SAAB 9-5 Aero

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • bozo
    CBC Član
    • 17.10.2011
    • 51
    • Kraljevo
    • SAAB 9-5 Aero

SAAB 9-5 Aero

Skoro sam kupio auto a nikad nisam imao Saab-a tako da je ovo za mene totalna nepoznanica. Auto je 2002god, 250ks, manuelni menjac. Zanima me mnogo toga. Auto je u dobrom stanju, imam da zamenim neke silene nekog rama motora i mislim da mu malo curi ulje na semeningu radilice (mada nisam siguran da je tu). Ovde na sajtu sam se upoznao sa problemom ovih motora i vec imam u planu da skinem karter, operm ga, ocistim sito pumpe ulja i izbusim koju rupu, i zamenim sistem iberture ako bude potrebe jer neznam da li je zamenjen a trenutno nisam kuci da to proverim . Uz to planiram i da mu odradim potrebne servise. E sad zanima me:
    -na koliko km se rade veliki i mali servisi i sta sve podrazumevaju?
    -da li ovi motori zahtevaju neko posebno motorno ulje (mada sam vec planirao Eneos 0w50)?
    -koje ulje ide u menjac, video sam da se spominje na forumu mtf 0063?
    -citao sam nekoliko DIY oko skidanja i ciscenja kartera i negde se spominje neko busenje rupa prilikom skidanja ali ne za svaki model pa me zanima da li to i kod mene treba da se radi (da napomenem da ovo ne planiram ja da radim vec majstor ali bi voleo da znam)
    -znam da nema dihtunga izmadju kartera i bloka vec ide diht masa. Da li treba neka posebna i koja?
    -koja rashladna tecnost je predvidjena za ovaj motor
    -da li je predvidjena zamena jos nekih fluida (kociono ulje, srvo ulje)
    Mozda mnogo trazim ali nadam se da ce mi neko odgovoriti na ova pitanja, prvenstveno Boost posto vidim da je doktor za Saab-ove.
  • bozo
    CBC Član
    • 17.10.2011
    • 51
    • Kraljevo
    • SAAB 9-5 Aero

Odg: SAAB 9-5 Aero

tek sam sad primetio da sam izgleda omasio malio i da sam trebao da postujem u delu '' motor, agregat'' . Izvinjavam se i molim da neko prebaci moj post ako moze

Comment

• Chubbs
      Everybody lies
      • 29.01.2006
      • 5807
      • Novi Sad
      • Audi A6 1.8T

Re: SAAB 9-5 Aero

ovde su ti vece sanse da te boost primeti, a ako te primeti, na konju si
      You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
      Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Gaga
        CBC Veteran
        • 27.11.2010
        • 124
        • Novi Beograd

Božo, jako dobar izbor i čestitam na tome. Jedan ne nametljiv automobil u odnosu na svoje dimenzije, nećeš imati nikakvih problema sa njim, naravno uz korektno održavanje Saba. Vratiće ti onoliko, čak i više, uz dobro održavanje.

Za jedan auto časopis, gde sam saradnik, testirao sam sve Sabove koji su se pojavili kod nas od 2003. do 2009.godine, izvanredni automobili. Najveći utisak na mene su ostavili Sab 9-3 1.9 TiD, Sab 9-5 3.0 V6 TiD karavan i Sab Aero 9-3 2.8 V6 turbo.

Na PP ću ti javiti telefon Nikole radi servisa i rezervnih delova.

Srećna vožnja.

Comment

• bozo
          CBC Član
          • 17.10.2011
          • 51
          • Kraljevo
          • SAAB 9-5 Aero

Hvala na lepim zeljma... ostalo ce mo preko pp

Comment

• BOOST
            Founder - Admin od Začetka
            • 29.09.2004
            • 8726
            • Gislaved//Sweden
            • SAAB 9000 AERO R; SA

Originally posted by bozo View Post
            1 -na koliko km se rade veliki i mali servisi i sta sve podrazumevaju?
            2 -da li ovi motori zahtevaju neko posebno motorno ulje (mada sam vec planirao Eneos 0w50)?
            3 -koje ulje ide u menjac, video sam da se spominje na forumu mtf 0063?
            4 -citao sam nekoliko DIY oko skidanja i ciscenja kartera i negde se spominje neko busenje rupa prilikom skidanja ali ne za svaki model pa me zanima da li to i kod mene treba da se radi (da napomenem da ovo ne planiram ja da radim vec majstor ali bi voleo da znam)
            -znam da nema dihtunga izmadju kartera i bloka vec ide diht masa. Da li treba neka posebna i koja?
            5 -koja rashladna tecnost je predvidjena za ovaj motor
            6 -da li je predvidjena zamena jos nekih fluida (kociono ulje, srvo ulje)
            1. Nabavi Auto datu i imas servis program, ispravan je i prati SAAB instrukcije. Prilicno je varijavilan u odnosu na vreme i kilometraze te je ne moguce napisati odgovor na tvoja pitanja.

2. 0w-50 zvuci kao dobra opcija, za leto. Zimi kada je problem sa SAAB motorima i kratkim relazijama voznje, 0w-30.
            Za dobro funkcionalan motor, za 90% korisnika na planeti, dve izmene ulja godinje rade posao. Zimi 0w-30 i leti 15W-50

3. mtf 0063 za standardne motore, ne nasedaj da se ulje u menjacu nikada ne menja!! Promeni na svakih 60-70k km.
            Za tunirane motore, Red Line Lihgt wight (na zalost, neces ga lako naci a u Srbiji nikako.

4. Skidanje kartera i ispiranje je pametno posto ne znas sta imas. Auto je do sada vozio neko drugi.
            Sito na karteru, probojcem od 4mm izbusiti u preventivne svrhe 8 rupa po spoljnom obodu sita.

Karter je na SAABu konstrukcijski deo stabilizacije bloka te se ne lepi sa elasticnim vec cvrstim diht masama.
            Nije jeftin ali mora. Loctite 518.

5. G12 (ili bilo koji Long Life, izmena na 5 godina)

6. Kociono ulje, standard DOT4, izmena na svake 2 godine, ko to ne radi ocekuje ga da klipovi koji blokiraju jedu diskove.

7. itd itd...

8. Nikolin broj je 062229595

Pozz
            Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
            move your mind

Comment

• bozo
              CBC Član
              • 17.10.2011
              • 51
              • Kraljevo
              • SAAB 9-5 Aero

Ok, hvala Boost!

Comment

Working...