spona

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • markone008m
    CBC Početnik
    • 07.11.2008
    • 6
    • lazarevac

spona

jedno pitanje za sve korisnike ovog sajta! na fordu fiesti staroj manje od godinu dana PUKLA MI JE SPONA KOD NAVOJA pri voznji u (hvala Bogu) drugoj brzini!!!! u servisu su mi rekli da sam ja kriv za taj kvar,jer su primetili (minimalno,jedva vidljivo) ostecenje na alu felni koje je prouzrokovano jakim udarcem (neka svemirska felna) !!! znaima me da li je moguce da,taj vitalan deo na svakom utomobilu,tek tako pukne?! ostalih ostecenja na automobilu nema!!!
  • sw.brick
    CBC Senator XXL
    • 09.10.2004
    • 8141
    • Beograd, barajevo-zemun
    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

na slici je po izgledu obima pohabanosti auto prosecne starosti od oko 15-25 godina. naime tako izgleda donji postroj auta sa do 1/2 miliona km iza sebe...

ne verujem da je moguce da za godinu dana auto toliko zardja na vitalnim delovima, da manzetna propadne itd...

ako zaista jeste i ovo jeste Fiesta koja ima do 12 meseci starosti od prve registracije ovako nesto spada u raritet.
    volvo
    945 SE turbo lpg
    344 GL lpg

Comment

• subicd
      CBC Senator XXL
      • 20.06.2008
      • 463
      • Novi Sad

De bre sme da pukne tako. A ako i jesi udario u rupu, posto su jel videli kao ostecenje na felni, to ostecenje treba da bude ne vidljivo nego da je felna usla par santimetara a i guma ne verujem da bi prezivela.
      Po meni insistiraj na zameni a mozda i tuzbu da pokrenes protiv Forda.
      Iskreno ja prvi put vidim da spona pukne na ovakvom mestu, obicno se to odigra na kugli spone.

Ja sam 2 puta odvalio u rupu(mislio sam da mi je iskocio amortizer i da sam odvalio pola auta), jednom sa Golfom 3 i to tako da sam iskrivio centralni deo alu felne, nije nista stradalo osim felene koju sam ispravio, a posle toga sam presao jos bar 70.000km, polovan je bio auto te 2002. godine.
      Nedavno sa novim A3, opet iskrivio felnu 2-3cm ulubljenje, guma prezivela, a spona i ostali delovi na levom tocku su ostali citavi bar za sad. Presao od tad 4000km.
      Cisto sam ti naveo primere da znas da ne puca lako, e sad gde si ti udario i da li si ne znam, ti najbolje znas.

Comment

• M-power
        Moderator
        • 10.01.2005
        • 10060
        • Bg; Banovo Brdo
        • CorsaC, astra H,

Bas kako je Brick uvideo, da li je ova fiesta zaista stara samo godinu dana?
        Kao drugo ne sme da pukne ni u kojem slucaju, jer to znaci pogibija.
        Ma koliko jako upao u rupu to nema veze sa sponom, pre ce da stradaju mnoge druge stvari nego spona. Jedino da je u pitanju bocni udarac u tocak ali opet....
        To date there has never been a faster car built for the public road and,
        it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• cvrle
          CBC Senator XXL
          • 11.06.2006
          • 1008
          • Beograd,Banovo brdo

Takodje mislim da ovako ne moze da izgleda auto sa manje od godinu dana starosti ali ajde, mi u firmi imamo nove keceve,stari godinu, dve dana, koji se voze po oranju,makadamu i sl., peru jednom mesecno ako se seti neko, pa izgledaju poprilicno dobro, i ni priblizno ovako zardjalo odozdo.

Ova spona je definitivno pukla od nekog udarca u nju, prvo imas ogrebotine po njoj, drugo kad se pogleda slika uvelicana vidi se da su ti navoji iskrivljeni sve do te mere kad su pukli,sta li je uzrok tome, nemogu oni sami od sebe da se iskrive i puknu pogotovu ne u tome delu gde sila ne deluje na savijanje prilikom motanja volana.

Da pukne samo od sebe i na tom mestu, sa vozilom u pokretu, mislim da je nemoguce pogotovu ako kazes da je nov auto.

Jedino mi pada na pamet situacija, da si prislonjen tik uz ivicnjak sa tim tockom(onaj stari sto ide pod pravim uglom), i da motas u stranu tako da spona ide ka ivicnjaku dok gura tocak u tu stranu, pa da se nekako stvori sila koja ce da slomi sponu, ali opet i pored servo volana morao bi da zapnes ko konj,a i pre mislim da bi auto pomerio bocno nego da se slomi , samo razmisljam naglas...
          Boj ne bije svetlo oruzje vec boj bije srce u junaka

Comment

• komarac
            CBC Član
            • 15.09.2005
            • 62
            • Istocna Hrvatska

Iz višegodišnjeg iskustva na radnom mjestu autolimara, procjenitelja šteta na motornim vozilima, a sada vlasnika auto servisa, odgovorno tvrdim da je do pucanja spone na slici došlo na način da je prednji desni točak udaren snažno sa vanjske prednje strane, pritom pretpostavljam da je do udara došlo tako što su točkovi bili smotani u lijevo te da je došlo do udara u bankinu ukoliko nema vidljivih oštećenja na vozilu, pritom ostavljam mogućnost da je u trenutku udarca spona samo napukla a da je pukla naknadno(zato što na pukotini ima tragova hrđe) , ali bi ti tada volan stajao zakrenut u desno. DOKAZ: navoj na sponi na prednjm dijelu je skupljen a na stražnjem dijelu raširen.

Comment

• ljube-kugla
              CBC Senator XXL
              • 04.05.2006
              • 1531
              • batajnica

ovo jeste fiesta novije generacije jer stara ima kuglu na dve dva srafa ili nitne a nova ima tri,a po pukotini se vidi da je pukotina sveza i bela,sto znaci de je bio jak i lep udarac na punom anslagu u levo,jer mi se cini i da je spona savijena i ostecena tako,da je pukotina starija od bilo bi sareno,a ovo je verovatno bio udaren auto i da je kraj letve(sfericni zglob) bio savijen i prilikom nekog cudnog ugla on nije imao dovoljan hod i morao je da pukne

tu si mozda ti kriv ili ako je neko pre tebe vozio pa nije prijavio udarac o neki veci ivicnjak,sletanja u kanal ili tako nesto

bitno je da su svi zivi i zdravi i ne naterivaj mak na konac,nego kupi drugi sfericni zglob i proveri da nije kriva i kugla na sponi i teraj
              ko na nas krene iz mesta je naje&o
              a sto nas je vise,jaci smo

Comment

• markone008m
                CBC Početnik
                • 07.11.2008
                • 6
                • lazarevac

ej

auto je nov! kad sam ga preuzeo presao je 2km,znaci potpuno nov! sve ovo ispod je prljavo,a ogrebotina nema! to je skinuta prljavstina od dodira rukama i pomeranja spone... auto je tango crvene boje i zaprljan pa se moze pomisliti da je zardjao,ali nije! ponavljam auto nije vise nigde udaren! puklo je kao petarda pri voznji u drugoj brzini od oko 10km/h !!! kada sam otvorio prozor levi tocak je bio smotam u levo dok je desni ostao pravo! moguce je da kad je to puklo tocak naglo otisao u levo i potisnuo sponu koja je ,naravno, ostala pravo jer sam isao pravo! ali i pored toga mislim da ne bi smela da pukne jer ona mora da ima elasticnost! mogla je samo da se savije!

Comment

• M-power
                  Moderator
                  • 10.01.2005
                  • 10060
                  • Bg; Banovo Brdo
                  • CorsaC, astra H,

Gde nije zardjap pa nismo coravi, ono na glavcinije povrsinska rdja, kao i na sponi, to nema ni kod mog juga starog 5 godina.

To je neko imao neki peh pa ti nije prijavio vidi se da je spona kriva i navoj nagnjecen a ne samo da je pukla sto ne moze ni od rupa, plastika u kugli i letvi volana ipak pre dobije luft nego sto ce jedna spona da pukne. Da to tako puca to bi bila katastrofa.

Comment

• Van
                    CBC Senator XXL
                    • 16.02.2007
                    • 1425
                    • Nbgd

Po navojima se vidi gde se metal gnjecio a gde se istezao . U pitanju je savijanje spone ka zadnjem delu vozila , a sta je uzrok ovome , nemam pojma . Bocni udarac u tocak koji moze da prouzrokuje savijanje spone usled njene vitkosti ( normalana sila ) bi toliko ostetio felnu da ova ne bi licila ni na sta . Drugi moguci uzrok je da je auto upao u rupu u kojoj je strcio neki objekat u da je svu energiju udarca primila spona , i da se od savijanja pukla .
                    Meni je na fiatu unu pukla spona , kada sam se sudario sa fordom eskortom pri 40 na sat i svu energiju udara je otisla na prednji levi tocak , koji je zavrsio pod kolima , viljuska je bila totalno unistena a spona je bila toliko savijena da je pukla . Udarac od koga puca spona definitivno ostavlja veoma vidljive posledice po kola .
                    ...zivi , Franjo je ziv !!!

Comment

• markone008m
                      CBC Početnik
                      • 07.11.2008
                      • 6
                      • lazarevac

e

znaci rdja je problem?! pa u to tesko da neko moze da me ubedi...
                      a auto jedino ja vozim i ne znam kakva rupa treba da bude da ja udarim a da se ne setim u zadnjih 3-4 meseca. jednostavno primetio bih u voznji da nesto nije u redu. opet kazem moguce je da je to sto je savijena na navoju prouzrokovalo naglo skretanje tocka u levo a volan stajao pravo! verovatno je krenula da se savija i pukla... vidi se da je materijal krt! na sponi nigde nema vidljivog ostecenja od udarca! bio sam kod mnogih strucnjaka i vestaka,kazu da ovo jos nisu videli! jednostavno felna i cela leva strana auta treba da pretrpi veoma jak udarac da bi spona pukla!

Comment

• Van
                        CBC Senator XXL
                        • 16.02.2007
                        • 1425
                        • Nbgd

Materijal uopse nije krt , to se lepo vidi po guzvanju i istezanju navoja .
                        Ogromna sila treba da bi se to tako slomilo . Samo od sebe se to nece desiti , ili si kupio takav auto ili ga je neko ( a mozda i ti ) otkinuo a i sam kazes da je puklo kao petarda . Ko zna preko cega si presao a da nisi ni primetio .
                        Ako bas insistiras , odnesi materijal na ispitivanje , pa ces znati da li ima neki problem ili ne .

Comment

• markone008m
                          CBC Početnik
                          • 07.11.2008
                          • 6
                          • lazarevac

ko zna... al imam svedoke koji su bili tu i videli i culi sta se desilo! da na putu nije bilo nicega,da nigde nisam udario,da pre toga nisam vozio po njivama ili necem slicnom... na kraju cu ja verovatno platiti taj kvar,jer nemam sredstava za ispitivanje,a i oni ce verovatno svom silama braniti svoj interes! jeste da sam u prednosti,ali tesko je to u ovoj drzavi!
                          Hvala svima na savetima i misljenjima!!!

Comment

• Van
                            CBC Senator XXL
                            • 16.02.2007
                            • 1425
                            • Nbgd

Pazi mozes da uzmes to parce preostale spone posle promene , stavis ga u stegu navuces ceku od jedno metar preko nje i probas da savijes . Iznenadices se koliko velika sila je potrebna , a samo ugao savijanja ce ti reci koliko je materijal otporan na zatezanja .

Comment

• M-power
                              Moderator
                              • 10.01.2005
                              • 10060
                              • Bg; Banovo Brdo
                              • CorsaC, astra H,

Pazi veoma cudno. Kapiram da je samo pukla, ali se vidi da je pre pucanja savijena na tom delu. Na bilo koju provaliju od rupe ona ne moze da se savije, jedino na bocnu silu ali odavno bi ti auto vukao u stranu da je ranije savijena.

Ocigledno ce ovo ostati ne razjasnjena misterija.

Comment

Working...
                              X