Zeder

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • starac vujadin
    CBC Senator XXL
    • 27.08.2005
    • 2617
    • Stari grad

Zeder

Prelepi Zeder Z-250 konstruisan je 1953. i za to vreme imao je izuzetan dizajn koji je i danas vrlo atraktivan. Retki su automobili iz 50`-ih koji svojim izgledom plene i danas kao Zeder. Dizajn je uradio Bertone i za dizajn Zedera bio nagradjen na Torinskom salonu automobila.
    Auto je na Chrysler-ovoj osnovi konstruisao Fred Zeder Jr koji se bavio trkama (i radio u Chrysler-u), a motor je bio Dodge-ov od 260ks. Tri godine trajao je razvoj ovog modela koji se negde naziva i Zeder Storm 250. Inicijalno, Zeder je zeleo da prilikom kupovine postoje dve karoserijske varijante koje bi se isporucivale istom kupcu, a trebalo je da se lako menjaju - trkacka, cisti dvosed i 2+2 za ulicu. Medjutim, Bertone nije mogao da stavi zadnja sedista u karoseriju, tako da su svi napravljeni primerci dvosedi. Nije mi poznato koliko je primeraka napravljeno (mada sam se potrudio da nadjem). Nema puno podataka o ovom automobilu, pa zato ako hocete da zbunite nekog "automobilskog sveznalicu", eto auta gde ce i najveci "auto manijaci" ostanu zbunjeni.

• HEMI 426
    CBC Senator XXL
    • 23.12.2005
    • 1833
    • Novi Sad -United States of Liman

jako lep auto, znam ga
    negde sam nasao da je taj lik Zeder bio i americki ambasador...

Comment

• starac vujadin
      CBC Senator XXL
      • 27.08.2005
      • 2617
      • Stari grad

Hm, ne znam...otac ovog lika je bio isto neka znacajna licnost u svetu automobilizma

Comment

• HEMI 426
        CBC Senator XXL
        • 23.12.2005
        • 1833
        • Novi Sad -United States of Liman

sta god, napravio je cool auto
        prvi put kad sam ga video podsetio me je na Facel Vegu ( farovi )

ostani na netu jos minut dva, postavicu temu i dosta slika o retkim i cudnim amerima iz 50 tih, ocu da cujem sta mislis, ok?

Comment

• starac vujadin
          CBC Senator XXL
          • 27.08.2005
          • 2617
          • Stari grad

Najvise lici na Facela (ili Facel na njega...). Meni je supper ova drvena oplata na gornjem delu salt table - kao Aston Martini DB9 i Vanquish.
          Cekam temu...

Comment

• Wiz
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 3104
            • Nish

Dobro je da je postavljen ovaj auto ja pomislio da je onaj plagijatorski sistem za zastitu

Comment

• Alexandar
              CBC Član
              • 14.06.2005
              • 68
              • Futog, Vojvodina

Automobil je prelep, takvu klasicnu liniju je tesko kopirati, izgleda kao skulptura.
              Panonski Mornar
              ALMERA 1.5S Tekna

Comment

Working...
              X