Problem sa dobosem na suzi

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • xxx1
    CBC Član
    • 17.12.2007
    • 93
    • Batajnica

Problem sa dobosem na suzi

Danas sam skidao tockove da bi proverio lezajeve istih, posto sam u voznji u zadnje vreme cuo hucanje koje je, naravno, dolazilo otpozadi. Ustanovio sam da lezajeve treba menjati, medjutim kada sam skinuo zadnji desni tocak isto je i tu otisao lezaj, medjutim culo se i kako poklopac dobosa kaci paknove. Tada sam uzeo cekic i poceo da okrecem dobos i udaram po istom i tada je (na svu moju zalost), doslo do problema. Udarajaci po dobosu, nesmotreno sam udario i po srafu koji drzi poklopac dobosa i posto je na dobosu bilo rdje, a i sam sraf je bio rdjav, krst srafa je unisten. Posle sam pokusavao da sa i srafcigerom napravim krst ali bezuspesno. Ako znate da pomognete, svaka pomoc bi bila dobrodosla. Da li da busim sa busilicom? Hvala unapred!
    Akceleracioni momenat je kad okine varnica pa se zapali corba pa klip krene da zalece na dole
  • Delkan
    CBC Senator XXL
    • 14.06.2005
    • 829
    • 60 km From BG,West

Re: Problem sa dobosem na suzi

Originally posted by xxx1
    poklopac dobosa kaci paknove.
    Ajd` malo pojasni,sta ti je poklopac dobosa i kako on kaci za pakne?

Comment

• xxx1
      CBC Član
      • 17.12.2007
      • 93
      • Batajnica

Poklopac dobosa je deo koji "prekriva" paknove. Ako si ikad menjao paknove ili dobos ili ako si radio oko rucne kocnice morao bi to da znas. Kada menjas paknove, skidas gumu, pa poklopac dobos kocnice, pa onda valjda rasturas mehanizam paknova. Da bi se skinuo poklopac dobos kocnice, mora da se odvrne jedan ili dva srafa, u mom slucaju jedan, koji je bio u ravni sa dobosem i koji je imao krst, da bi mogao da se odvrne srafcigerom. Ja sam ga slucajno zvekno i posto je bio truo krst srafa je jednostavno unisten. Sada me zanima koja je mogucnost da ja uopste skinem poklopac dobos kocnice, posto je doticni sraf unisten? Da li da busim ( sto mi se cini kao najlogicnije resenje ) ili sta?
      Akceleracioni momenat je kad okine varnica pa se zapali corba pa klip krene da zalece na dole

Comment

• RANK
        CBC Senator XXL
        • 28.02.2007
        • 1635
        • Beograd
        • FIAT MAREA WEEKEND 1

to sto ti zoves poklopac je dobos.

slobodno razbusi glavu tog krstastog srafa i zaboravi na njega.
        "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• dima
          CBC Senator
          • 14.02.2007
          • 200
          • Niš

Razbusi samo glavu srafa sa burgijom (valjda bese 8mm), kada skines dobos klestima odvrni navoj koji je ostao u glavcini.

Imao sam skoro problem sa kacenjem paknova, ispostavilo se da su dobosi postali malo elipsasti, a uz to su i dosta pojedeni pa je moguce i da su se deformisali usled toplote ii vec cega. Resenje je ili obrada ili novi dobosi.
          OPEL ASTRA G 1.4 16V

Comment

• xxx1
            CBC Član
            • 17.12.2007
            • 93
            • Batajnica

Ok, hvala vam. Razbusicu kao sto sam i mislio. Samo ne razumem Dima, kakve veze ima sraf koji drzi dobos sa glavcinom tocka? I ne mogu da razbusim samo glavu srafa, moram ceo sraf da unistim jer ostatak navoja srafa drzi dobos.

Comment

• Goran
              Moderator
              • 06.10.2004
              • 535
              • Vrbas

Ako baratas aparatom za varenje navari na taj unisteni sraf novu maticu i odvrni kljucem. Posle nadji novi odgovarajjuci i stavi na njegovo mesto. Isprobano x puta u raznoraznim situacijama
              Originally posted by Dora
              Banovao me Goran
              Ako ne mozes da im objasnis, zbuni ih!

Comment

• xxx1
                CBC Član
                • 17.12.2007
                • 93
                • Batajnica

Vidis i toga se nisam setio. Hvala jos jednom.

Comment

• Delkan
                  CBC Senator XXL
                  • 14.06.2005
                  • 829
                  • 60 km From BG,West

Poklopac dobosa je deo koji "prekriva" paknove.
                  Kada kazes "poklopac dobosa" ispada da ti imas neki dvodelni dobos,to jos nisam video...Samo hocu da te nateram da se pravilno izrazis.

To sto ti se desilo sam radio bar desetak puta na raznoraznim automobilima.Da bi resio problem treba ti ne vise od 10 min. ako imas alata.
                  Bice ti jako tesko da zavaris navrtku posto je,ako se dobro secam,u pitanju sraf od 6mm.Problem sam uvek resavao busilicom,pa ureznicom od 6mm...

Comment

• Delkan
                    CBC Senator XXL
                    • 14.06.2005
                    • 829
                    • 60 km From BG,West

Ok, hvala vam. Razbusicu kao sto sam i mislio. Samo ne razumem Dima, kakve veze ima sraf koji drzi dobos sa glavcinom tocka? I ne mogu da razbusim samo glavu srafa, moram ceo sraf da unistim jer ostatak navoja srafa drzi dobos.
                    Kada budes sve rastavio bice ti jasnije ovo sto ti je dima rekao.

Comment

• dima
                      CBC Senator
                      • 14.02.2007
                      • 200
                      • Niš

Ma skini mu ti prvo glavu da bi mogao da skines dobos, pa se posle igraj sa ostatkom navoja (usrafljen je u glavcinu gde se srafe i srafovi tocka), mislim da ce ti biti lakse.
                      OPEL ASTRA G 1.4 16V

Comment

Working...
                      X