Skidanje poluosovina YUGO!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • yugoipo
    CBC Početnik
    • 11.12.2007
    • 8
    • Sabac

Skidanje poluosovina YUGO!

Postovanje, evo ja imam jedan problemcic, upustio sam se u zamenu motora na mom Yugu, ali naisao sam na jedan problem, dakle treba da skinem poluosovine sa njega, sa strane do tocka, negde sam citao da moze da se skine bez rasklapanja diskova, ramena i ostalog, mislim mogao bi da stavim samo poluosovine u diferencijal ali nebi mogao mazetne koje drze ulje u menjacu! Evo ovim putem pitam ljude koji su skidali poluosovie kako su to radili, i koji je najjednostavniji nacin??? HVALA!
  • Miljan
    CBC Senator XXL
    • 18.01.2006
    • 459
    • Nis

Odvrnes centralnu maticu i izvuces iz glavcine zajedno sa homokinetickim, ali ako je sve na svom mestu, moraces levo rame da skines.
    Ili da skines manzetnu levog homokinetickog, ocistis mast, rasiris zeger i izvuces poluosovinu, u tom slucaju homokineticki ostaje na svom mestu i ne moras da skidas rame.

Iz diferencijala samo izvuces poluosovine, a pre toga naravno skines manzetne sa menjaca.

Comment

• yugoipo
      CBC Početnik
      • 11.12.2007
      • 8
      • Sabac

Hvala!

To sam ja cuo za taj zeger, jel to znaci nesto kao osigurac, pa se izvuce osovinica iz onog dela koji lici na kardan??? HVALA NA ODGOVORU!!

Comment

• Miljan
        CBC Senator XXL
        • 18.01.2006
        • 459
        • Nis

Da, prstenasti osigurac koji upada u kanal na poluosovini, trebaju ti kljesta bas za to, rasiris ga i izvuces poluosovinu.

Ne znam sta je to sto lici na kardan, mozda mislis na krst poluosovine, on ulazi u diferencijal, a ovo ti je na drugoj strani, u homokinetickom zglobu.
        I krst ima slican zeger osigurac koji ga drzi da ne spadne sa poluosovine.

Comment

• yugoipo
          CBC Početnik
          • 11.12.2007
          • 8
          • Sabac

Hvala

OK hvala ti, a mozes mi jos nesto pomoci, posto sam uzeo polovan motor yugo 55, e sad me interesuje posto vidim da je dosta masan motor spolja, sta bi trebao da zamenim sve jer neznam kad je sta menjano, interesuje me jos kako da podesim paljenje posto je ovde elektronsko, ali je razvodnik skinut sa motora, takodje me interesuje kako da zamenim zupcasti kais, posto takodje neznam u kakvom je stanju???

Comment

• Miljan
            CBC Senator XXL
            • 18.01.2006
            • 459
            • Nis

Zameni sve dihtunge i semeringe, stavi neke kvalitetnije.

Paljenje se podesava stroboskopom, a kad uzubljujes razvodnik, postavi motor na repere, prvi cilindar da bude u GMT, razvodnu ruku okrenes prema kontaktu prvog cilindra na kapi, i ubodes razvodnik u blok.

Comment

• yugoipo
              CBC Početnik
              • 11.12.2007
              • 8
              • Sabac

OK a reci mi kais zupcasti kako uzubljujem???

Comment

• Miljan
                CBC Senator XXL
                • 18.01.2006
                • 459
                • Nis

Imas o tome negde na forumu, pisano je nekoliko puta, u jednoj temi sam stavljao i sliku, poklopis repere na remenicama i na limu iza remenica.
                Kad stavis kais i zategnes ga, okrenes remenice jos jedan krug da proveris da li se poklapaju oznake.

Comment

• roske
                  CBC Senator
                  • 08.03.2007
                  • 272
                  • Lazarevac
                  • Alfa Romeo 145 boxer

Kada poklopis oznake na reperima cetvrti cilindar bi trebao da dodje na paljenje tako da bi razvodnu ruku trebao da okrenes prema cetvrtom prvi i cetvrti klip ce doci u GMT ali je cetvrti na paljenju.Ti probaj kao sto ti je Miljan rekao ako pocne da puca samo okreni razvodnik za 180 stepeni.

Comment

• yugoipo
                    CBC Početnik
                    • 11.12.2007
                    • 8
                    • Sabac

odgovor

Pretrazivao sam forum ali nisam uspeo naci uputstvo o tome kako da podesim ili uzupcim zupcasti kais!

kako da isperem motor iznutra, dali da sipam dizela nesto ulja pa da provrtim koji krug i da prospem pa naspem ulje, ovo je motor od yuga 55, i kor razvodnika ima jedan izlaz ili kako se vec zove, neznam jel to mozda iberlauf ili sta vec, ako moze neko da mi da skicu sta je sta na motoru, posto me neke stvari bune! Hvala unapred!

Comment

• Miljan
                      CBC Senator XXL
                      • 18.01.2006
                      • 459
                      • Nis

Cetvrto ce biti ako je neko okrenuo zamajac za 180 stepeni (ako gledas oznake na njemu i zvonu menjaca), a inace bi prvi trebalo da bude na paljenju.

Comment

Working...
                      X