Elem, seat cordoba, 96 god., 1.4, 44kw, petostepeni menjač, pre nekih mesec dana poče da se čuje neki zvuk iz motornog dela. Dignem haubu, da vidim šta bi moglo biti. Zvuk je najsličniji (sad pazi opis) ako se neko seća onih keramičkih ptičica u koje se sipa voda, pa se u njih duva i one cvrkuću (al ga sročih). Ustanovio sam da ima veze sa menjačkim sklopom. Kad je kvačilo pušteno, i u leru i u brzini, čuje se cvrkutanje. Ne konstantno, već periodično. Kad kvačilo stisnem, zvuk se istog trenutka gubi. Moja pretpostavka je ili da fali ulje u menjaču, ili da je druk lezaj u pitanju. U voznji nikakvih problema nema. Probao sam sa podešavanjem hvatanja kvačila više-niže, isto se ponaša.
Neka ideja šta bi moglo biti, ako nije nešto od ova dva predloga. Ako je druk ležaj, koliko je opasno po set kvačila voziti tako? Ako fali ulje, da li dolivanje istog rešava problem?
Neka ideja šta bi moglo biti, ako nije nešto od ova dva predloga. Ako je druk ležaj, koliko je opasno po set kvačila voziti tako? Ako fali ulje, da li dolivanje istog rešava problem?
Comment