Uzeo sam skoro Saba 900 motor 2.3 110kw 96god. presao oko 130 hiljada stajao u garazi par godina, slabo vozen. Treba da uradim servis, pa me interesuje koje ulje da uzmem za motor koju gradaciju, polu sintetiku ili nesto drugo, filter za vazduh, dali da menjam ulje u menjacu. Verovatno da zamenim svecice i ko zna sta jos. Ako imate neki savet, recite.
Saab 900 2.3
Collapse
X
-
Re: Saab 900 2.3
trebao bi da zamenis ulje u motoru moja preporuka valvoline maxlife 10 do 40. svecice filter ulja filter vazduha filter klime vodenu pumpu i sve vrste kajseva i sve spanere za ulje u menacu treba samo proveriti dal ga ima dovojno ako nema doliti
-
-
Kasnim malo, ne znam da li je ovo vec odradjeno, no, 130.000km je nikakva kilometraza pod uslovom da je korektna.
Posto je motor B234i nema posebnog zahtëva na ulje , bilo koje najmanje SJ> ulje ce odraditi posao. Bilo koje u gradaciji 5W-40! (ovo je znacajno suzilo izbor).
Svecice NGK BCPR-7ES II (1,1mm zazor predefinisan).
Filter za ulje od Audija A3 TD, Nissan Payero TD itd.. (povecava aktivnu zapreminu ulja za 0,3L i preciscavanje je dovoljno da se izbori sa depozitima sagorevanja benzina sa sumporom).
Ispusti ulje menjaca i proteraja i zameni ulje, (1,8L ulja pri zameni).
Za neki drugi savet samo u slucaju da mi je poznat istorijat upotrebe i servisiranja auta.Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
SAAB MTF 0063
na slici NO OEM varijanta po ceni od 10€ za L.
Ne postoji zamena, svi SAAB manuelni menjaci od i sa M1996 ga imaju u sebi.
Moras otici kod SAAB dilera i uzeti preko njih, cena 20-25€ za litar. part nr 93165290
U slucaju da imas neku drugu brljotinu u menjacu, ovo ulje nije moguce mesati sa drugim uljima, zahteva ispiranje menjaca. U tom slucaju ti trebaju 3 litre, 1,3L za ispiranje a preostalo za dopunu.
Koje ulje imas u menjacu ces lako utvrditi da naguras komad krpe kroz sraf za dopunu i po crvenkastoj boji.
Mozda neko ima opciju da ga nabavi jeftinije na drugi nacin u Srbiji, probaj CBC store na forumu.
Kako god, kvalitet saltanja je puno bolji sa 0063, da je automobl sa turbom, preporuka bi bila skroz drugacija.Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Doticno MTF 0063 ulje ima da se kupi u radnjama koje prodaju Opelova ulja, broj kod Opela je 1940182, ulje kosta oko 970RSD.
Inace to ulje ide SAMO za vozila/menjace proizvedene od jula 97, vozila pre toga koriste iskljucivo ulje Saab 400 108 247.
Nemojte se igrati da sipate u 900-II ke ovo ulje, nece prijati menjacu (imaju drugu vrstu sinhrona koji ne trpe ovo ulje)
Inace MTF 0063 se u fabrici sipa tek od 2001 i to samo u kolima koja su model 2002 (sto kod Saab-a znaci od septembra 2001) - mozete da vidite po vasem VIN brojuLast edited by kd23se4; 01.09.2011, 10:23.
Comment
-
-
Odg: Saab 900 2.3
Slobodno u svaki SAABov menjac, sa napomenom da se menjac propere sa novim tipom ulja, 1-2 puta.
Naime, ispustiti staro ulje i nasuti 1 l novog, upaliti motor i sa podignutim tockom, krenuti da provrti 10-ak sekundi. Ispustiti i ponoviti jos jednom.
Dakle, 2 extra litre su potrebne za prelazak, nisu u pitanju sinhroni vec ulje nije moguce mesati sa starim tipom ulja. Odatle ispiranje...
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
@Boost - slazem se oko procedure promene ulja, ali slika koju si poslao samo potvrdjuje da su isti sihroni od 86-98, a ja sam lepo napisao da se do jula 97 NE SIPA GM ulje.
Ja lepo napisah do 98 standardno menjacko ulje, a posle toga GM ulje. Tako je propisao Saab, a ko misli da bolje zna alal vera.
Comment
-
-
Jok, tumaci EPC kako treba, isti sinhroni na svim modelima ispod, 900NG, 9-3 OG , 9000 i 9-5 ser 1 do 2009.
To sto Viggen ima sinterovane kao i Aero menjaci ne znaci da je baza zutog metala druga, naime indenticna u svim menjacima vezanih na motore B2x4-5 serije.Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
Comment