Menjac kod lade samare...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • savke
    CBC Senator XXL
    • 14.02.2006
    • 575
    • Novi Sad, Temerin
    • Laguna 2 ph2, Golf 3

Menjac kod lade samare...

Imam Ladu Samaru 92' god, i imam veliki problem sa menjacem od kada sam je kupio (pre 5 meseci).

U pitanju je petostepeni menjac, presao oko 120000Km. Naime, menjac se jako cuo pa sam jos zimus naravno hteo da proverim ulje. Tada sam naisao na neslaganja. Jedni su mi govorili da u samarin menjac sipam moptorno ulje, a drugi da sipam ulje za menjace... Na kraju sam iskopao neko sae 80 i sipao ga. Tada sam primetio da je u menjacu falilo sigurno litar od propisanog.

Ulje nigde ne curi i mandzetne su ok makar od kad sam je ja kupio (bivsi vlasnik kaze da ih je sve menjao pre 6 meseci i sasvim su ok). Predpostavljam da je njemu iscurilo ulja i da je samo menjao mandzetne a da nije proverio ulje.

Posle zamene ulja, stanje se malo popravilo ali kako je doslo leto, i ulje u njemu se razredilo, opet isti problem. Razmisljam da sipam sae 90 ali me interesuje da li je jos neko imao problema sa menjacem na samari i ima li neke pomoci osim zamene menjaca.

Jedni mi kazu da kod njih odu sinhroi a drugi da su u pitanju zupcanici ili lezajevi u diferencijalu, ali koliko se isplati rasturati ga?

Inace lepo salta brzine.

P.S. Jedan mi je nudio za 120e petostepeni menjac sa garancijom pa me interesuju i vasi komentari na cenu.

Pozdrav!
    Само замисли да је сваки нови дан бољи него јуче а лошији од сутра....!
  • nikolans78
    CBC Senator
    • 16.03.2006
    • 277
    • Vankuver, Kanada

Imam isti problem. Sve lepo radi ali se cuje, na znam da li su lezajevi ili nesto drugo. I ja sam imao dilemu da li da sipam motorno ulje ili ulje za menjace. Nakon malo istrazivanja, saznao sam da u samare sa 4 stepenim menjacem ide menjacko (sae 80) a da u 5 stepeni menjac ide motorno, jer moze da crkne 5. brzina ako se u njega sipa menjacko ulje. Znaci, i mene isto interesuje da li se isplati nesto popravljati, ili kupiti neki polovan (koji je isto sumnjiv). Znaci, verovatno su lezajevi, sumnjam da su sinhroni, jer bi onda bilo krcanja pri saltanju (a toga kod mene nema).
    Svaki savet je dobrodosao

pozdrav

Comment

• zoranbg
      CBC Senator XXL
      • 23.03.2005
      • 4098
      • Rooster's Hill , Beog
      • Grande Punto 1.2

Nemam Ladu ,ali me zainteresovalo pa sam bacio pogled u Auto datu 2004 i tamo pise da svi modeli lade samare bez obzira dali su 1100,1300 ili 1500 ccm,koriste u menjacu ulje gradacije SAE 10W/40 .. i to u kolicini od 3 do 3,5 litara u zavisnosti dali je 4 stepeni ili 5 stepeni menjac.
      uzgred mislim da je ta cena za polovan Ladin menjac velika...
      mozda ako je to sa ugradnjom,uljem i "garancijom"...onda i nekako.
      Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• nenad011
        CBC Veteran
        • 01.04.2006
        • 198
        • Novi Beograd

U "Autoladi" kompletan menjac za ladu Rivu, petostepeni kosta neverovatnih 56500 din!

Comment

• savke
          CBC Senator XXL
          • 14.02.2006
          • 575
          • Novi Sad, Temerin
          • Laguna 2 ph2, Golf 3

sto kaze nikolans78 ni kod mene nema krcanja kod saltanja, tako da je moguce da nisu u pitanju sinhroi. Mozda ipak ubedim kolegu da ga rasturimo kada budemo imali vremena, mozda se ipak isplati pogledati.

Strasno me interesuje, otkud to da u menjac, motorno ulje? Ajde da ima neku pumpu za ulje ili tako nesto, ali kako ja znam menjac se podmazuje samo buckanjem (Zupcanici sami podizu ulje iz kartera menjaca i podmazuju se u radu).

Ako neko zna tacno zbog cega, strasno me interesuje, javite.

Pozdrav!

Comment

• Alekre
            CBC Senator XXL
            • 12.09.2005
            • 780
            • Smederevo

Jedni mi kazu da kod njih odu sinhroi a drugi da su u pitanju zupcanici ili lezajevi u diferencijalu, ali koliko se isplati rasturati ga?
            Kod samare nemas diferencijal .
            Sloboda i divljina, nesputanost i zivot van formalnih drustvenih okvira.

Comment

• nikolans78
              CBC Senator
              • 16.03.2006
              • 277
              • Vankuver, Kanada

naravno da ima, samo sto se nalazi na menjacu. Ulje se ne sipa posebno vec je isto kao i u menjacu.

pozdrav

Comment

• nikolans78
                CBC Senator
                • 16.03.2006
                • 277
                • Vankuver, Kanada

nabavio sam danas neko servisno uputstvo za ladu samaru (u elektronskom obliku) Ima puno slika i detaljnih opisa, medju njima i popravljanje menjaca i diferencijala. Ako se neko odluci za takav poduhvat moze da mu pomogne. Mali je problem sto je na ruskom. Ali ima puno slika pa se moze razumeti. Ima na tom sajtu za sve modele lada ali sam ja za sada skinuo samo za samaru. Ovo za samaru je veliko ~150MB.
                www.newshot.ru
                nadjete, ne znam na kojoj je stranici, medju prvih nekoliko, ali se morate onda registrovati na forumu, pa tek onda da skidate u delovima. Ako hoce neko ja mu mogu narezati na cd, ja sam u novom sadu.

pozdrav

ps. mozda ovu poruku treba staviti u neku temu "linkovi" ili slicno

Comment

• savke
                  CBC Senator XXL
                  • 14.02.2006
                  • 575
                  • Novi Sad, Temerin
                  • Laguna 2 ph2, Golf 3

Nikola svaka cast za ovo odlicna stvar

Tacniji link je:

Ali se pre toga treba registrovati, odnosno da bi ste videli stranicu morate ukucati svoj ligin i password (ili kako se to vec kaze na ruskom), a registracija je besplatna.

Pozdrav.

Comment

• zoranc
                    CBC Senator XXL
                    • 31.03.2005
                    • 1313
                    • Beograd
                    • AR 147

Re: Menjac kod lade samare...

Originally posted by savke
                    Imam Ladu Samaru 92' god, i imam veliki problem sa menjacem od kada sam je kupio (pre 5 meseci).

Posle zamene ulja, stanje se malo popravilo ali kako je doslo leto, i ulje u njemu se razredilo, opet isti problem. Razmisljam da sipam sae 90 ali me interesuje da li je jos neko imao problema sa menjacem na samari i ima li neke pomoci osim zamene menjaca.

P.S. Jedan mi je nudio za 120e petostepeni menjac sa garancijom pa me interesuju i vasi komentari na cenu.

Pozdrav!
                    Imam Samaru i u menjač ide motorno ulje 3,5 litre za 5-step. Treba po potrebi doliti ulje ako se menjaju manžetne - homokinetički zglob tj ako je majstor aljkav pa isprosipa.

Mislim da mi je kolega sa posla za menjač dao 50e proveriću.
                    [/quote]
                    Moj najlošiji dan na pecanju je bolji od najuspešnijeg dana na poslu

Comment

• zoranc
                      CBC Senator XXL
                      • 31.03.2005
                      • 1313
                      • Beograd
                      • AR 147

Originally posted by nenad011
                      U "Autoladi" kompletan menjac za ladu Rivu, petostepeni kosta neverovatnih 56500 din!
                      Je li smeš da pitaš koliko traže u Ruskom

Comment

• dfast
                        CBC Senator XXL
                        • 26.05.2005
                        • 1302
                        • Hoofddorp NL /Bgd

Strasno me interesuje, otkud to da u menjac, motorno ulje? Ajde da ima neku pumpu za ulje ili tako nesto, ali kako ja znam menjac se podmazuje samo buckanjem (Zupcanici sami podizu ulje iz kartera menjaca i podmazuju se u radu).

Ako neko zna tacno zbog cega, strasno me interesuje, javite.

Pozdrav!
                        Zavisi od konstrukcije menjaca to jest lezajeva u njima. Kuglicni lezajevi su najneosetljiviji i oni se obicno podmazuju sa sae90, dok valjkasti i iglicasti zavisno od velicine, sa uljima manje viskoznosti 75/90. Vecina fabrika i preporucuje odredjene brendove ulja za svoje menjace, ne samo viskoznost.
                        Taj menjac od samare je verovatno pun malih iglicastih lezajeva na snopovima ispod zupcanika i zato mu i treba motorno ulje.

Comment

• zoranc
                          CBC Senator XXL
                          • 31.03.2005
                          • 1313
                          • Beograd
                          • AR 147

sStrasno me interesuje, otkud to da u menjac, motorno ulje?

http://alice.stup.ac.ru/~ant/mirror/sam ... 1_2_1.html

Ovo su sajtovi na ruskom, gde se nalazi objašnjenje koje ulje ide u samarin ( 2108 i 2109 ) menjač. Kao što je dfast napisao krivac je konstrukcija menjača ali priča je malo drugačija na ruskim forumima, od onog što je napisano u knjižici za održavanja, pominje se SAE 75-90 i 80-85. i zimskim problemima.
                          Držim se knjižice, pa je kod mene u menjaču BP 20-50 mineralno već 70000km i za sada nemam problema u tastovoj samari skoro ista priča.

Comment

• Miljan
                            CBC Senator XXL
                            • 18.01.2006
                            • 459
                            • Nis

Nikola svaka cast za ovo odlicna stvar

Tacniji link je:
                            http://www.newshot.ru/forum/index.php?showtopic=1059
                            Stvarno je dobro ovo, nego imam problem, ne vide mi se normalno slova, nego neke kukice i gluposti, a ukljuceno mi je u Language bar Russian

Comment

• nikolans78
                              CBC Senator
                              • 16.03.2006
                              • 277
                              • Vankuver, Kanada

koji windows je u pitanju? "Language bar" nema nikakve veze sa prikazom slova. Samo za pisanje.

Comment

Working...
                              X