Menjac iskace iz 4te, zamajac lupa, posle skidanja i vracanja menjaca, astra h 1.9

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nikaragva
    CBC Senator XXL
    • 03.06.2008
    • 521
    • B. Palanka
    • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Menjac iskace iz 4te, zamajac lupa, posle skidanja i vracanja menjaca, astra h 1.9

Auto: Opel Astra H, 2005g, 1.9cdti, 110kW, 320Nm, menjac m32/6

Evo ovako da pocnem od pocetka. Kod mene je menjac vadjen napolje, posto je motor takodje vadjen i onda zajedno sa motorom sve vraceno unutra. Na menjacu nije nista radjeno sem druk lezaja. E sad, posle te intervencije, javili su se simptomi dotrajalog zamajca, ujutru kada se upali lupa neravnomerno (posle kada se ugreje prestane - i kada se pritisne kvacilo prestane), nekad na leru trese u voznji kad npr. prelazim pipav teren pa idem u prvoj ili drugoj na leru bez gasa, pred semaforom kada se zaustavljam pa stisnem kvacilo zna da zalupa posle kocenja motorom, zaklapara. Svi ti simptomi koliko sam sam uspeo da se informisem nedvosmisleno ukazuju na dotrajao zamajac. Istina nekako mi je rano, jer zamajac je presao oko 150-160,000km. Nista od tih simptoma nije bilo dok se nije sve rastavilo i posle sastavilo. Da li je moguce da je problem bio takav, da se tim rastavljanjem i cackanjem nesto poremetilo i ubrzalo proces? Ili nesto trece? Ovde zapravo i nemam mnogo dileme da li je zamajac, ali mi je nejasno da se to odjednom ispoljilo posle tog "izmestanja" menjaca.

Drugi problem i mnogo ozbiljniji za voznju, poceo da se javlja isto kad i prvi, otprilike, ali sam ga prvi put primetio u brdima, u ravnici mi se retko desava. Naime, kada npr. idem nizbrdo i hocu iz 5te da ubacim u 4tu i kocim motorom, menjac kada primi to opterecenje, iskoci iz 4te brzine cim malo pustim kvacilo. I sve dok skroz ne pustim kvacilo dok je menjac u neutralnom polozaju i ponovo ponovim postupak, nece da udje u brzinu, krlja. Jedno od resenja je i da osobalim malo po kocnici da smanjim brzinu i udar koji menjac mora da primi dok se auto vec krece nizbrdo. Nadam se da sam dobro objasnio. I ovaj simptom je poceo da se javlja posle tog rastavljanja. Da li je moguce da je uzrok tome takodje zamajac, mozda sinhroni ili sta vec? Da li je mozda menjac u pitanju ili nesto iz sistema kvacila? Da napomenem druk lezaj sam menjao i nista vise. Kvacilo inace hvata normalno i radi dobro, ne osecam da proklizava ista, nisam radio test, ali kad npr. nekad zena sedne da vozi, glat se ugasi ako malo brze pustis kvacilo, tako da kontam da je kvacilo valjda ok.
  • nikaragva
    CBC Senator XXL
    • 03.06.2008
    • 521
    • B. Palanka

Nasao sam na netu, da nekim ljudima ispada menjac iz brzine, i dok ne uspore malo, ne mogu da vrate u brzinu. Znaci slicni simptomi kao moji. Kod njih je problem bio sto im je falilo ulja (neki je cak ima neku rupu kroz koju je iscurilo ulje). Mada mi je sumnjivo sto samo iz jedne brzine ispada

Samo da napomenem da je njima menjac iskakao pri normalnoj voznji, a meni po ravnom kad idem redom 1-2-3-4-5-6 mogu da ga gazim i stiskam koliko hocu i sve radi normalno. Ispada SAMO kada kocim motorom, 5 -> 4.
    Last edited by nikaragva; 12.09.2011, 15:32.

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Kad je vraćan menjač nije dobro napasovana ili vraćena poluga birača brzine. Nije na istom mestu gde je bila. Kočenje motorom izaziva pomeranje motora i menjača u jednu stranu a ako je slabiji nosač motora, to je dovoljno da povuče polugu i izbaci menjač iz brzine. Treba to prekontrolisati, prenos od ručice do samog menjača.
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• nikaragva
        CBC Senator XXL
        • 03.06.2008
        • 521
        • B. Palanka

Hvala na odgovoru!
        Nadam se da je to u pitanju, ne znam da li sam u prvom postu spomenuo da se to ne desava 100% uvek a u otprilike pri istim uslovima. Jednom sam bas pokusao da isprovociram kvar, ali mi je uspelo tek iz 5-6 pokusaja (nulti je takodje uspeo, posle cega je krenuo "test" da vidim koliko se cesto desava).
        Ako ne uspem kod sebe u komsiluku to da namestim, ko to radi u NS? (moze i pp, zbog reklame)

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Umesto onog Srbija staviš lepo mesto pa ti neko preporuči...
          Nije to nauka da bi potezao za NS, to će lako proveriti svaki mehaničar...
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• nikaragva
            CBC Senator XXL
            • 03.06.2008
            • 521
            • B. Palanka

Evo lokacije, nisam na to ni obracao paznju
            Radim u NS, pa mi to nije problem. Ali ako provera ne zahteva specijalistu za menjace, onda ok

Comment

• kamango
              CBC Senator
              • 31.05.2009
              • 205
              • KS-BG

Ja sam imao slican kvar, doduse na skroz drugom automobili a i benzinac je bio. Meni je pri svakom vecem opterecenju, uzbrdica, ubrzavanje dok je natovaren itd itd izbacivao iz 4te, jako neprijatno pogotovo kada se to desi na putu za crnu goru po onim brdima. U pitanju je bio samo jedan od nosaca motora, posle zamene nikakvih problema vise nisam imao. Da se pridruzim dori, mozda skratis potragu za kvarom....

Comment

• nikaragva
                CBC Senator XXL
                • 03.06.2008
                • 521
                • B. Palanka

Pda, prilicno neprijatna pojava Nisam je ni primecivao dok nisam prvi put otisao u brda
                Za vikend cu gledati da odem do majstora da pregleda nosace i birace.
                Hvala na odgovorima!

Comment

• kamango
                  CBC Senator
                  • 31.05.2009
                  • 205
                  • KS-BG

Ne mogu da verujem....

Kako sam juce ovo napisao, isto mi desilo sa novim kolima koja sam uzeo pre 3 dana. Samo sada ispada iz 4. i 5. a nikakav osecaj nemam pri ubacivanju u 1. i 2. Dakle rade te prve dve brzine ali nema onog klika kao da je upao u brzinu.

Izgleda da sam ga dobro izmalerisao .

Comment

• nikaragva
                    CBC Senator XXL
                    • 03.06.2008
                    • 521
                    • B. Palanka

Maler!

Kod mene nema problema sa drugim brzinama (samo 4ta) ili ih ja nisam otkrio

Comment

• nikaragva
                      CBC Senator XXL
                      • 03.06.2008
                      • 521
                      • B. Palanka

Odg: Menjac iskace iz 4te, zamajac lupa, posle skidanja i vracanja menjaca, astra h 1

Originally posted by Dora View Post
                      Kad je vraćan menjač nije dobro napasovana ili vraćena poluga birača brzine. Nije na istom mestu gde je bila. Kočenje motorom izaziva pomeranje motora i menjača u jednu stranu a ako je slabiji nosač motora, to je dovoljno da povuče polugu i izbaci menjač iz brzine. Treba to prekontrolisati, prenos od ručice do samog menjača.
                      Konacno sam i ovo prekontrolisao, i po recima majstora poluge dobro stoje.
                      On kaze da je problem u menjacu, ali mene i dalje jede crv sumnje, zasto je to pocelo da se desava posle demontaze/montaze menjaca

Comment

• stevak
                        CBC Senator XXL
                        • 31.05.2009
                        • 1215
                        • Zemun
                        • Saab 9000 cs 2.0T

Odg: Menjac iskace iz 4te, zamajac lupa, posle skidanja i vracanja menjaca, astra h 1

Promeni majstora, jeftinije je.
                        ex SAABotražitelj

Comment

• kalimero1
                          CBC Senator XXL
                          • 01.11.2010
                          • 318
                          • zagreb
                          • c5

ako su ti birač i nosači na mjestu otišao ti je ležaj na snopu,to im je dosta čest kvar na tim 6brzina getribama
                          inače ti je ista getriba na novoj fiat cromi.ovo ti govorim iz iskustva jer sam ih dosta radio.tu getribu ja inače rastavljam na autu bez skidanja.

Comment

• nikaragva
                            CBC Senator XXL
                            • 03.06.2008
                            • 521
                            • B. Palanka

Prevedi mi to u novce ? Jel to tezak kvar na menjacu, da li se taj lezaj tice samo 4te (jer meni samo u 4toj pravi problem), ... ?

Comment

• kalimero1
                              CBC Senator XXL
                              • 01.11.2010
                              • 318
                              • zagreb
                              • c5

zadnji sam radio prije par mjeseci,ovdje u zg su 2 ležaja koštala oko 1000kn,s tim da sam jednog pripasivao jer nije bilo originala.

Comment

Working...
                              X