Volvo Amazon

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • marisol
    CBC Početnik
    • 14.12.2007
    • 6
    • Bgd,Lion

Volvo Amazon

Pozdrav Community,
    interesuje me sve sto mi mozete reci(napisati) o ovom volvou.
    Strasno mi se svidja,i razmisljam da ga uzmem, ali ne znam da li je dobar, kako se pokazao, boljke itd..
    Naravno da li je skup za odrzavanje, koliko ga platiti...bilo sta sto o njemu znate. Rec je o onom s cetvora vrata,66-70god.,(moze i sa dvoja), al ne o kupeu. Video sam da je kupe u inostranstvu dranje, a kod nas ne znam cak ni da li ga ima..
    Hvala
  • HEMI 426
    CBC Senator XXL
    • 23.12.2005
    • 1833
    • Novi Sad -United States of Liman

Amazon je lep automobil i veoma kvalitetan, tipican Volvo koji je vise doprineo reputaciji fabrike nego potonji 244. Kod nas ih je bilo u umerenim brojevima a par primeraka je prezivelo. U bg ima 2 ( ili 3 ) odlicna, u rumi ima jedan sa 4 vrata i 100 000 km, dobar, u ns ima dva od kojih je jedan krsh a jedan solidan i ima jos po jedan primerak ponegde..

izvor : Auto Start

Klasika – Volvo Amazon 1956 – 1970

Švedski Čelik

U doba kada su sve nacionalne auto industrije sa sobom nosile i određene osobine i prepoznatljivost nacije, Volvo Amazon je definisao švedsko vidjenje automobila i uspeo da stvori ime i legendu koja opstala do danas...

Iako istorija ovog renomiranog proizvodjača datira još od 20tih godina prošlog veka, ozbiljnija produkcija automobila u Geteborgu je počela nepostredno nakon II Svetskog rata. Uprava kompanije je mudro zaključila da je tržištu potreban pouzdan, tvrd i izdržljiv automobil, bez nepotrebnog luksuza. Upravo takav je i bio Volvo PV 444 ( kasnije preimenovan u PV 544 ) koji je postavo ovu švedsku firmu na posleratnu evropsku automobilsku mapu. Ipak, i pored nesumnjuvih kvaliteta, “Buckel Volvo“, kako su ga zvali, zbog zaobljenog dizajna, nije bio lep automobil i čelnim ljudima Volvoa je bilo jasno da sledeći model, mora da zadrži sve kvalitete brenda ali da poseduje elegantnu i primamljivu spoljašnjost kojom bi osvojio nove kupce.

Fabrika se dugo pripremala za novi modela i kada je 1956 godine Volvo Amazon ugledao svetlost dana, publika i automobilski poznavaoci su mogli da kostatuju da je to vreme adekvatno potrošeno. Novi Volvo je oficijelno nazvan Volvo 121 ali se u Švedskoj, Nemačkoj i još nekim tržištima prodavao kao Volvo Amazon, ime koje mu je ostalo i po kom se ovaj automobil najbolje poznaje. Mehanički, novi model nije bio revolucionaran ali je sadržavao najbolji i najpouzdaniju tehniku kojom je fabrika raspolagala. Šasija je bila klasična, kočnice su bile doboš na svim točkovima a ispod haube je bio poznati četvorocilindrični motor od 1,6 litara i 65 KS. Mehanička slika koja je i do danas ostala kao pojam pouzdanosti.

Ipak, kupci su najviše bili iznenadjeni prelepim, elegantnim i proporcijalnim linijama karoserije, koje su inspiraciju vukle iz američke auto industrije. U startu, predstavljena je limuzina sa četvro vrata a ubrzo potom, usledio je i kupe. Već 1958 godine, u ponudu ulazi i jača verzija nazvana 122 S koja je imala motor sa dvogrlim karburatorom i 85 KS. Očekivanja fabrike u vezi plasmana novog modela su bila čak i premašena a svi pogoni Volvoa su radili punom parom, obzirom da je Amazon postao momentalni bestseler. Pored dobrog plasmana u Evropi, Volvo je ovim automobilim i etablirao svoje mesto na tržištu Severne Amerike jer je 121 bio jeftin ( za američke uslove ) a opet dovoljno pouzdan i elegantan automobil.

Evolucija koncepcije se nastavlja 1962 godine kada je predstavljen kravan a 1966 godine je predstavljena i spotrska verzija nazvana 123 GT koja je imala agregat od 2000 ccm i 115 KS i sa ovim podstrekom počela da polako ulazi i u teritoriju GT automobila tog perioda. Upravo na Amazonu, Volvo počinje da stiče reputaciju kompaniji čiji su automobili sigurno u sličaju sudara. Uvek obazrivi švedjani su 1967. godine, prvi na svetu počeli da ugradjuju sigurnosne pojaseve sa tri tačke vezivanja ( koji se i danas koriste ) a Amazon je serijski imao istrument tablu koja se savijala i lomila u slučaju sudara. Ovi dodatci su, ne samo podigli renome i ugled proizvodjača, nego i spasli mnoge živote.

Ipak, u drugoj polovini 60 tih godina, Amazon ulazi u jesen svog tržišnog života i 1968 se gasi proizvodnja verzije sa četvoro vrata a u ponudi ostaju samo kupe i karavan. Sve to vodi ka konačnom gašenju ovog legendarnog modela 1970 godine, nakon 667 791 primerka, u svim verzijama.

Danas je Volvo Amazon, popularan oldtimer u svetu klasičnih vozila. Zahvaljujući svojoj neverovatnoj pouzdanosti i kvalitetu, skoro 40 % napravljenih primeraka postoji i dalje “trči“ što je fantastičan rezultat. U skladu sa tim, ponuda rezervnih delova je odlična a eventualnim vlasnicima se može preporučiti da nadju primerke sa manje korozije dok o stanju motora ili menjača, skoro da i ne treba da brinu. Cena u inostranstvu, za odlične primerke ( stanje 1 ) je oko 15 000 - 25 000 evra. što zasta nije velika svota. Sa ponosom možemo naglasiti da je svojevremeno Amazon bio popularan i na našim drumovima a poneki primerak je i dalje u upotrebi dok par perfektno restauriranih kupea krase domaće izložbe starih automobila....

Amazon u sportu

Zahvaljujući svojoj ekstra pouzdanoj koncepciji, Volvo Amazon je slavu stekao i na trkačkim stazama, doduše, onim blatnjavim i prašnjavim rally etapama. Svojom pozdanošći ( ali ne i tako snažnim motorom ) Amazon je bio omiljeno oržije trkača na rallyima izdržljivosti na kojima je obavezno osvajao visoke plasmane. Ne samo da je lovorove vence osvajao po evropskim trkalištima nego je pokorio i bespuća Afrike i Južne Amerike.

period slike:

Comment

• starac vujadin
      CBC Senator XXL
      • 27.08.2005
      • 2617
      • Stari grad

Obozavam Amazon, narocito ako je tamno sivi sa Wolfrace felnama, blago spusten, sa dvoja vrata...fantazija...

Comment

• HEMI 426
        CBC Senator XXL
        • 23.12.2005
        • 1833

ja sam vozio ( doduse, jako malo ) onaj bi colore ( plavo beli ) bg table, riletov... taj je sigurno najbolji u srbiji a konkurise za to mesto i sire...

Comment

• starac vujadin
          CBC Senator XXL
          • 27.08.2005
          • 2617
          • Stari grad

autenticni evropski muscle...

Comment

• marisol
            CBC Početnik
            • 14.12.2007
            • 6
            • Bgd,Lion

Prvo hvala, drago mi je da postoje entuzijaste za ovaj automobil.
            A drugo, ako sam vas dobro razumeo, treba uzeti ovaj auto, ako je limarija u iole ok stanju, a da za motor i mehaniku ne treba toliko da brinem.
            Jel to znaci da kod nas ima mehanicara koji rade amazona, i da ima delova? Vrlo sam blizu da ga kupim, nije lose da mi kazete ako znate kome da se obratim za pregled, servis, delove itd.
            Da se razumemo, vec ste mi pomogli ovim tekstovima al posto vidim da znate, aj jos malo
            Hvala jos jednom, i pozdrav.

Comment

• starac vujadin
              CBC Senator XXL
              • 27.08.2005
              • 2617
              • Stari grad

Kupi Amazona - to je jedan od retkih klasika koji moze i svakodnevno da se upotrebljava. Njega moze da odrzava bilo koji dobar mehanicar, a postoje i majstori za Volvoe, ali nisam siguran da su "dovoljno matori" da bi se secali Amazona. Delovi su sigurno problem, ali ne nepremostiv, ipak smo mi u Evropi...

Comment

• HEMI 426
                CBC Senator XXL
                • 23.12.2005
                • 1833

Slazem se sa kolegom starcem...
                dokle god je auto kompletan i dobra baza za rad, to je ok, krsheve koji su nekompletni i koje je pojela zemlja, nemoj da uzimas u obzir.

Comment

• marisol
                  CBC Početnik
                  • 14.12.2007
                  • 6
                  • Bgd,Lion

Nista ljudi poci cu danas da ga pregledam pa se javljam sa utiscima.
                  Ako ovaj nije ok, cekacu ja neki drugi..
                  Hvala jos jednom

Comment

• luci
                    CBC Senator XXL
                    • 13.03.2006
                    • 1103
                    • odzaci

daj slikaj taj sto ides da gledas

Comment

• marisol
                      CBC Početnik
                      • 14.12.2007
                      • 6
                      • Bgd,Lion

Kasno je bilo danas i mrak, nisam hteo da ga tako gledam.
                      Sutra ujutru, pre posla ako i tad ne bude mrak
                      Slikacu ga pa cemo zajedno da ga napusimo/nahvalimo.

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141
                        • Beograd, barajevo-zemun
                        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

nemoj mnogo da se nadas u cekanje, Volvo je kod nas dovoljno redak i sa svezijim modelima a ovo dodje kao raritet.

ako si spreman da sam puno truda ulozis, i vremena, u projekat nastavi dalje. ako mislis da trazis po zemlji majstore i da placas, hm bice zestoko.

inace delova nema kod nas u nekoj redovnoj prodaji, nazalost Ford je i za Volvo brend uveo svoju politiku da prodaja delova je ogranicena na modele stare do 5 godina.

ali, delova i to svega ima u SAD a kako je sada dolar krahirao to je nama odavde i poprilicno jeftinije.

za pocetak poseti www.ipdusa.com
                        tu ces naci deo ponude a i linkove na prodajne sajtove posebno za Amazon.

takodje www.fcpgroton.com pogledaj za ponudu delova.

ako imas dodira sa nekim nauticarem delove mozes da potrazis i preko njega, Volvo Penta program motora ima dodirnih tacaka.

motor i menjac ne moraju da te brinu, osim ako nije nesto zestoko poremeceno.

posle toliko godina obavezno je zameniti ulje u menjacu i diferencijalu, i to bi trebalo da je dovoljno.

elektrika je verovatno zrela za remont, pogotovu razvodnik paljenja.

e da, gledaj da je menjac 5.te brzina/ overdrive sistem ispravan.
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• marisol
                          CBC Početnik
                          • 14.12.2007
                          • 6
                          • Bgd,Lion

Bio sam danas, jedva ga video, vlasnik nije bio tu iako smo se dogovorili, pa nesto jedva preko ograde...
                          Prvi utisci: on je lep(sam po sebi), crven(bio,to je sad vise bleda cigla boja),
                          rdja na dosta mesta, truo(rupe) na nekoliko mesta. To je samo prednji levi deo auta, a ostatak gledam u subotu, mada to ne zavisi samo od mene, treba i vlasnik da se pojavi
                          Javljam se kad vidim auto do kraja, pa kacim neke slike

Comment

• 504zauvek
                            CBC Član
                            • 01.04.2009
                            • 33
                            • serbia

Re: Volvo Amazon

U Subotici postoji jedan u voznom stanju, boja bordo (ali matiran skroz). Uglavnom ga viđam u kraju oko pijace, pa se bojim da i služi za pijačarenje. Lep auto u svakom slučaju.

Comment

• krkobabic
                              CBC Član
                              • 01.02.2009
                              • 33
                              • Vracar

Re: Volvo Amazon

Postoji jedan beli kod Kalenic pijace. Parkiran je u ulicama izmedju pijace i Makenzijeve. Vozi se ponekad.

Comment

Working...
                              X