

Distance-based inspection

* Switch ignition OFF.
    * Press and hold the odometer reset button
    * Turn ignition key to position I.
    * After 5 seconds the words "OIL SERVICE" or "INSPECTION" are shown together with the message "reset" or "re".
    * Release button. Press and hold button. After a further 5 seconds the message "reset" starts to flash.
    * Release button. Press and release button again.
    * The new service interval is now displayed.
    * Press and release button. The message "END SIA" is now displayed.
    * Switch ignition OFF.

Time-based inspection - in conjunction with a distance-based service

* Switch ignition OFF.
    * Press and hold odometer reset button
    * After 5 seconds the words "OIL SERVICE" or "INSPECTION" are shown together with the message "reset" or "re".
    * Release button. Press and hold button. After a further 5 seconds the message "reset" starts to flash.
    * Press and hold button for 5 seconds. The time-based inspection is now displayed together with the message "reset" or "re".
    * Switch ignition OFF.

Time-based inspection/brake fluid renewal - independent of a distance-based service

* Switch ignition OFF.
    * Press and hold odometer reset button
    * Release button and wait for flashing sequence to stop.
    * Press and hold button for 5 seconds. The time-based inspection is now displayed together with the message "reset" or "re".
    * Switch ignition OFF.

Re: Servisna lampcia za kociono ulje

ponist lampicu i vozi , osim ako nemas nekih problema sa kocenjem , a neverujem da imas , glupo je da cekas do posle nove godine jer ce ti i oni samo ponistiti lampicu i jos i naplatiti a nikakvu proveru oni nemogu izvrsiti bolje nego ti, kvara nema!!!

e da plocice si naravno proverio, nivo ulja , sve ok?

veruj da vise ni nemci nerade takve servise na automobilima.......

Comment

• overspeed
      CBC Senator XXL
      • 24.05.2005
      • 2779
      • Kosovska Mitrovica

Samo nešta da razjasnim pre nego što pokušam da kažem nešta pametno

Ova slika koju si okačio, jesi li ti ovo slikao ili si samo linkovao sliku sa ovog foruma? I ako nisi ti ovo slikao da li je ista situacija kod tebe, to jest, da li su i kod tebe i nakon par sekundi po davanju kontakta upaljene obe lampice, i za oil service i za inspection? Ili je kod tebe samo situacija da "gori" slijalica sa ovom čukom i natpisom "inspection" pored. U zavisnosti od toga se i može reći nešta više, jer ovako mogu da budu nekoliko stvari u pitanju, pa da ne krečim bez veze...

Odnosno, ovo može a i ne mora da signalizuje to što piše u knjizi, baš iz razloga što ovde na slici ne gori pojedinačno samo taj sat nego i oil service iznad njega. Poenta je da je taj sistem praćenja servisnih intervala možda "prepoznao" da je došlo vreme za inspekciju I ili II, jer se tako oglašava kad mu dodje "termin"...

PS. Kad si radio zadnji put zamenu ulja i jesi li upoznat da li su kočione pločice menjane u protekle 2 godine?

edit:

@ boki, sve i da nemci (pojedini) ne urade te servise kad trebaju, urade ih kad moraju. Auto ne može proći tehnički pregled ako nije tehnički "pod konac", a tu je kočioni sistem od možda i najveće važnosti. Dakle, ako auto ne koči kako treba, ne može u saobraćaj, i gotovo. Nakon takvog izveštaja ako vlasnik želi da vozi i sledeće godine ne preostaje mu ništa drugo nego da ode na servis.

Kako god okreneš, doope mu dodje pozadi...
      http://www.bmw.tv

Comment

• zmaj_pa
        CBC Senator
        • 13.05.2007
        • 232

Ne ne......Ovo je slika sa bimmer foruma....okacio sam je samo radi ilustracije o cemu se radi!Kod mene ovaj display izgleda malo drugacije ne bas kao ovaj na slici.Kod mene po startovanju masine (tacno 6 sek) nije me mrzelo da merim ova lampica gori i onda se gasi......Ne pojavljuje se vise do sledeceg paljenja!Znaci ova cukica u obliku sata.....Nigde nepise inspektion ili tako nesto jel za to nema mesta.Servis sam radio nema punih 3.000 km ovde sam bas na forumu pisao o dilemi dali da menjam ulje u menjacu ili ne........Znaci promenjene sve tecnosti u motoru,svi moguci filteri,Kad sam auto kupovao od dilera stavljeni su sva 4 nova disca i plocice(jos nema godinu dana).Ali radi sigurnosti provericu ujtru nasta to lici....Mada pri promeni guma (sa letnjih na zimske)mislim da sam gledao da je sve bilo u najboljem redu.....E sad nesto pretrazujem po radnom stolu....Nadjem racun od zadnjeg servisa nema nigde stavka kociono ulje.....Prevario sam se kad sam rekao da su menjane sve tecnosti pod haubom jer nisu.....Sad dali je do toga ili mi je opet neki Bosanac radio na BMW-u ne znam ali jedva cekam prvi radni dan posle bozica i onda cu nekog tamo u Denzelu za gusu da vatam......

Comment

• overspeed
          CBC Senator XXL
          • 24.05.2005
          • 2779
          • Kosovska Mitrovica

Samo polako, ne gori nigde...

Ako se ne pali istovremeno i inspection lampica kao na slici nego samo čukica i gasi zajedno sa preostalom kilometražom do sledeće zamene ulja onda jeste u pitanju upozorenje za zamenu kočionog ulja. I nemoj da se ljutiš i žestiš što ti to nije uradjeno kad si radio zadnji mali servis, jer to i nije stavka koja se radi na svakom malom servisu. Ako si pak izričito zahtevao to a oni nisu odradili onda minus ide njima za neažurnost, a ako si samo ostavio auto na servis onda su verovatno uradili šta je trebalo i nisu popravljali šta radi, tako da nisu nigde pogrešili.

Po proizvodjačkom uputstvu kočiono ulje se menja na svake dve godine počevši od datuma proizvodje. Ovo se po radioničkom (servisnom) uputstvu radi na inspekciji I, dakle proveri se kad je zadnji put zamenjeno ulje i onda se ili dolije po potrebi, ili zameni kompletno ako je prošlo dve godine od zamene, ili je do tad ostalo nekoliko nedelja... Ako se ulje zameni, resetuje se taj mali timer u tabli i onda komp počinje da "odbrojava" do sledećih 24 meseca. Tih dve godine su po ovom pitanju dakle standard BMW-a nevezano za seriju i model, važi čak i za M modele, osim za X3 i X5 serije.

Dakle, možda su ljudi lepo pogledali, videli da ima još par meseci i nisu dirali... A i da nisu, nije strašno što se upalila lampica jer to ne znači da ti ne rade kočnice, pre je blagovremeno upozorenje jer se lampica tek upalila. Frka bi bila da voziš sa tim upozorenjem godinu-dve dana... Dakle, nema drame. Ovaj put samo zameniš ulje i vidi da ti resetuju taj timer tako da se ne pali opet čukica po davanju kontakta. To jest, da se ne pali u sledećih 24 meseca

PS. A to kad je bila "zakazana" sledeća zamena kočionog ulja možeš i sam, u svakom trenutku da proveriš, tako da u budućnosti ako hoćeš da budeš tako revnostan vlasnik misliš i pre timera Kad daš kontakt i upali se ta čukica i ispiše ona kilometraža do sledeće zamene ulja, pritisni onaj desni "gumb" na instrument tabli, dakle ne onaj levi za reset male kilometraže nego desni, na strani obrtomera (kod trojke služi za podešavanje sata, nisam siguran ima li istu funkciju u petici). Na displeju će onda biti ispisane 4 cifre, od kojih prve dve označavaju mesec, a druge dve godinu. Znači, ako ti ispiše cifru 1208 to znači da se decembra 2008. godine navršava dve godine od poslednje zamene kočionog ulja, i ako jeste tako to će i biti razlog zbog kojeg ti se pali upozorenje pri davanju kontakta.
          http://www.bmw.tv

Comment

• zmaj_pa
            CBC Senator
            • 13.05.2007
            • 232

Hvala Overspeed na odgovoru....Ujtru cu to da proverim odmah...

Comment

• zmaj_pa
              CBC Senator
              • 13.05.2007
              • 232

Evo ja resio moj problem...Problem je bio u tome sto je kocionom ulju istekao rok trajanja....2 godine!Usput zamenjeno ulje u menjacu i filter.Verovali ili ne potroseno 22 litre sintetickog ulja!Promenjeno ulje i u difernecijalu!Znaci ulje se menja uz pomoc neke masine koja i****va ulje iz menjaca i ubacuje novo...
              U razgovoru sa ljudima u servisu su mi rekli da ako iz menjaca ne izaze zajedno sa uljem metalni opiljci da je menjac u odlicnom stanju a pak ako izlaze da je menjac vec losiji i da onda oni preporucuju remont.....Cena takve operacije prava sitnica!Srecom moj menjac je ko nov.....U toj posudi gde izlazi staro ulje ima manji filter gde se moze videti dali ima opiljaka!Prva skalamerija od masine.....Ja sam mislio to ce biti odvrnes sraf icuri ulje sipas novo zavrnes sraf i gotovo.

Comment

Working...
              X