Gume

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • markovisacki
    CBC Član
    • 14.07.2006
    • 53
    • Vrsac

Gume

Hehe, opet ja i moji problemi . Dobro obog puta nije problem vec samo pitanje sta je bolje uzeti. Idem sutra da uzmem nove gume za moju Ladu (1500SL), pa me zanima sta bi bilo bolje uzeti? 165/70 R13 ili 165/80 R13. Ne planiram da vozim po nekim surovim terenima ili mnogo po auto putu, vec samo normalno uglavnom gradska voznja i pomalo na otvorenom. Odlucio sam da to bude TG621 (uglavnom zbog finansijskog stanja) =] . Kakva su vasa iskustva sa ova dva promera?
  • Miljan
    CBC Senator XXL
    • 18.01.2006
    • 459
    • Nis

165/70 R 13 najbolje, ja ih imam (isto TG 621) i odlicne su, sigurno neces pogresiti.
    Oduvek mi je 165/80 guma na Ladi ruzno izgledala (mnogo visoka), pa sam isto savetovao drugaru da uzme za svoju Ladu 165/70 i njih je uzeo, mnogo bolje izgleda auto.
    Mozes cak, ako hoces TG 635 da uzmes 175/70 R 13 (zato sto je to najmanja dimenzija za tu gumu), guma je isto odlicna, ali je skuplja.

Comment

• Ladislav
      CBC Senator
      • 14.12.2004
      • 223
      • Kragujevac
      • Lada Niva 1.7i

Ja vec 5 godina teram 165/80 R13 i nemam prituzbi. Prednje sam zamenio prosle godine jer su bile izubivane dejstvom nasih puteva, a zadnje evo prezivese kod mene 5 godina a pitaj Boga koliko jo0s kod prethodnog gazde auta.

Sto bas njih? Pa sto visa guma, visi ti je i klirens, dakle manja verovatnoca da udaris patos. Jeste to veoma malo poboljsanje, ali nekad i milimetri odlucuju.

Comment

• marek
        CBC Senator
        • 16.09.2005
        • 243
        • Beograd

175/80 R13 vozi cale moj na ladi rivi i to je stavio sava Eskimo S3 strava su i za ovo toplo vreme.

Comment

• markovisacki
          CBC Član
          • 14.07.2006
          • 53
          • Vrsac

Kupio sam TG 621 165/70 R13 i mogu reci da sam prezadovoljan. Odlicno drze u krivinama, buke kotrljanja skoro da i nema (Za razliku od Save), i u svakom slucaju mnogo lepse izgleda auto sada nego sa onim 80 balonkama...
          U svakom slucaju, Miljane, svaka cast!

Comment

• Miljan
            CBC Senator XXL
            • 18.01.2006
            • 459
            • Nis

Stvarno su super gume, ja na 101 imam bas iste takve kao sto si kupio i buke prakticno i da nema, auto odlicno lezi, i mnogo bolje izgleda nego sa standardnim 145 (k'o guma za biciklu).

Pozdrav

Comment

• Flavio
              CBC Senator XXL
              • 13.06.2006
              • 1926
              • 012 Centar
              • KaraWagon 1.4T.Spark

Kasno sam video temu !
              Mislim da je ipak bila bolja mera za Ladu stara 165/80 R 13."Specijalka" je nekad iz fabrike izlazila sa gumom 5.60 S 13 (dijagonalka) sto najvise odgovara gumi 165/80 R 13.Sa 165/70 si dobio dosta manji precnik od redovnog i gumu koja ima manju nosivost od 165/80.Sta vise,165/70 nosi samo koliko i 145/80 R 13.Evo sta kaze Tigrov katalog u vezi mere gume:

165 R 13

165/80 R 13

185/70 R 13

185/65 R 14

195/60 R 14

195/55 R 15,itd.
              Da si stavio TG621 165/80R13 imao bi pravu meru i lepo bi izgledalo.Ima ovde jedna sveze sredjena crvena Lada SL 1500 sa ovim gumama.Izgleda sasvim OK.Prosto,621 je takav model da ne izgleda balonkasto.Za razliku od TG620 recimo!
              Al' sad sta je tu je!U zdravlje da se vozis!

Comment

• Ladislav
                CBC Senator
                • 14.12.2004
                • 223
                • Kragujevac
                • Lada Niva 1.7i

He-he, jesu malko drugacije, ja napred imam 621 a nazad 620 (koje cu uskoro da bacim, presle 50,000).

Ali kad pominjete Savu, e tu treba biti oprezan ili jos bolje zaobici tu gumu u sirokom luku.
                Bio sam u prilici da vidim originalnu fakturu i JCI jednog od vecih uvoznika Sava programa i Slovenci su u fakturi ispali posteni (mada to Zakon nalaze, al' aj' sad) i lepo su napomenuli da je predmetna roba TURSKOG porekla - dakle ako ovde kupite Savu, vrlo lako moze biti gora i od Trajala!

Dakle, samo Tigar, bez mangupiranja.

Comment

• nenad011
                  CBC Veteran
                  • 01.04.2006
                  • 198
                  • Novi Beograd

Dilema da li 70 ili 80 je pomalo i stvar ukusa, u svakom slucaju TG 621 je jako dobra guma posebno za cenu po kojoj moze da se nabavi.
                  Ja na mojoj ladi Rivi ima 80 i jako se dobro pokazala i kvalitetom a i lepo izgleda.
                  Tigar je odlican!

Comment

• Flavio
                    CBC Senator XXL
                    • 13.06.2006
                    • 1926
                    • 012 Centar
                    • KaraWagon 1.4T.Spark

Originally posted by nenad011
                    Ja na mojoj ladi Rivi imam 80 i jako se dobro pokazala i kvalitetom a i lepo izgleda.
                    O tome sam i pisao.

Comment

• Miljan
                      CBC Senator XXL
                      • 18.01.2006
                      • 459
                      • Nis

Sa nizim gumama auto lepse izgleda i stabilniji je, ja sam na 101 fabricki imao 145/80 R 13, a sad imam 165/70 R 13 i auto je dosta stabilniji.
                      Ja sam mu cak i preporucio 175/70 R 13 TG 635 (to je najmanja dimenzija za 635), guma je super, video sam na jednoj Ladi i odlicno izgleda, a i sara mi se svidja. Steta sto nema manja dimenzija, inace bih nju uzeo.

P.S. Nije uvek najbolje ono sto fabrika stavi, ljudi stavljaju felne i od 18 cola.

Comment

• savke
                        CBC Senator XXL
                        • 14.02.2006
                        • 575
                        • Novi Sad, Temerin
                        • Laguna 2 ph2, Golf 3

Sto se tice 70 ili 80 to ne znam, ali nesto nisam zadovoljan sa gumom TG621. U pocetku je pomalo klizava, ali vrlo brzo se poboljsa. Medjutim ja sam na sluzbenom jugicu sahranio prvo jedne Trayalove, zatim 621, a sada su Wintere na njemu i mogu vam reci koliko je 621 bolji od Trayala toliko je Wintera bolja od 621. Batalite price da je Wintera samo zimska guma. Odlicna je za sve uslove i sto je najbitnije trosi se ravnomerno i dok god ima i malo sara na njoj stabilna je i moze da se izbalansira.

Posto trenutno nisam pri parama, na mojoj samari su jos uvek gume sa kojima sam je kupio pre 10 meseci. Nazad su tg620 i ocajne su. Imaju dobre sare na sebi ali su vec ispucale i nije im verovati pa sam predostroznosi radi kupio dve unutrasnje i stavio u njih. Problem sa njima je sto jako bacaju gore-dole i zrele su za menjanje.

Napred su mi TG621 koje takodje imaju dobre sare ali mogu da vam se pozalim da uopste ne leze na drumu. Jednostavmo po meni su posle odredjenog vremena jako tvrde (ne govorim o kilometrazi vec o godinama) i vise nisu sigurne.

Inace nisam spomenuo ali sve cetiri su 175/70/13 i jako joj lepo stoje ali mislim da je za nju ipak sasvim dosta 165/70/13 guma.

Inace kada mi se letos ukazala prilika, kupio sam jednu winteru 165/70/13 i planiram sada da kupim jos jednu pa da ih montiram napred, a ove TG621 neka se kotrljaju na zadnjoj osovini jos malo dok se ne bude imalo para pa ce i one da lete na smece.

Izvinite sto sam ovako oduzio ali morao sam sve ovo da napisem.

Rezime: TG621 je dobra guma ali samo prvih godinu do dve , bez obzira koliko se sa njima prelazi.

Pozdrav.

P.S. Na jugicu sam imao i Savu, ne znam koja je tacno bila, ali posle nekih 20000 vise nisu mogle da se izbalansiraju. Isto tako je bilo i sa sluzbenom ladom 110, tako da sam jednostavno izgubio poverenje u njih.
                        Само замисли да је сваки нови дан бољи него јуче а лошији од сутра....!

Comment

• Miljan
                          CBC Senator XXL
                          • 18.01.2006
                          • 459
                          • Nis

Ako vec koristis 175/70 R 13 uzmi TG 635, odusevices, odlicna je guma, ima H brzinski index, do 210 km/h
                          Moje TG 621 (165/70 R 13) su stare 2 godine i presle su nesto manje od 6000 km, izgledaju kao nove, a i ponasanje im je odlicno, ja sam prezadovoljan, buke kotrljanja prakticno i da nema, jako tesko proklizavaju, cak i na snegu, za razliku od starih SEMPERIT HI-LIFE (u istoj dimenziji, SAVA ih pravi, po licenci) koje su krs nevidjeni, tresle i vukle u stranu od prvog dana, a kad sam ih zamenio (posle 20000 km) sara je bila kao da su juce stavljene.
                          Kad sam stavio 621, kao da sam seo u drugi auto, pusti volan, on ide samo pravo, kao po sinama, voznja sa njima je pravo zadovoljstvo.

Pozdrav

Comment

Working...
                          X