Problem sa menjacem, Seat Ibiza 2001 1,4 benzinac

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ubojan
    CBC Početnik
    • 01.05.2010
    • 3
    • Beograd

Problem sa menjacem, Seat Ibiza 2001 1,4 benzinac

Vec dva meseca imam problema oko menjaca na ovom automobilu. Precizan naziv modela je Mk2 facelift, 6K GP01 (6K2). Prvo sto se desilo je veoma tesko menjanje brzina i zvuk grebanja i zavijanja iz menjaca. Odvezao sam auto u jedan veliki servis na Vidikovcu i tamo su konstatovali da su lezajevi u menjacu osteceni i da imam tri opcije:
    - pokusaj popravke menjaca (po recima majstora ako ovo bude uspesno, to bi bilo najbolje resenje, jer je najjeftinije i radice OK, a sa polovnim menjacem nikad ne znas kako ces da prodjes)
    - polovan menjac (cena polovnog menjaca 400e)
    - nov menjac (cena novog menjaca 1200e)

Ja sam se odlucio za prvu opciju, zamenili su jedan lezaj i rekli mi da je sad OK i da menjac nije kao nov, ali bi trebao da me sluzi. To me je kostalo 120e.

Posle mesec dana opet problemi, grebanje i zavijanje i odmah sam odvezao auto u isti servis. Rekli su mi da treba da se zamene jos dva lezaja koja su ostecena, uz opasku da "ova serija Ibiza ima lose menjace, znas to je sve bizuterija". Ova popravka 60e, imao sam popust zbog prve intervencije.

Danas, deset dana posle servisa, krenuo sam na Frusku goru. 30-40 kilometara od Beograda opet sam imao velikih problema sa menjanjem brzina, grebanjem i zavijanjem iz menjaca i jedva sam uspeo da doteram auto kuci.

Vec mi je preko glave stalne za***ancije oko auta i ne znam sta dalje da radim.
    Posto se nesto i ne razumem u automobile, delove, nisam bas obavesten ni oko servisa (do sada sam auto vozio u tri lokalna servisa), bio bih zahvalan ako bi iskusniji clanovi foruma mogli da mi daju savet sta bi radili da su u mojoj situaciji?

Takodje, da li su gore pomenute cene polovnih i novih menjaca realne?
  • VVLAJKO
    CBC Senator XXL
    • 23.07.2008
    • 484
    • Nis
    • Audi A4, Primera p12

Re: Problem sa menjacem, Seat Ibiza 2001 1,4 benzinac

Ti menjaci imaju problem-fabricku gresku na lezajevima diferencijala i snopa.
    Oni na diferencijalu su metricki NTN i nije ih problem naci, dok su oni na snopu colovni TIMKEN i njih je nemoguce naci.
    Takodje kao posledica stradalih lezajeva stradaju i zubi na diferencijalu i njihov par na snopu i tu je svaka intervencija uzaludna.
    Cena polovnih menjaca je 200-250eur, novi su oko 1000, a moze se uz minimalne prepravke(treba da se na kuciste iznad desne poluosovine navare 2 parceta aluminijuma u koje se ureze navoj za nosac sajlica biraca) namontira i menjac sa golfa 3 1.4 koji se krecu od 130-150 eur. i kvalitetniji su od ovih novijih.
    Glupost nas je do ovde dovela, glupost ce nas i izbaviti.

Homer J. Simpson

Comment

• ubojan
      CBC Početnik
      • 01.05.2010
      • 3
      • Beograd

Vvlajko, znaci najbolja varijanta po tebi bi bila montaza menjaca sa golfa 3? Sutra idem u servis pa cu pitati majstora za ovo.

Comment

• dmakso
        CBC Početnik
        • 19.07.2010
        • 1
        • Beograd

I ja imam slican problem sa Seat Ibizom 2001, 1.4 mpi. Za sada se javlja samo povremeno. Ponekad tesko ulazi u brzine i cuje se krcanje pri prebacivanju brzina. Da li si uspeo da resis problem i kako?

Comment

• ubojan
          CBC Početnik
          • 01.05.2010
          • 3
          • Beograd

@dmakso Pa nista, bio sam jos jednom u servisu i nesto su cackali i podmazivali neke kanale oko menaca i sad radi korektno, nadam se da ce da potraje. Ceo problem je bio oko ostecenih lezajeva i nepodmazanih sajli (neke sajle koje idu do menjaca) i delimicno prljavih kanala tih sajli.

Comment

• goran76
            CBC Početnik
            • 24.11.2010
            • 3
            • beograd

Sličan problem kao i kod vas, vozim seat cordobu 1.4 2001.god., mislio sam da mi se čuje ležaj u točku, ali sam juče posetio majstora, koji mi je rekao da se načeo ležaj u menjaču (diferencijalu). Rekao mi je da tu pomoći nema, da vozim još nekih 1000-2000, da se pojača zvuk kako bi tačno znali kaoji je od ležajeva u problemu......A onda skidanje menjača,zamena, popravka bi trebala da košta oko 150Evra. S tim što meni menjač normalno i bez problema radi,lako ide u brzine.

Comment

• scorpioman
              CBC Član
              • 31.07.2012
              • 12
              • Banja Luka

Nadam se da će i kod mene da se reši zamenom ležajeva na diferencijalu, na Hyundai Elantri 1.6 jer se čuje to struganje u 1,2 i 3 a zavijenje u 4 i 5 kada dođe na 2200 obrtaja. Dosta majstora sam pitao, ovlašteni servis je potvrdio da su ležajevi (doduše rekli su i to da kada otvore menjač videće da neće naći još nešto), još ću posetiti servis u NS pa sabrati utiske i odlučiti.

Comment

Working...
              X